"Dökme Yük Hisselerinden Uzak Durun"

Lloyds List gazetesinde yayınlanan Liz McCarthy imzalı habere göre, Norveçli yatırım bankası Arctic Securities, yatırımcılara kamuya açık dökme yük şirket hisselerini yeni inşa gemiler tsunamisi pazarı vurmadan elden çıkarmalarını tavsiye etti.

Çin’in yüksek dökme yük ithalatına devam etmesine ve son iki aydır navlunların güçlü olmasına rağmen, 2010 yılında programlanmış gemi teslimatları halen 7000 gemi olan dökme yük filosunda  %28.7 oranında artış getirme potansiyeline sahip.

Arctic analisti Martin Sommerseth Jaer, “Mevcut pazar trendi dökme yük hisselerini kısa vadede yükseltmeye devam edebilir. Bize göre, en iyimser uzun dönem pazar senaryosu bile şu anda fiyatlara yansımış durumda” dedi. Jaer; “Riskin zarar beklentisi yönünde olduğunu öngörüyoruz  ve bu yüzden  tüm sektörde eldeki hisseleri azaltmayı öneriyoruz” dedi.

Bu öneri, Golden Ocean Grubu, Genco denizcilik ve Ticaret, Dryships ve Diana Denizcilik hisselerini de kapsıyor.

2009 yılı boyunca dökme yük kiralama piyasası güçlenirken, capesize navlunları pasifik gidiş dönüş seferlerinde 105.000 $ ile 15 ayın en yüksek rakamına Kasım sonu itibariyle ulaşmıştı. Bu nedenle yaşlı gemileri elinde bulunduran armatörler bu gemileri söküme göndermekten vazgeçmişti.

“Navlun oranları ve iyimserlik havası kriz öncesine geri dönmüşken, armatörler gemilerini söküme göndermeyi değil, yeni teslimatları bir an önce yüke sokma hevesindeler” diyen Martin Sommerseth Jaer; “Biz 2010 yılında planlanan teslimatların ancak %50 sinin devreye sokulacağını tahmin etsek de, bu yıl kuruyük piyasasının %12,5 oranında büyümesi kesin görünüyor. Düşük ihtimalli bir senaryoda tüm gemilerin teslimatı yapılırsa, toplam filonun %28,7 büyüme durumu söz konusu olur” görüşünde.

Sıkıntı sadece bu yıl hizmete girecek gemilerin sayısındaki artış değil. Çin’in ithalatının düşme ihtimali de söz konusu.

Jaer, bu hususta şunları söylüyor: “Bizim görüşümüze göre, ithalatı patlatan ucuz krediler, panik alımlar ve ateşe düşen konut piyasasıdır. Bu da 2010 yılı süresince devam edebilir. Ama eğer dökme demir talebi soğursa, dökme yük piyasası da ölür. Bu riske girmeyeceğiz”

Çin’in dökme yük ithalatı tek başına dünya mil-ton talebinin üçte birine eşit. 2009 yılında ithal edilen dökme demir 628 milyon ton. Çin’in dökme demir ithalatı dünya dökme yük ticaretinin beşte birini oluşturuyor.

Jaer, “Eğer 2009 yılında Çin’in beklenmedik ithalat artışı olmasaydı, bir navlun trajedisi yaşayacaktık” diyor.

Bunlarla birlikte, Çin’in Halk Bankası, munzam karşılık oranlarını 50 temel puan arttırdı. Bu da harcamalardaki kısıtlamayla dökme yük sektörünün olumsuz etkilenebileceği yönünde endişelere yol açtı.

Jaer’e göre “Bugünkü munzam karşılık artışının bir etkisinin olacağını söylemek zor, ama şurası açık ki Çin ekonomisinin ateşi yükseliyor ve parasal teşviklerin geri çekilmesi başladı”

Editör: TE Bilişim