SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Başkanı Spyros Polemis, yeni konteyner gemisi inşa ettirilmesine bir süre ara verilmesini istedi.

Spyros Polemis; 'Kriz bitinceye kadar, yeni inşa konteyner gemisi siparişlerine ara vermeliyiz çünkü bu inşaların ekonomik bir anlamı yok. Mevcut pazar durumu gemi fazlasının armatörlerin karlarını nasıl silip süpürdüğünü gösteriyor.  Pek çoğu çalışma maliyetlerini karşılamaya çalışıyor' dedi.

Bu çağrı, önümüzdeki yıl denizcilik sektörünün karşı karşıya olacağı sıkıntılara bir çözüm bulmak amacıyla yapıldı. Ticaretin geleneksel olarak güçlü olan rotalarda da zayıflaması navlunların düşmesi ve arz-talep dengesinin çökmesi daha önceki büyüme beklentilerini de bozmuş durumda.

Atina'da yapılan bir denizcilik konferansında konuşan ICS Başkanı Polemis, bütün dökme yük navlunlarında durumun birkaç ay öncekiyle aynı olduğunu belirtti.

Polemis, pazar payı konusunda öldürücü bir yarışın başlatılmaması konusunda da uyarıda bulund: 'Bireysel armatörlerinin doymak bilmez iştahı bir yana, en büyük tehlike belki de tersanelerde mevcut kapasite fazlasıdır.' dedi. ICS Başkanı, pazar payı konusunda ihtiraslı bir yarış başlatan 3 ülkenin ise Çin, Kore ve Japonya olduğunu, bu ülkelerde dünya tonajının %90 ının inşa edildiğini söyledi.

Polemis, şöyle konuştu: ' Bazı Tersaneler iflas etseler bile, hükümetlerinin onlara destek olacakları hemen hemen kesindir, böylelikle onlar da düşen fiyatların cezbettiği spekülatörler dışında pek az insanın talip olacağı gemiler inşa edebileceklerdir. Ya da, kendi yüklerinin büyük bölümünü belki %50 sini kendi gemileriyle taşıyan Çin örneğinde olduğu gibi ülkeler kendi yüklerini kendi gemileriyletaşımak isteyeceklerdir'

ICS Başkanı Spyros Polemis bir uyarı da deniz taşımacılığını zor bir yılın beklediği konusunda yaptı. Polemis; 'Küresel ticaretin %10 daraldığı bir ortamda ekonomik faaliyetlerde büyük bir azalma olmuştur ve endüstirnin büyük bölümü bunun sonuçlarıyla mücadele etmektedir' şeklinde konuştu.

Polemis ayrıca Avrupa'daki borç krizinin bankaların denizcilik seektörüne kredi verme konusunda daha eli sıkı davranmalarıyla sonuçlanacağını özellikle çoğu denizcilik bankasının Avrupa'da bulunmaları dolayısıyla Euro krizinden etkileneceklerini belirterek; 'Bunun sonuçları armatörlerin finansman imkanlarını azlatacaktır' dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim