5 yıllık hurda bir yılda satıldı

Gemi brokerlik şirketi N. Cotzias tarafından hazırlanan bir rapor 2009 yılında 34.6 milyon ton taşıma kapasitesine sahip bin 244 geminin marketten çıktığını gösteriyor. Aliağa’daki gemi sökümcüler bunlardan 105’ini Türkiye’ye getirdiler.

2009 yılında deniz ticaret filosundan çıkan gemi tonajıyla ilgili çeşitli brokerlik şirketleri tarafından faklı raporlar yayımlansa da genel görüş binin üstünde geminin hurdaya çıktığı. Gemi brokerlik şirketi N. Cotzias’ın yayımladığı rapor hurdaya satılan gemi sayısının 1.244 olduğunu açıkladı. Bu gemilerin toplam kapasitesi ise 34,6 milyon ton. Son beş yılda hurdaya satılan gemi miktarına eşdeğer tonajın sadece bir yılda filodan çıkması markette dikkat çeken en önemli noktaydı.

Germanischer Lloyd gemi yeniden dönüşüm başkanı Henning Gramman, bu yıl hurdaya satışların artacağını ve yaklaşık 2 bin gemin hurdaya çıkacağını savunuyor.

Beklentinin yüksek olmasının nedeni de hala yaklaşık 800 adet tek cidarlı tankerin serviste olması.

IMO deniz çevresi bölümünde Nikos Mikelis de, dünya filosunun yaklaşık 50 bin gemiden oluştuğunu ve filonun %14’ünün 25 yaşın üstünde olduğunu belirterek her yıl 1.600-1.700 geminin hurdaya ayrılabileceğini ön görüyor.

Dökmeciler çoğunlukta

2010 tek cidarlı tankerler için miladi yıl olsa da geçen yıl 600’den fazla kuru yük gemisi hurdaya satıldı. Yaşlı gemileri hurdaya satarak genç gemilerine rekabet avantajı sağlamak amacıyla yapılan bu hareket, dökme kuru yük navlunlarının iyi bir yıl geçirmesine neden oldu. 206 konteyner gemisinin yanı sıra, 28’i gaz tankeri olmak üzere 204 tanker ve 103 araç gemisi hurdaya satıldı.

Hindistan 473 gemi ile en çok hurda gemi satın alan ülke oldu. Çin, 271 gemi alırken, Bangladeş 211 gemi aldı. Aliağa’daki gemi geri dönüşüm firmaları ise 2009 yılını 105 parça gemi alarak kapattı.

Fiyatlar üçte iki düştü

Hurda fiyatları geçen yıl süresince üçte iki oranında düşüş gösterdi. Bir yıl önce 30 milyon dolara satılan VLCC tankerlerin değeri 10 milyon dolara kadar düşütü. 12 milyon dolar olan aframaxın hurda fiyatları 4 milyon dolara kadar geriledi. Piyasanın en yüksek olduğu dönemde hurdanın light tonu 790 dolar ile rekor yapmıştı. Geçen yıl ise tonu 89 dolardan yeni bir rekor yapmış oldu. Brokerler çok değişken bir piyasanın olduğunu ve gemi fiyatlarının sadece bir haftada % 10 değer kaybedebildiğini söyledi.

Bir diğer araştırmacılık şirketi Barry Rogliano Salles tarafından yayımlanan rapor da ocak ayındaki hurda fiyatlarının seyrini ise; Hindistan $330/LT, Bangladeş $320/LT, Pakistan $310/LT ve Çin $315/LT olarak açıkladı.

Editör: TE Bilişim