SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, bu yıl Uzak Doğu-Akdeniz hatlarında talepte gevşeme beklenmesine rağmen konteyner gemi işleticileri yeni hatlar açarak sisteme yeni kapasite eklemeye devam ediyorlar.

Uzak  Doğu-Akdeniz hattına önümüzdeki 3 ay içerisinde ilave olarak 30.000 TEU kapasite eklenmesi bekleniyor. Bu artış mevcut kapasiteye oranla %25'lik bir oranı temsil ediyor.

Paris merkezli danışmanlık kuruluşu Alphaliner'a göre 'Yeni kapasite artışları taşımacıların 1 Mart tan itibaren planladıkları navlunları düzeltme çalışmalarını sekteye uğratabilecek,  özellikle de Akdeniz rotalarında bu daha belirgin olacak'

Aynı dönemde, 2 Uzak Doğu-Akdeniz rotası da devreden çıkacak, bunlardan biri Maersk/CMA-CGM in AE-8 /FAL 5 servisleri. Bu servislerde son sefer 22 Ocak'ta yapıldı. UASC'nin AEC 2 hattında ise son sefer 13 Şubatta yapılacak. 

Alphaliner'in raporuna göre Maersk Line, Uzak Doğu-Akdeniz hattında yüksek kapasiteli yenibir düzenli sefer açmayı planlıyor. Bu sefer AE-20 olarak adlandırılacak ve 19 Şubat'ta başlayacak. Bu hat tek başına 13.000 TEU'luk haftalık kapasiteyi Uzak Doğu-Akdeniz hattına ekleyecek. 

Daha sonra Mart ayında MSC ve CMA CGM müştereken yeni bir sefer döngüsüne başlayacaklar. Falcon/Fal-9 adı verilecek döngü bölgeye haftada 9500 TEU'luk yeni kapasite ekleyecek.

G6 olarak adlandırılan APL,Hapag-Lloyd, HMM, MOL, ve OOCL ise Nisan ayında Loop 9 adı verilen bir döngüye başlayacaklar. Bu döngü Uzak Doğu-Doğu Akdeniz arasında hizmet verecek. Bu yeni döngü bölgeye 6500 TEU'luk yeni kapasite ekleyecek.

Bu yeni sefer döngüleri dışında bölgede mevcut hatlara da yeni kapasiteler eklenecek. Alphaliner'ın belirttiğine göre UASC ve CSCL, ortak işlettikleri AMC1/AMX1 hattında mevcut 5600 TEU gemilerini çıkararark 6900-8000 TEU'luk  gemileri sefere koyacaklar.

Rapora göre CKYH tarafından işletilen MD1/MD2/MD3 hatlarında %10'luk kapasite artışı olacak. 

 

 

Editör: TE Bilişim