2017 Denizcilik Piyasalarına Neler Getirecek...

Splash 24/7 adlı sitede Jason Jiang imzasıyla çıkan "Mixed bag good for brokers" adlı makalede 2017 yılı denizcilik sektörü için değerlendirildi. Makalede sektörden önemli kişi ve kuruluşların görüşlerine yer verilmiş. Makale şu şekilde: 

2016 yılı sona erdi. Son 12 ay boyunca, kargaşa ve dalgalanma, denizcilik haberlerinde en sık kullanılan kelimeler haline geldi.

2017 denizcilik endüstrisinin  yeniden canlanacağı bir yıl olacak mı? Birkaç araştırma enstitüsü ve denizci ile konuştuktan sonra, cevaplar hala iyimser değil.

Global araştırma ajansı Moody's, 2017 yılında küresel denizcilik endüstrisine olumsuz bir bakış açısı attı. Ajans, konteyner gemisi şirketlerinin arz fazlası ile karşı karşıya kalmaya devam edeceğine ve bunker yakıt fiyatları artarsa karlılığın daha da fazla baskı altında olacağına inanıyor.

Konteyner taşımacılığında konsolidasyon devam eder ve zaman içindeki fiyat rekabetini azaltabilirken, Moody's 2017'de fiyatlarda kalıcı bir iyileşmenin olmayacağını belirtti.

 J.P. Morgan'ın kıdemli sermaye araştırma analisti Noah Parquette'e göre arz büyümesi dibe vurduğu için  2017'de konteyner ücretleri istikrara kavuşabilir.

"Talep büyümesi piyasanın en önemli sürücüsü olacak ve yön için Trump'un yeni  politikalarına bakacağız. Parquet, "ticarete engel oluşturmanın küresel ticaretin büyümesine engel olabileceğini, buna karşılık vergilerin / altyapı harcamalarının daha düşük olmasının kısa vadede talebi arttırabileceğini" söyledi.

SeaIntelligence Consulting'in ceo ve ortağı Lars Jensen, Parquette'in görüşüne katılıyor. "2017'deki konteyner taşımacılığı, küresel arz ve talep açısından 2016'dan farklı olmayacak bir şekilde başlayacak. 2017'nin başındaki ücret seviyelerinin 2016'ya kıyasla belirgin bir iyileşme göstereceği tamamen akla yatkın olsa da, bunu sebebi 2016'nın başlangıcının  çok düşük petrol fiyatları ve aralarında işlevsiz bir fiyat belirleme mekanizması olan taşıyıcıların yüzünden fiyat seviyelerinin saçma düşük oranları görmesidir "dedi Jensen.

Kuru yük piyasasında , Moody, navlun oranlarının  talebin azalması nedeniyle düşük kalacağını, ancak ertelenen gemi teslimatları, iptaller ve hurdaya çıkarmanın net kapasite artışını zaptetmeye yardımcı olacağını düşünüyor.

"Kuru yük nakliyesi beklentileri giderek artarken;  ilk çeyrekte,  mevsimsel etkilerin sona ermesi ve arzın büyümesinin geçici olarak artması nedeniyle 4. çeyrekte yaşanan fiyat artışlarının tersine döneceğini düşünüyoruz. Bu seviyelerdeki bir kar realizasyonuna, 2017'de ilerleyen zamanlarda daha düşük seviyelerdeki durumlarda  pozisyonları yeniden kurma düşüncesi sebebiyle ihtiyatlı yaklaşmalı.

Parquette, arz artışı zirveyi gördüğü için  ham petrol tankerleri için ücret çevrelerinin   2017 yılı boyunca bozulmaya devam etmesini beklemekle birlikte, ağır yüzer  depo gemileri için ters yönde obsiyonel bir yükseliş  olabilir.  Yeni gemi siparişinin gidişatına bağlı olarak, 2017 yılının ikinci yarısı sektörde yeniden yatırım yapmak için fırsat yaratacak bir zaman olabilir.

Parquette, ürün tankeri sektörünün şu anda denizcilikte en cazip sektör  olduğuna inanıyor ve 2017 yılının ikinci yarısında sektördeki arz baskılarının önemli ölçüde hafifleyeceğini  bekliyor.

Parquette, "LNG sektörü için 2017 boyunca giderek  düzelecek olan bir pazarı umuyoruz  ve ağır arz artışı sona ermesi nedeniyle LPG ücretlerinin dipten çıkmasını bekliyoruz" diye ekledi.

Gemi satışları açısından Uluslararası  Denizcilik Stratejileri (MSI) direktörü Dr. Adam Kent göre 2017'de gemi kazançları ve ikinci el gemi değerleri için çok az iyi haber var. 

MSI'nın en son tahminlerine göre, tüm sektörlerdeki yeni inşaa fiyatları 2017'de düşmeye devam edecek. Toplu bir seviyede, yeni gemi teslimat sayısı  kontratları geçecek ve pekçok tersane işini yürütmek için fiyat ne olursa olsun sipariş almada gitgide daha umutsuz olacak. 

MSI, beş yıllık dökme yük  fiyatlarının 2016 ve 2017 yıllık ortalamaları kıyaslanırsa ortalama % 5 oranında artacağını öngörülüyor.

"Nispeten dökme yük  kazançları son 12 ay içinde önemli kazançlar kaydetti, yeni inşaa fiyatları düştü ve bu, başka yerlerde yapılan artışları dengelemek için fazlasıyla yeterli oldu" dedi.

MSI'nin görüşüne göre, 2016 yılı  kuru dökme yük gemileri için zemin olacak ve önümüzdeki beş yıl içinde sayıları artacak. 2017'de bu artış hafif olsa da, 2018 ve 2020 yılları arasında daha belirgin olacak.

Kent'e göre, tanker sektöründe, ikinci el fiyatlar hem yeni inşaa fiyatlarındaki düşüş hem de gemi kazançlarındaki bozulmanın ağırlığı ile mücadele edecek. Değerlerdeki düşüş ortalama % 16 olacak, yani beş yıllık VLCC fiyatları 2013'ten bu yana ilk kez 57 milyon doların altına düşecek.

Clarksons Platou Asia'nun genel müdürü Martin Rowe, gemi brokerliği sektörünün 2017'de iyi beklentileri olabileceği görüşünde.

Rowe 2016'daki kuru yük gemilerinin satışlarının 2015'ten % 40 daha yüksek bir oranda sonuçlanacağını bekliyor.

"O zaman bu daha yüksek işlem hacmi  açıkça gemi brokerleri için iyidir. Genelde herkesin hemfikir olduğu gibi  ikinci el fiyatlarının  dibe vurduğu ve yeni inşa siparişlerinin düşük  oranı devam ettiği sürece 2017'de yüksek ikinci el satış hacminin korunmasını umuyoruz."dedi.

Rowe," 2017'de teslimat için hazırlanan yeni inşa yük gemileri olduğu için alım ve satış faliyetleri henüz armatörlere kazanç sağlayamıyor, gemilerin çalıştırılması vasat oranda kalsa da bu daha eski gemilerin hurdaya çıkması demektir yani gemi brokerlerine çok iş çıkacaktır. " dedi.

"Ancak 2018'e ulaştığımızda, küresel deniz ticaretinde öngörülen trendlerin devam ettiğini varsayarsak;  gemi kullanma fiyatları sıkılaşacak, navlun oranları yükselecek ve ikinci el fiyatları da böylece artacaktır. Bu noktada, muhtemel alıcıların fiyatlara duyarlı olması nedeniyle işlem hacimleri muhtemelen gerileyecek ve 2016 ve 2017 yıllarında akıllıca satın alan gemi sahipleri, 2018 yılına kadar kar eden taraf olacak. (Kaptan Haber Ajansı-özel haber)

Editör: TE Bilişim