İngiliz The Telegraph gazetesinde Ambrose Evans-Pritchard imzasıyla bir konteyner gemi pazarı analiz yazısı yayınlandı.

SeaNews Turkey haber sitemizde dün alıntılayarak yayınladığımız bu haber-analizi  DenizHaber okurlarinin dikkatine sunmak istedik.

Haberin İngilizcesini okumak isteyen okurlarımız aşağıdaki linkten ulaşabileceklerdir:

http://www.seanews.com.tr/article/MARKETS/83599/World-crisis-german-dominance/


Yunanlılar uzun maçı kazanırken, Dünya Denizciliğindeki kriz Alman hakimiyetini tehdit ediyor

Almanya’ nın denizcilik endüstrisi önümüzdeki aylarda iflas dalgalarıyla karşı karşıya, kaynaklar kuruyor ve derinleşen ekonomik sorunlar konteyner ticaretinde keskin bir küçülmeye sebep oluyor.

Ambrose Evans-Pritchard-The Telegraph

Hamburg’ daki danışman TPW ye göre, küresel konteyner denizciliğinindeki kriz son haddine varırken 100 den fazla Alman gemi finansmanı durduruldu, ve 800 finansman daha ödenememe  tehditi altında.

Onlar yanlız değiller.  Geçmişi 1730 a kadar uzanan, İngiltere’ nin en eski armatörü Stephenson Clark geçen hafta tasfiyeye gitti, ve İngiltere’ nin kömür ticareti ve sanayi devrimi kitabını kapattı.

 “İnanılmaz düşük” navlunlardan bahsetti.   4 sene önce, patlama zamanı, firma çok fazla yatırım yaptı, Çin sendromu üzerine çok fazla bahis yatırdı.

Konteyner denizciliğinin süper gücü Almanya, dünya marketinin neredeyse % 40 ını kontrol ediyor.  Almanlarda döngüyü yanlış yorumladılar ve o zamandan beri borç ve fazla gemi arzı sorunları ile boğuşuyorlar. Şimdi herşey kötü gidiyor.

Haziranda, avrupa limanlarına gelen konteyner hacimleri altüst oldu, yazın iyileşme beklentilerini de boşa çıkardı.  Kuzey Amerikadan yapılan ithalatlar %7,5, Asya’dan yapılanlar da %9 düştü.  Akdeniz bölgesine akış %16 azalarak Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekizdeki küçülmenin şiddetini yansıttı.

Kemer sıkma taktiğini pek çok shipper kullanıyor.  “Market, işletme maliyetinin üzerinde para ödemiyor.  Eğer borç yükü altındaysanız başınız dertte demektir” demiş Martin Smith (Hamburg’daki gemi işletmecisi Norddeutsche Vermögen’den)

Pasifik’te de olan biten hemen hemen aynı.  Danimarkalı Maersk’ in dediğine göre Qingdao-Merlbourn rotasındaki her konteyner başına 200 usd’dan fazla zarar ediyor.  Ama almanların karşı karşıya kaldığı şey finansal sıkışma.

“Eğer hali hazırda bir krediniz yoksa, kimse size bir kredi vermeyecektir.  Likidite krizi yaşıyoruz ve tek gemi sahibi olanlar için durum neredeyse imkansız” demiş Mr Smith.

Commerzbank – dünyanın gemi finansmanı sağlayan ikinci en büyük bankası, ve rehin gemilerden oluşan küçük bir filosu var.  Bu banka 20 milyar euroluk gemi finansman operasyınlarını durdurma kararı aldı, avrupa birliği bankaları kuralları ile riskini en ve ana para blokelerini aza indirmek için.

“Gerekli sebepler; yüksek kapital ve Basel III altında artan likidite ihtiyacı” dediler. Commerzbank’ın bu hamlesi, bankaları çok hızlı kapital arttırmaya zorlamanın gerçek ekonomiye borç vermeyi öldürdüğünün bir kanıtı. Denizcilik endüstrisi için en üstteki 20 bankanın çoğunluğu finansmanı durdurdu.

“Yeni düzenlemelerden en büyük yarayı Denizcilik aldı.  Bütün bankalar portföylerini azaltıyor, en ufak sözleşme ihlallerinde kontratı bitiriyor.  Ikinci el gemi marketi yıkıldı” dedi Mr Smith. Hem dökmeciler hem de tankerler 2008-9 krizinin en kötü zamanlarından da daha düşük navlunlarda çalışıyorlar.

Deniz navlunları için Clarkson’un ClarkSea Indexi 2010 ortasından beri yarıya düştü, 2008 den beri de %80 düştü.  Buna baltic dry index de dahil, Lehman olayından sonra %90 düştü.  Konteyner navlunları biraz daha iyi olsa da küçük feeder gemiler hep para kaybediyor.  Yüksek yakıt fiyatları hesapları alt üst ediyor.

“Bu tanıdık bir bölge” dedi Clarkson’s Shipping Intelligence Weekly. “Baskı arttıkça, armatörler gemilerini lay uıp yapmak zorunda kalacaklar ve nakit akışı olmazsa bankalarına ödeme yapamazlar.   Gemilerini markette tutmaya zorladıkça da fiyatlar aşağı gitmeye devam eder.  Kalantor firmalar iyi olanları kapar ve kalanlar da hurdaya gider”

Yunan shipperların stres altındaki Alman firmalarından sessiz sedasız indirim kapması biraz garip bir durum.  Lloyds List’ ten Dimitri M. Şöyle dedi “Yunanlıların bir sürü nakit parası var.  Yunanistan’ ın politik sorunlarından tamamen ayrı, kendi özel kozaları içindeler.  Patlama sırasında kartlarını çok iyi oynadılar ve döngünün tepesindeyken gemilerini çok karlı sattılar.  Şimdi onları çok daha düşük fiyata geri alıyorlar.,”

Yunan grubu Costamare, 2011 in başında filosunu büyütmek için 1,2 milyar usd (£764m) harcadı.  Geçen ay, iflas eden bir alman grubundan Stadt Lubeck gemisini  11.3 milyon usd’a aldı.

Bu anlaşmanın en göze çarpan özelliği, Hypovereinsbank bankası %100 finansman sağladı.  Bu, almanlara tanınmayan bir ayrıcalık. Lloyds Liste açıklama yapan bir alman “Yunanlı müşterilini bizden daha çok seviyorlar” dedi.

Giorgos Xiradakis (danışman XRTC şirketinden) dediğine göre Yunan şirketleri Çin bankaları ile işbirliğine gidiyorlar.  Çinli Wen Jiabao Yunan denizcilik endüstrisine iki yıl önce 5 milyar usd borç verdi , hem avrupa birliği marketinde yerini sağlamlaştırmak için hem de  Yangtze gemi inşa ednüstrisine satıcı finansmanı sağlamak için.

Alman denizcilik uzamanlarının dediğine göre ülkenin deniz filosunun 2/3 ü finansal stres altında.  Eğer kriz süresi uzarsa,  yunanlılar bir sıçrayışta öne geçebilir ve konteyner denizciliğinde dünya lideri haline gelebilirler.   


 

Editör: TE Bilişim