Türk armatörünün gemileri ucuza gitti

Türk deniz ticaret filosunun en başarılı armatörlük şirketlerinden Dünya Denizcilik, filosundaki modern üç tankerini kelepir fiyatına sattı.

Ekonomik krizin ardından filosundaki ve sipariş defterindeki gemilerini çok uygun fiyatlara elinden çıkaran Danimarka merkezli Norden Shipping, şimdi de piyasadan kelepir fiyata gemi topluyor. Norden son olarak Dünya Denizcilik’in üç kimyasal ve petrol tankerini filosuna kattı. Kore’de kurulu STX tersanesinde inşa edilen 51.200 dwt’luk M/V Gan Shield ve kız kardeşi Gan Spirit adlı kimyasal tankerler 2007 yılında, M/T Gan Sabre ise geçen yıl Dünya Denizcilik’in filosuna katılmıştı.  Norden, bu üç gemi için Dünya’ya sadece 79 milyon dolar ödeyeceğini açıkladı. Aynı tonajdaki modern kimyasal tankerlerin kriz öncesindeki fiyatı 55 milyon dolar civarında olduğu düşünüldüğünde Norden’in tankerleri çok uygun fiyata satın aldığı söylenebilir.

Dünya Denizcilik’in filosunda bulunan 17.000 dwt’luk bir kimyasal tankerini de 20 milyon dolara sattığı belirtiliyor.

Geçen yılın son çeyreğinde Dünya Denizcilik’in bazı gemilerini satışa çıkardığıyla ilgili basında çıkan haberlerin ardından bir açıklama yapan Dünya Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Suay Umut, potansiyel alıcıların fiyat kırmaya çalışması nedeniyle tankerleri satmaktan vazgeçtiklerini bildirmişti. Norden’e yapılan satışların ardından brokerlerin firmayı ikna ettiği anlaşılıyor.

Dünya 7 tankeri teslim alacak

Öte yandan Dünya Denizcilik, bu yıl teslim almayı planladığı yeni gemilerle aframax segmentine de girmiş olacak.  Geçen yıl Türk tersanelerinde inşa edilen iki tankeri filoya katan şirket, ekonomik kriz öncesi Uzakdoğu tersanelerine vermiş olduğu gemi siparişlerinin yedisini bu yıl teslim alacak.  Dünya’nın son gemi satışları öncesinde filosunda 17.000 dwt ile 51.000 dwt arasında 12 tankeri bulunuyordu. Gemilerin hepsi ise 2006 sonrası inşa edilmiş. Dünya, filosunda bulunan dört adet 47.000 dwt ve dört adet 51.000 dwt’luk tankerlerini Maersk’in Handytankers havuzunda işletiyor.   Şirketin ayrıca Uzakdoğu tersanelerinde inşası devam eden sekiz tankeri bulunuyor. Teslim almayı planladığı 113.000 dwt’luk aframax tankerlerden ilki martta filoya katılacak. Sonraki aylarda da ikisi aframax, dördü 52.000 dwt’luk tanker olmak üzere 6 gemi filodaki yerlerini alacak. Şirketin tanker filosuna yılın ilk 10 ayında yaklaşık 550.000 dwt tonaj girişi olması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim