Armatörler krize 10 milyar dolarlık siparişle yakalandı

TÜRK denizcilik sektörü, küresel krizden nasibini aldı. Navlun fiyatları dibe vururken gemi fiyatları da yarı yarıya ucuzladı. Günlük gemi kiraları 200 bin dolarlardan 20 bin dolarlara kadar geriledi. Türk armatörleri, krizden önce şu anda 15 milyon DWT olan sektörün toplam kapasitesinden fazla bir rakam olan 19 milyon DWT’luk gemi siparişi verdi.

TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel’in verdiği bilgiye göre, Uzakdoğu’daki tersanelere verilen bu siparişlerin bedeli ise 10 milyar dolara yaklaşıyor. Ancak kriz patlak verince bu siparişlerin yarıdan fazlasının kaporaları yakılarak iptal edildi. Bu siparişler için gemilerini ipotek ettiren veya satan birçok armatör sıkıntıya girdi ve toplamda yüzmilyonlarca dolarlık kapora yandı. Halen verilen siparişlerle ilgili çözüm arandığını belirten Yücel, “Güney Kore ve Çin gibi ülkeler tersanelerine yüzde 100’e varan oranlarda destek verdi, halen de veriyor. Bizim de hükümetten taleplerimiz oldu ama maalesef sonuç alamadık” diye konuştu.

126 gemi yarım, 30 bin kişi işsiz kaldı

- Türkiye’nin 500 milyar dolarlık dünya deniz taşımacılığında yüzde 1 payı var.

- Türk armatörlerinin 7.5 milyon DWT’luk bölümü Türk bayraklı olmak üzere 15 milyon DWT kapasiteli filosu var. Filoda 1.700 civarında gemi bulunuyor.

- Kriz yüzünden Türk tersanelerinde 126 civarında gemi yarım kaldı. Geçen yıl tersanelerin iş kaybı 5 milyar doları geçti.

- Tersanelerde 30 bine yakın kişi ise işini kaybetti.

Editör: TE Bilişim