Piyasalarda yeni hafta yeni kabus   
 
Global piyasalarda yeni hafta yine sert hareketlerle başladı. Özellikle Asya borsalarında yaşanan hızlı düşüşler bütün piyasaları olumsuz etkiledi. İMKB güne sert bir düşüşle başlarken dolar da yükseliyor.


Cuma gününü Bush'un canlanma paketi beklentileriyle yükselişle kapayan Asya borsaları, bu yükselişin acısını kötü çıkardı. Bugün Asya piyasalarına yağmur gibi satışlar gelirken endeksler birer birer döküldü. Analistler, ABD'deki durgunluğun bölge ekonomilerini vuracağı tedirginliği ile satışların yaşandığını belirtiyor.

MSCI Asya Pasifik endeksi günü yüzde 3.2 düşüşle tamamlarken, 20 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Japon Nikkei endeksi yüzde 3.9, Hong Kong yüzde 2.8, Çin Borsası da yüzde 5'e yakın değer yitirdi.

İMKB'DE SERT DÜŞÜŞ

Yurtdışındaki dalgalanma içeriyi de vurdu. Açılışın ardından borsaya satış baskısı hakim olurken, endeks ilk işlemlerin ardından 47 bin sınırına kadar çekildi ve yüzde 3.3 değer yitirdi. Sonrasındaki toparlanma çabaları yetersiz kalırken, borsa saat 10:35 itibariyle yüzde 3.9 kayıpla 46 bin 779 puanda bulunuyor. Borsa böylece 29 Ağutos'tan bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

Avrupa borsaları da çakıldı

Global piyasalardaki olumsuz hava Avrupa'yı da vurdu. Büyümeye yönelik endişeleri de yakından hisseden borsalarda yüzde 3'ü aşan değer kayıpları yaşanıyor.

Almanya'da DAX yüzde 3.15, Fransa'da CAC 40 yüzde 3.14, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 2.52  değer yitirdi.
 
Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Uzun vadeli uçurumun kenarından dönerse İMKB'de uzun ve orta vadeli bir tepki hareketi doğabilir. Cuma günü üçüncü kere sıçradık ama yine 49 bin 500 sınırında kaldık. 49 bin 500 kırılırsa tepki hareketi, 48 bin kırılırsa hacimsiz ve 6-8 aylık bir düşüş hareketi başlar" diye konuştu.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, A.A'ya yaptığı açıklamada, bundan sonra son 3-4 yıldır devam eden likidite bolluğunun olmayacağını ifade ederek, borsada 43 binli  seviyelerin görülebileceğini kaydetti. Murat Salar, "Şu anda piyasalarda pozitif olabilecek bir şey görünmüyor. Pozitif bir  gelişme yaşanırsa da endeks en fazla 50 bin 500'leri görebilir. Ancak bu kolay değil, endeks aşağı yönlü bir trendde bulunuyor" diye konuştu.

Dolar yükseliyor

Uzun süredir yatırımcılarına kabus dolu günler yaşatan dolarda yön yukarı döndü. ABD'deki yavaşlamanın diğer ekonomileri nasıl etkileyeceğine ilişkin belirsizlikler, dolara olan talebi artırıyor. Dolar Euro karşısında son bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, içeride de YTL'ye karşı değer kazanıyor.

ABD ekonomisinde resesyon tartışmaları devam ediyor. Hatta birçok analist ekonomik resesyona kesin gözüyle bakarken, şimdi de bu resesyonun global ekonomiler üzerindeki etkileri tartışılmaya başlandı. Özellikle Avrupa ülkeleri ile ilgili belirsizlikler parite üzerinde belirleyici oluyor. 

KİM DAHA KÖTÜ YARIŞI

Avrupa Merkez Bankası yöneticilerinden Nout Wellink'in Avrupa'daki ekonomik büyümenin beklenenden daha fazla yavaşlayacağını açıklaması bugün Euro'nun kaderini çizdi. Güne hızlı satışlarla başlayan euro dolar karşısında yüzde 0.7 kayıpla 1.4520 seviyesine kadar geriledi ve son bir ayın dibine indi. Euro/dolar paritesi yeni yılda 1.49'lu seviyelere kadar tırmanmıştı.
 
Analistler, bu hafta Avrupa'dan gelecek verilerin parite üzerinde belirleyici olacağını düşünüyor. Özellikle Almanya tüketici güven endeksi ve Avrupa hizmet ve üretim endeksleri dikkatle izlenecek.

Piyasada yaşanan hareketi Bloomberg'e değerlendiren Bank of Tokyo-Mitsubishi baş döviz analisti Masashi Kurabe, Avrupa ekonomisi üzerinde kara bulutların toplanmaya başladığını ve euronun zorlu bir sürece girdiğini söyledi. Kurabe, euro/dolar paritesinin 1.40'a kadar gerileyebileceğini belirtti.

1.20 YTL'yi zorluyor

Dolar YTL karşısında da haftaya yükselişle başladı. Bir süredir yukarı gidiş sinyalleri veren dolar, bugün Kapalıçarşı'da 1.20'yi zorlamaya başladı. Dolar 10.35 itibariyle 1.2010 YTL seviyesinden el değiştirirken, 28 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Dolar cuma günü 1.1800 YTL'den haftayı tamamlamıştı. 

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, belirleyici olacak unsurun yerli yatırımcının satışları olduğunu kaydetti. Salar, dolarda 1,2000-1,2500 YTL arasında  yerli satışlarının yoğunlaşacağını düşündüğünü, kısa vadede dolarda üst limitin 1,2500 YTL seviyeleri olduğunu  söyledi.

Anadolu Yatırım Teknik Stratejisti Halil Reçber, doların üç aydır taban çalışması yaptığını ve son hareketlerin bu çalışmanın bittiğini teyit ettiğini kaydetti. "Dolar bundan sonra yukarı hareket için daha istekli olacak" diyen Reçber, hafta içinde kurun 1.23-1.25 aralığına gidebileceğini söyledi.
 
Eren Güler/hurriyet.com.tr

Editör: TE Bilişim