Ünlü denizcilik araştırma şirketi Clarkson, konteyner gemileri ile ilgili bir rapor hazırladı.

SeaNews Turkey’de yer alan habere göre, Clarkson raporunda, bu yüzyılın başında 4,5 Milyon TEU olan konteyner gemi filosu, Ekim 2012 başında 16,1 Milyon TEU’ya yükseldi.


Clarkson’a göre, filodaki bu hızlı artış, bir dizi arz tarafında bir kısım dengesizlikler yarattı. Bunun sorumlusu da büyük ölçüde 8.000 TEU üzeri VLCC filosudur. İçinde bulunduğumuz yüzyılda küresel konteyner filosu %260 artmıştır.

Bununla birlikte, bu artış konteyner gemilerine boyut oranında düzgün yansımamıştır. Ocak 2000’de VLCC filosunda sadece 10 gemi ve 0,1 m TEU bulunurken, Ekim 2012 tarihinde toplam 4,5 milyon TEU kapasiteyi temsil eden 454 VLCC denizlerde bulunuyor.

Buna ilaveten, toplam kapasiteleri 2,5 milyon TEU olan 218 adet VLCC de sipariş defterinde bulunuyor.

3.000 TEU altı filo ile bir karşılaştırma yapılırsa, aynı dönemde bu segment sadece %66 büyümüştür. Aslında bu segmentte kapasite Mart 2009 tarihinden bu yana düşmeye başlamıştır.

Ocak 2000 tarihinde Gemisini kiraya veren konteyner  armatörü oranı filonun &37’si iken bu oran son 10 yıl içinde artmış ve bugün yarı yarıya seviyesine gelmiştir.

İşletmeciler halen VLCC filosunun %60’ının aynı zamanda armatörlüğünü yapıyorlar, ve sipariş defterindeki VLCC siparişlerinin %74’üne sahipler. 

Sipariş defterlerinde düşüş

Konteyner gemisi siparişleri Temmuz 2008 tarihinde 6,8 Milyon TEU ile o tarihte denizlerdeki konteyner filosunun %60’ına tekabül eden bir büyüklüğe sahipti.

Aslında, sipariş defteri Nisan 2004 tarihinden Haziran 2009 tarihine kadar filonun %45 inin üstünde kaldı. Ki bu da aşağıdaki grafikte görülmektedir. Bununla birlikte, finans krizi ile birlikte karların baskı altına girmesi sipariş defterlerini büyük ölçüde etkiledi.

2011 yılında küçük bir kıpırdanma olmasına rağmen sipariş defterlerindeki konteyner gemileri sürekli azaldı ve 3,5 milyon TEU ile mevcut filonun %22’sine kadar düştü.

2000 ile 2011 yılları arasında sipariş defterlerindeki gemisini kiraya veren armatör oranı %42 ile %62 arasında değişti.

Ancak, gemisini kiraya veren armatörlerin sipariş defterlerindeki oranı haziran 2012 tarihinde %33’e kadar düştü. Bunun nedeni de geleneksel finans kaynaklarının kurumuş olmasıdır. Bu da diğerleriyle orantısız olarak en çok kiralayan armatörleri etkilemiştir. Burada Alman KG sisteminin siparişlerinin çökmesi büyük etken olmuştur.

Arzda uyumsuzluk

Mevcut teslim takvimi gösteriyor ki 2014 yılından itibaren filo büyümesi yavaşlayacaktır. Teslim edilecek gemi kapasitesi önümüzdeki yıldan sonra sadece 1.4 Milyon TEU olarak görünüyor.

Bununla birlikte, bu artış da büyük ölçüde VLCC pazarında olacak. Mevcut sipariş defterlerindeki tüm konteyner gemilerinde 8000 TEU üstü VLCC’lerin oranı %73 olarak görünüyor.

3000 TEU altı segmentte ise sipariş defterleri tarihi dip düzeylerinde, 0,2 Milyon TEU’nun altında olan bu segmentteki siparişlerin yine aynı segmentteki filo kapasitesine oranı ise sadece %4,7.

Böylelikle, her ne kadar ön plana çıkmakta olan bir arz dengesizliği bulunsa da, orta vadede filo büyümesini domine edecek olan faktörün VLCC filosundaki artış olacağı kuşku götürmez bir şekilde ortaya çıkıyor.

Editör: TE Bilişim