31 Temmuz – 6 Ağustos haftalık navlun raporu..

Capesize (Atlantik ve Pasifik)

Baltık Endeksi'nin üç gün üst üste artarak 272 puanın üzerinde çıkması 4 T/c rotalarında da 3,457$'a ulaşmasıyla hafta Capesize piyasası için olumlu sonlandı. Front haul gidiş-dönüş oranları geçtiğimiz cuma 21,5$ seviyesinde yer alırken, demir cevheri oranlarının 7,6$'a yükselmesinin ardından gelecek günlerde daha fazla artış olması da beklenmekte. Atlantik piyasası haftanın son günlerinde hareketlilik hafta başına göre arttı, ancak bu hareketlilik, Uzak Doğu destinasyonlu Brezilya kargoları ile sınırlı kaldı. Kısa dönemli bağlantılar 27.500$ seviyesinden tamamlandıysa da hareketlilik zayıf seyretti.

Panamax (Atlantik ve Pasifik)

Hafta ortasında piyasa, süreli gemi kiralayıcılarının piyasaya katılımlarının az olmasıyla hafifledi. Doğuda kısa vadeli oranlar, günlük 25.000$'lar seviyesinin hemen altında seyrederken, gidiş-dönüş seferleri 17-19 aralığında tutundu. Haftanın büyük kısmında Atlantik piyasası yavaş seyretti ve bir ölçüye kadar bazıları bunu daha yavaş bir piyasa olarak değerlendirdi. Piyasa en nihayet daha düşük oranlara ulaştığında ise, Atlantik aşırı bağlantılar, günlük 20.000$ seviyelerinde halen oldukça durağan seyrediyordu. Güney Amerika ticaretindeki yavaşlama, bunun yanında da bağlantısı tamamlanmış gemiler, front haul oranlarının günlük 30.000$ civarında veya 30.000-33.000$ seviyelerinde kalmasına neden oldu.

Handy (Uzak Doğu/Pasifik)

Gemi kiralayacılıraının gidiş-dönüş seferlere olan ilgisinin azalmasıyla, daha büyük Handy'ler için başlangıçta görülen iyileşme hızı ortadan kalktı. Güneydoğu Asya yüklemeli yeni bir kömür kargosu akışı, düşük oranlarla Hindistan'a bağlantısı yapılan az sayıda spot Supramax'ı çekti. Çin'e sevkiyatı yapılan malzemenin büyük kısmının handy ebatlı gemilerle taşınması, daha küçük gemilerin, daha büyüklere oranla daha iyi oranlarla bağlantı yapabildiğini bir kez daha kanıtladı. 25-35.000 dwt tonajlı gemiler, büyük piyasa operatörleri tarafından, ticaretin büyük kısmının, dünya genelindeki piyasa istikrarsızlığına karşı daha fazla dayanıklılık gösteren daha büyük gemilere yöneleceği öngörülmüş olan piyasada "eski moda" oldukları değerlendirilerek bir kenara itilmişti.

Handy (Kuzey Avrupa/Akdeniz)

Kuzey Avrupa için oranlar, gemi sahipleri için makul seviyelerde tutunmasına karşın, yeni bir talep akımının yeterince çabuk ortaya çıkmaması durumunda düşüş seyrinin başlayacağı beklentisiyle talebin zayıf olduğu görüldü. Akdeniz piyasası bir krize yaklaşırken, Karadeniz çıkışlı hububat taşımacılığı yapılmadı. Ukrayna limanlarında geçen hafta hububat kargolarına ilişkin uygulanan yasak, bununla birlikte de Rusya'da oldukça geniş bölgeleri etkileyen yangın alarmı nedeniyle, Karadeniz limanlarına yapılan kara dağıtımları felç oldu. Başlıca ihracat hammaddesinin yükleme için bulunamaması sonucu, hareketlilik durdu ve gemiler açıkta kaldı. Bölgede, Akdeniz limanlarından yüklenmeye elverişli az sayıda kargo bulunmaktadır.

Handy (ABD/K. Atlantik/Göller/G. Amerika)

ABD-Meksika Körfezi'nde etkinlik istikrarsız seyrini sürdürdü. Sözleşmeli Atlantik aşırı piyasasında talepteki zayıflık sürerken, mevcut oranlar dikkat çekicilikten uzaktı. Bununla birlikte, Güney Amerika'nın batı kıyısı ile Batı Afrika gibi biraz daha "egzotik" rotalar için yapılan birkaç Supramax bağlantısında daha iyi oranların ödendiği görüldü. Güney Amerika yüklemeli daha fazla yük bulunduysa da, daha fazla sayıda geminin boşta olması nedeniyle oranlarda eskiye göre artış kaydedilmedi. Pasifik sularında da, daha küçük ebatlı Handy'ler her iki alanda da, daha büyük ebatlı gemilere göre daha avantajlıydı.

Handy (Hint Okyanusu/Güney Afrika)

Supramax'ların en azından Güney Afrika-Hindisyan arasındaki kömür trafiğinde rekabet halinde oldukları Maskat ve Hindistan'ın batı kıyısı alanında yükleme için gemi kiralama talebi oldukça sessizdi. Öte yandan, Öte yandan, daha küçük ebatlı kargolar ve ara sıra görülen bir miktar ticaret etkinliğin artmasında etkili olmadı. Hindistan'ın doğu kıyısından Çin'e yapılan demir cevheri ticaretinde, eski ve büyük eko tip gemiler için bir nebze daha iyi oranlar ödenirken, bölgede, daha standart gemilere yönelik olarak talep oluşmadı.

Editör: TE Bilişim