Petrol fiyatlarındaki düşüş, tanker navlunlarına yaradı. Düşük fiyattan petrol stoklamak isteyenler talebi patlatınca, tanker navlunlarında son beş yılın zirvelerine ulaşıldı. 

Süper tanker piyasaları 83 bin dolar günlük navlunla son beş yılın zirvesine yerleşirken düşen yakıt fiyatları da armatörlerin karlılığını arttıran bir diğer faktör oldu..

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Nordic American Tankers firmasının CEO'su Herbjorn Hansson, yakın zamanda ortaklarına yaptığı bir duyuruda, düşük petrol fiyatlarının "Stoklamayı tetikleyebileceği ve genel olarak navlunlara olumlu etkide bulunabileceğine" vurgu yaptı. 

Hansson, Reuters'a yaptığı açıklamasında ise; "Talepte net bir artış var. Özellikle Doğudan gelen bir talep söz konusu. Bu nedenle petrolün taşıma mesafesi de uzun. Şu anda boşta bekleyen gemi çok az ve piyasa oldukça canlı" görüşlerine yer verdi.

2008 öncesinde görülen günlük 120 bin dolarlık navlun seviyelerinden piyasa henüz uzak. 

Tanker armatörleri de gemilerini yüzer depolama gemisi olarak kullandırmak yerine çalıştırmayı yeğlemeye başladılar. 

Uluslararası Enerji Ajansı, geçtiğimiz hafta yayınladığı piyasa tahminlerinde, küresel petrol stoklarının artmaya devam edeceğini ve önümüzdeki yıl tank kapasitesinde sınıra ulaşılabileceğini öngördü. 

Bu durumda ham petrol piyasalarında fiyatların daha da düşebileceği ve yüzer stoklama imkânlarının daha fazla kullanılabileceği belirtiliyor. 

2009 yılında yapılan bir araştırmada yaklaşık 100 milyon varil petrolün yüzer stoklarda daha sonra satılmak üzere tutulduğunu göstermişti. 

 

Editör: TE Bilişim