Japonya'nın En Büyükleri Zarar Şokunda

Lloyd's List gazetesinde bugün yayınlanan bir habere göre, Japonyanın en iyi 3 operatörü yıl sonu için, hayal kırıklığına uğratıcı sonuçları ve çıkarılıp yeniden incelenmiş kar tahminlerini raporladı.

Japonya’nın en büyük gemi şirketi Nippon Yusen Kaisha, Ekim- Aralık çeyreği için net kazancının %50 düştüğünü açıkladı. Şirketin net karı yeniden incelenen dönem için 19 milyar Japon Yen’i. 2007 yılı içinde aynı dönem boyunca net karı 38.2 milyar Japon Yen’iydi.

Ülkenin en büyük ikinci şirketi olan Mitsui OSK deniz yolları şirketi, en yakın rakibinden daha sert darbe aldı. 2008’in son çeyreği boyunca oluşan net kar 13.65 milyar Japon Yen’i. Bu da 2007 de aynı dönem boyunca yapılan 58.9 milyar Japon Yen’inden %77 düşüş olduğunu gösteriyor.

NYK’nin geliri %10 kaybederek 611.4 milyar Yen’den 680.7 milyar Yen’e geriledi. Etki eden kazanç düşüşü %37 den 36.5 milyar yen.Şirketin çıkan sonuçlarıyla ilişkili olarak, piyasalardaki gerileme en düşük düzeye ulaştı. Şirket, net kazancı önceki tahmini 140 milyar japon yeniyle karşılaştırdığında, şimdiki net kazancını 73 milyar japon yeni olarak tahmin ediyor.Tahmini gelir daha önce tahmin edilen 2.8 trilyon yen’den 2.5 trilyon yene düştü.
NYK , Yen’in güç toplaması ve konteynırla kargo taşımacılığı için taleplerdeki düşüşün   kazançlarda durgunluk yaratacağını söyledi.


MOL’un geliri %6.5 lik azalmayla  475 milyar yen’e geriledi.Şirket, MR ürünü tankerlerin  arttırılmış bir karı göstermesiyle, tanker sektörünün onu tutan tek gemi sınıfı olduğunu söyledi.

Konteynır gemileri ve kuru yük taşıyıcıları her 2 si de karlarda büyük düşüşler gördü , Konteynır gemileri için navlun oranlarının düşmesiyle, şirketin faaliyetlerini rasyonelleştirmek için hızlı hareket etme  çabaları, kaybetmekten kurtulamadı

MOL’un Mart 2009 da biten yıl için, olasılıkları tekrar gözden geçirmesiyle, daha önce tahmin edilen 130 milyar yen 65 milyar yen’e düştü. Yeni gelir tahmini 3 ay önce tahmin edilen 2 trilyon  yen’den 1.9 trilyon  yen’e düştü.

MOL, kuru yük taşımacılığı piyasalarında, konteynır gemileri navlun oranları piyasası, kargo taşımacılığı ve deniz yoluyla yapılan tamamlanmış araçların nakliyesinde meydana gelen önemli derecede azalma yüzünden, bütün yıl tahminlerini tekrar gözden geçirmelerinin zorunlu olduğunu söyledi.

Şirket, 2008’in sonlarından hızlı bir şekilde artarak değer kazanan Yen’in, ekstra olumsuz faktörlerden olduğundan bahsetti.

Kawasaki Kisen Kaisha, aynı zamanda Ekim’den – Aralık 2008’e  kadar olan 3 aylık dönem için  sonuçları açıkladı ve Japonya üçlüsünün net karlarındaki kötü düşüşü açığa çıkardı.

K Line, 2007’nin aynı döneminde 30.6 milyar yen olan net karın 6.6 milyara düştüğünü söyledi. Ekim-Aralık 2008 boyunca, K Line’nın  kazandığı 318 milyar yen, 2007’den 19.9 milyar yen düştü. K Line’ın bütün yılın net kar tahmini 30milyar yen.Bu da  2. çeyreğin sonlarında tahmin edilenden %58 azaldığı anlamına geliyor. K Line, konteynır gemi işinde, Şirketlerin toplam kargo hareketinin 3. çeyrek boyunca yıldan yıla  %7  gerilediğini belirtti.

Dahası, Avrupa hatlarında ve Kuzey-Güney hatlarında, kötüleşen arz-talep ilişkisi nedeniyle navlunların düştüğü de vurgulandı.

Verimliliği arttırmak için yapılan girişimlere rağmen, hem işletme gelirleri de karlar da yıldan yıla yapılan mukayesede düşmüş bulunuyor.

Dökme yük sektöründe de aynı şekilde K Line orta ve uzun vadeli sözleşmelerin süresini arttırmak ve gemi işletmede etkinliği arttırmak adına çaba göstermekte ise de düşen navlunların etkisinden kendisini kurtarabilmiş değil.

Enerji taşımacılığı tek iyi giden taşımacılık türü. Şirket yaptığı açıklamada “Tankercilikte işletmecilik sonuçları aynı zaman süreci zarfında arttı, bunun nedeni petrol ürünü taşıyan tankerlerin navlunlarında meydana gelen düzelme ve aynı zamanda petrol fiyatlarında görülen düşüş oldu” dedi.

Her üç işletmeci de son dönemde ihtiraslı büyüme planlarında önemli düzeltmeler yaptılar. Bugün K-Line Mart 2010 itibariyle büyüme planını 500 gemiye düşürdüğünü açıkladı. 2009 takvim yılında şirket 40 gemiyi teslim alacak.

Daha önce NYK büyüme planlarını 100 gemi azaltacağını, MOL da satınalma planlarından 50 gemi eksilttiğini açıklamıştı.

Her üç şirket de önemli ölçüde gemilerini söküme gönderiyorlar, özellikle araç taşıyıcı gemilerde bu daha fazla göze çarpıyor.

Kaynak: Lloyd's List


 

Editör: TE Bilişim