Yılın ilk yarısındaki gemi ve yat ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,5 oranında artarak sürpriz yaptı.

Yılın ilk altı ayında ihracat yüzde 20,2 artış gösterirken, gemi ve yat ihracatı Haziran’da düşüş gösterse de yılın ilk yarısında bir önceki yıla göre arttı. Yılın ilk altı ayında gemi ve yat ihracatı yüzde 13.57 oranında artış gösterdi. 2010 yılının ilk yarısını 650 bin dolarlık ihracat geliriyle kapatan gemi ve yat sektörü bu yılın aynı döneminde ise 739 bin dolar gelir sağladı. Yılın ilk beş ayında artış gösteren ihracat girdisinin haziranda düşmesi ise dikkat çekti. 2010 Haziranda 187 bin dolar gelir sağlayan sektör, Haziran 2011’de 121 bin dolar girdi sağladı.

Gemiler durdu TIR’lar yürüdü

Türkiye’nin ilk 6 ayda Libya’ya ihracatı yüzde 66, Yemen’e yüzde 31 oranında düşerken Irak’a ihracatında aynı dönemde yüzde 38 artış gösterdi. Kuzey Afrika ülkeleri ile yapılan ihracattaki düşüşü Ortadoğu ülkeleri dengeledi ve Ortadoğu ile yapılan ihracat ilk 6 ayda yüzde 23 artış gösterdi.

Kuzey Afrika’daki siyasi gelişmelerin ardından ihracatçıların yüzünü Ortadoğu’ya döndürmesiyle, ihracatçılar karayolunu tercih ederek, Kuzey Afrika’ya gemilerle gönderdikleri yükü TIR’lar ile göndermeye başladılar.

Editör: TE Bilişim