Geçen hafta İstanbul’da düzenlenen uluslararası gemi finans konferansına katılım geçmiş yıllara nazaran oldukça düşüktü. Panelistlerin denizcilik piyasalarıyla iligili görüş ve beklentileri sektörün umutlarını yine yeşertmedi.

10 Mayıs Perşembe günü Dokuzuncusu düzenlenen Marine Money İstanbul Gemi Finans Konferansı’nda; dünya ekonomisinden denizcilik piyasalarına, gemi finansmanından, gemi inşaya kadar çok geniş bir yelpazede  sunumlar yapıldı. Bankacı, denizcilik analistleri ve hukukçulardan oluşan panelistlerin yorumları, denizcilik piyasalarına dair beklentilerin 2013 sonrasından yana olduğunu gösterdi.
 
Konferansta öne çıkan konuların başında, offshore sektörünün yükselişi vardı. Dünya genelinde offshore platform ve destek gemi siparişlerinde artış gözlendiği belirtilen panelde, offshore sektöründeki fırsatlar değerlendirildi. Türkiye’nin tersaneleriyle bu sektörde öne çıkabileceği belirtildi. Konferansın önemli konularından biri ise kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasıydı. Avrupa’daki krizin devam etmesi nedeniyle uluslararası gemi finans bankalarının kredi portföylerini düşürdüğü bir dönemde, bankacılar gözünde denizciliğin riskli bir piyasa olmaya devam ettiği vurgulandı. Navlunların düşük seviyede devam etmesi nedeniyle nakit sıkıntısı yaşayan firmaların kredileri yeniden yapılandırarak çözüm üretmeye çalıştığı belirtildi. HSH Nordbank’tan Dr. Jerzy Majevski, 2009 ile 2011 yılları arasında 500 milyar olduğu tahmin edilen küresel gemi finansman tutarının 461 milyar dolarlık kısmını 40 bankanın oluşturduğunu kaydetti. Gemi kredisi veren banka sayısında yüzde 30 küçülme olduğunu söyleyen Majevski, kredi portföy tutarında ise yüzde 45’lik düşüş olduğunun altını çizdi. Bunun sonuncunda alternatif finansman kaynakları yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Majevski, Norveç’te 22 fon şirketinin oluşturduğu bir fon kurulduğunu ve bu fonun offshore ve ticari gemilere 2.3 milyar dolarlık kredi temin ettiğini dile getirdi
 
Günde 6 gemi geliyor
 
Araştırma şirketi Intermodal’ın denizcilik piyasalarıyla ilgili yaptığı sunumda gemi arzına dikkat çekildi.  2010 ve 2011 yıllarında bin 600 civarında geminin piyasaya girmesine karşın bu yılki teslim programında 2 bin 337 adet geminin piyasaya gireceğinin görüldüğüne dikkat çekildi. Günde ortalama 6.4 geminin piyasaya girdiği vurgulanırken, yılın ilk çeyreğinde 24,2 milyon dwt’lik bir tonajın hurdaya satılarak piyasayı dengelemeye çalıştığı dile getirildi. Türk gemi söküm sanayisinin de hurda gemi alımlarında çok aktif olduğu vurgulanan panelde, geçen yıl Aliağa’da kurulu olan tesislerin 299 adet gemi aldığı ve bu yılın ilk çeyreğinde ise 47 gemi aldığı açıklandı.

Editör: TE Bilişim