SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Paris merkezli denizcilik danışmanlık kuruluşu Alphaliner, bazı istisnalar hariç, denizcilik şirketlerinin 2011 yılını bütün hatlarda zararda kapatacağını tahmin ediyor. Kuruluşun tahminlerine göre 4. çeyrek sonuçları 3. çeyrekten de daha zayıf olacak.

Kuruluşun raporuna göre 15 okyanus hattında ortalama navlun oranları 2. çeyrekteki %8 küçülmeden sonra 3. çeyrekte de %9 luk bir küçülme daha yaşadı.

3. çeyrekte 14 armatörlük şirketi zarar  ederken sadece Hapag-Lloyd 3. çeyrekte net zarar yaşamayan şirket oldu.

Konteynerdeki zorlu çalışma iklimi, malezya'nın denizcilik devi MISC Berhad'ın 928 Milyon Dolar zararla konteyner işinden çekilince daha iyi anlaşıldı. Ancak bu şirketin küresel ölçekteki payı ancak %0,3 lük bir pay olduğundan onun sistemden çıkışı kapasite fazlasının ortadan kalkmasına fazla yaramayacak.

Ortalama kapasite artışının 2011 Ocak-Kasım döneminde %9,3 olduğu da raporda belirtildi.

Alphaliner raporunda CSAV konteyner şirketinin bu süreçte çalışma kapasitesini %33 arttırarak 190.000 TEU'ya çıkarttığı, ancak şimdilerde şirketin konteyner taşımacılığı birimine ortak bulmaya çalıştığı belirtildi. Şirketin ortak arama nedeninin bu yılın ilk 9 ayında 846 milyon dolar net zarar beklemesi olduğu belirtiliyor. Bunun da yatırımcıların şirkete bu yıl yatırdığı bütün paraları buharlaştırdığı söyleniyor.

Editör: TE Bilişim