Navlun Piyasalarında Büyük Çöküş

Geçtiğimiz birkaç gün içerisinde dünya denizcilik şirketleri değerlerinden yüz milyonlarca dolar yitirdiler. 

Baltık Dry Endeksi; serbest düşüşe devam etti. Ve dün de %4,2 değer kaybına uğradı.

Böylece Salı günü (Dün) 318 puan daha düşerek 7,336 Puanı gören endekste Kasım ortasında yaptığı zirveden bu yana kayıplar %30 oranına ulaştı.

İkinci el capesize fiyatlarında da düşüş yaşanıyor.  İkinci el capesize gemi fiyatları, Şubat 2006’dan bu yana en keskin düşüşü gördü. Bu gemiler %0,7 değer kaybına uğrayarak 148,85 Milyon Dolara düştü.

Bu düşüşler nedeniyle pek çok dökme  yük taşımacılık şirketi sadece 3 gün içerisinde %10 lara varan değer kaybına uğradılar. En çok değer kaybeden şirketlerden birisi de son beş günde %22, son üç ayda %38 değer kaybeden John Frederiksen’in Golden Ocean grubu oldu.

Navlunlardaki keskin düşüşlere esas itibariyle ABD Ekonomisindeki durgunluk beklentileri gösterilirken, piyasanın yakın gelecekte nasıl olacağıyla ilgili değişik fikirler öne sürülmekte.

Örneğin, New York’tan navlun piyasa analizcisi Bear Stearns, piyasaların 2008 yılında düz bir seyir izleyeceğini, 2009 yılında ise düşüş olacağını söylüyor. Stearns 2009 yılında capesize kiralarını 68.000 USD/Gün olarak öngörüyor-ki bu bugünkü piyasa fiyatının yarısı demek oluyor.

Yatırım bankası UBS ise navlun endekslerindeki düşüşün “bir öncü gösterge olmaktan çok rastlantısal olduğu” açıklamasını yaptı. Bankaya göre, Baltık Dry endeksindeki düşüş, geçmişte pek çok kez olduğu gibi bir düzeltmeden ibaret. Banka, dökme emtia piyasalarında düşüşün devam etmeyerek yeniden güçlenme olacağı görüşünde.

Ancak, uzmanlar 2009 ve 2010 yıllarında devreye girecek yeni inşalara dikkat çekiyor ve Asya ekonomilerindeki yavaşlamanın da piyasayı olumsuz etkileyeceğini bu yüzden önümüzdeki yıllarda navlunların yönünün yukarı olmasının zor olacağını vurguluyorlar.

Asya piyasaları da çöktü

Hong Kong denizcilik hisseleri büyük kayba uğradı. Asya piyasalarındaki düşüşe neden olarak ABD ekonomisindeki durgunluk beklentileri ve Baltık endekslerinde devam eden düşüşler nedeniyle yatırımcıların endişelenmesi gösteriliyor.

En büyük düşüş Hong Kong borsasında görülürken, Güney Kore ve Japonya borsalarında da denizcilik hisselerinde büyük kayıplar yaşandı.

Hong Kong’da en büyük kayıp China Shipping Container Line hisselerinde görüldü. Bu hisseler bir günde %8,27 değer kaybederken 88,2 milyon hisse el değiştirdi.

Cosco Container şirketini kontrol eden China Cosco Holding de %7,58 oranında değer kaybına uğradı.

Çin’in ikinci büyük denizcilik şirketi olan China Shipping Development de düşüşten nasibini aldı. Şirket hisseleri %6,71 oranında değer kaybetti.

Handysize Dökmeci işleticisi olan Pacific Basin Shipping şirketi hisselerinin günlük kaybı ise %6,73 oldu.

Güney Kore borsalarında denizcilik hisleri değer kaybetti. STX Pan Ocean %3,63, Hyundai Merchant Marine %2,31, Hanjin Shipping %1,14 değer kaybına uğradı.

Japonya’da ise, en büyük denizcilik şirketleri arasında Mitsui Osaka Lines %3,71, Nippon Yusen Kaisha %1,34; ayrı bir borsada işlem gören yerel gemi işletmecisi Kawasaki Kinkai Kisen ise %11,11 değer kaybına uğradı.

Bangkok borsasında ise diğer borsalardaki kadar büyük düşüşler olmadı.

Singapur borsasında Samudera Shipping hisseleri %1,4 Neptune Orient Lines %2,7 oranında değer kaybetti.

Daiwa Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Geoffrey Chang, yatırımcıların duygusal hareket ettiklerini ve aşırı ihtiyatlı  davrandıklarını söyledi.

DBS Vickers Securities baş analisti Gideon Lo ise Baltık Dry endekslerinin Kasım ayından bu yana düşüşte olmasına rağmen halen göreceli olarak endeksin olması gereken değerden yüksekte bulunduğuna dikkat çekti. Gideon Lo, “Şimdiki düşüş büyük bir düşüş ama bakılınca geçtiğimiz yılın ortalama endeksi 7000 puan idi ve bugün bunun üstündeyiz, önceki yılın Ocak ayına kıyasla hala %65 oranında piyasa yukarıda”  görüşünde.

Lloyds List Kaynaklarından Çeviri: DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim