Pilotların son sözü ne oldu? 

İstanbul'dan Ankara'ya giderken Bolu'da kaybolan helikopterin enkazına, 19 saat sonra ulaşıldı. Biri Polonyalı 2 pilot yaşamını yitirdi. Ani buzlanma nedeniyle, pervanelerin donduğu tahmin ediliyor.

KKAZAYLA ORTAYA ÇIKAN TUHAF HELİKOPTER İHALESİ

Koçoğlu Havacılık tarafından Sağlık Bakanlığı'na kiralanan ve önceki gün İstanbul'dan Ankara'ya giderken Bolu'nun Kıbrıscık ilçesi yakınlarında dağa çakılan 2005 yapımı EC-135 tipi helikopterin enkazına, dün sabah ulaşıldı. İki pilotun hayatını kaybettiği belirlenirken kazanın detayları da netleşiyor.

Buna göre pilotların kuleyle bağlantıdaki son sözleri, "Buzlanma var, paller (pervaneler) yeterince dönmüyor. 10 bin feet'e yükseliyoruz" oldu. Polonyalı kaptan pilot Andrzej Wojewodzki ile emekli pilot albay Süleyman Kıyak'ı bulmak için 100 kişilik bir ekip, eğitimli köpeklerle önceki akşamdan itibaren yoğun çaba sarf etti.

Bolu Kıbrıscık Kaymakamı Cengiz Erdem, Kıbrıscık Belediye Başkanı Kemal Aktaş, Bolu Jandarma Alay Komutanlığı yetkilileri de aramalara katıldı. 1.5 metreye ulaşan kar ve sis nedeniyle arama faaliyetleri güçlükle yürütülebildi. Ve enkaza olaydan yaklaşık 19 saat sonra Sineklikaya ve Yazıca Yaylası arasında ulaşıldı.
Başbakan'ın pilotuydu

İlk tespitlere göre kaza sırasında, helikopter yamaca çarpıp birkaç takla attı, pilotlardan biri kabinden fırladı, diğeri ise kabinde sıkıştı. Her iki pilotun cesedi, askeri helikopterle Kıbrıscık Stadı'na getirildi. Ardından da ambulans helikopterle Ankara'ya götürüldü. Polonyalı pilotun cenazesini almaya ailesinin gelmeyeceği, yetkililerin cenazeyi göndereceği belirtildi.

Pilotların kesin ölüm nedeni ise otopsi sonucunda netleşecek. Helikopterde gözlemci pilot olarak bulunan emekli albay Süleyman Kıyak'ın Koçoğlu Havacılık'ın koordinatörü olduğu ve 15 gündür helikopterin teknik ayrıntıları için Polonya'da bulunduğu belirtildi.
 
Kıyak'a eşlik eden Polonyalı Andrzej Wojewodzki'nın ise Polonya Başbakanı'nın da pilotluğunu yaptığı, özel kuvvetlerde görev aldığı belirlendi. 5 bin 500 saat uçuş tecrübesi bulunan ve 17 yaşında Dilara isimli bir kız çocuk babası olan Kıyak'ın cenazesi, bugün Kocatepe Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından kaldırılacak.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın telefonla başsağlığı dilediği İNTES Başkanı ve Koçoğlu Havacılık şirketinin sahibi Şükrü Koçoğlu, kaza öncesi kuleyle yapılan son görüşmeyi ve gelişmeleri SABAH'a anlattı: "Buz bulutuna girdiklerinde Kule ile irtibata geçmişler. Rakımın çok yüksek olduğunu, pervanelerin dönmediğini söylemişler. 'Hava koşulları çok kötü, geri dönüyoruz' dedikten sonra telsiz bağlantısı kopmuş. Pervaneler donmuş. Tahminimiz kafa üstü düşmüş. Helikopter akordiyon gibiydi. Misket gibi çakılmışlar.

Ankara'ya getirildiklerinde de adeta buz kalıbı gibiydiler. Kemerleri takılı bulundular."

Adım adım operasyon
 
* Helikopterin düştüğü nokta "ELT" cihazı sayesinde Fransa'daki sinyalizasyon merkezinin verdiği koordinatlarla bulundu.

* Enkazın yerini tespit eden Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı "DAK" ekibi, sis ve yoğun tipi nedeniyle yere inemeyince halatlarla aşağıya inerek helikoptere ulaştı.

* Helikopterdeki iki pilotun da öldüğünü tespite eden ekipler cenazeleri halatlar yardımıyla helikoptere taşıdı.

Editör: TE Bilişim