Ekonomik Beklentiler İyimser Değil

Küresel Ekonomik Krizle Özdeşleşen 2009 Yılı Geride Kaldı, Ancak Ekonomik Beklentiler İyileşmedi.  

Küresel ekonomik krizle özdeşleşen 2009 yılı geride kaldı, ancak ekonomik beklentiler iyileşmedi. Uzmanlar 2010 yılında işsizlerin sayısının artabileceği uyarısında bulunuyor.

Ekonomiyi teşvik paketleri, devlet yardımları ve banka iflaslarıyla geçen 2009 yılının sona ermesiyle ekonomide düzelme umutları 2010'a kaldı. Ne var ki 2010 yılının 'belirsizlikler yılı' olması bekleniyor. Uzmanlar, ekonomiyi yeniden bunalıma sürükleyecek yeni bir bankacılık krizinin baş göstermesinden endişe ediyor. Mali krizden ağır darbe alan bankaların devlet yardımlarına rağmen henüz düzelme sürecine girmediğini belirten uzmanlar, bunun da kredi sıkışıklığına yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Olası bir kredi sıkışıklığının ise yatırımların azalmasına ve nihayetinde de ekonominin küçülmesine neden olabileceği kaydediliyor.

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Başkanı Dominique Strauss-Kahn, kayıpların yarısının banka bilançolarında gizli kaldığına ve bunun ekonomiler açısından öngörülemeyen sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Strauss-Kahn, 2010 yılında hükümetlerin, bankalara geçen yıl olduğu gibi milyarlarca euro tutarında devlet yardımı yapmayacağının da altını çiziyor.

İşsizlik artacak

Finans branşına ilişkin endişeler sürerken, küresel krizin istihdam piyasası üzerindeki etkilerinin de 2010 yılında geçen yıla kıyasla daha yoğun hissedilmesi bekleniyor. Köln'deki Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (ıW) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanya'da pek çok branşın temsilcisi 2010 yılının işten çıkarmaların yılı olacağı görüşünde. Araştırmaya katılan 44 derneğin 22'si, ciro ve üretimde artış beklerken, 27 dernek ya da birlik ise işten çıkarmaların önlenemeyeceği görüşünü dile getirdi. Enstitü'nün Başkanı Michael Hüther, "Küresel mali ve ekonomik kriz henüz aşılmadı ve bu sene de pek çok branşı derinden etkileyecek" dedi.

Kriz tam aşılmış değil

Alman Deutsche Bank'ın eski baş iktisatçısı ve halihazırda konjonktür araştırmaları uzmanı olan Norbert Walter de "Güvenin sağlanması bir iki yıldan daha uzun sürecek" dedi. Finans branşını sert şekilde eleştiren Walter, "finans çalışanları yapısal bir değişikliğin zaruri olduğunu gerçekten kavradı mı, bilmiyorum" diye konuştu. Üstün körü düzenlemelerden daha fazlasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Walter, henüz krizin geride kalmadığını söyleyerek, gemi inşaatı başta olmak üzere bazı alanlarda talebin ciddi şekilde düştüğüne dikkat çekti. Walter, "Mevcut istihdam düzeyi korunamayacak, 2010 yılında işsizlik büyük oranda artacak" açıklamasını yaptı. 

Editör: TE Bilişim