Katlanabilir elektronik malzeme, pervanesiz tekne

WASHINGTON - Amerikalı bilim adamları, normal çalışmasında herhangi bir sorun yaratmaksızın katlanabilen ve esneyebilen elektronik malzeme üretti.

ABD’nin Miami, Illinois ve Northwestern üniversitelerinde geliştirilenyeni esnek elektronik tasarımı, bu devrelerin çalışmasında soruna neden olmadan,zor ve karmaşık koşullara uygulanabilme fırsatı sunuyor.

Araştırmacılar, yeni elektronik stratejisinin, bir tirbuşonun mantarı sıkıştırması gibi yüzde 140’a varan yüksek esneklik olanağı sağlayan yarı iletken nano malzemeden üretildiğini belirterek, esnek elektronik tasarımının, elektronik devrenin esneme, baskıya maruz kalma, katlanma ve diğer mekanik deformasyonlar karşısında performansı düşmeden çalışmasına olanak sağladığını kaydettiler. Amerikalı bilim adamlarının çalışması, Ulusal Bilimler Akademisi’ninbilimsel yayınının bu ayki sayısında tanıtıldı.

KENDİ KENDİNE İLERLEYEN TEKNE

Amerikalı bilim adamları, suyun yüzeyindeki enerjiyi kullanarak kendi kendine ilerleyen uskursuz (pervanesiz) "mini tekne" tasarladı. Amerikan basınına göre, Pittsburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar, geliştirdikleri tekniğin, teknenin etrafındaki su yüzeyini bir elektrik titreşiminin yardımıyla karıştırdığını ve bunun da aracın su yüzeyinin doğal çekişini kullanarak ilerlemesini sağladığını belirtti.

Araştırmaya başkanlık eden Profesör Sung Kwon Cho, geliştirdikleri yöntemin, denizlerin ve akarsuların doğal dengesini koruyarak, küçük tekne ve robotlar için etkin ve çok az enerji gerektiren bir mekanizma olduğunu belirtti.

Şimdiki deniz araçlarının bir pervane ya da uskurla yol aldığını ifade eden Cho, ancak kendi sistemlerinde hareket eden bir parça bulunmadığını ve çırpıntıları yayan düşük enerjiyle çalışan elektrotların bataryalarının da radyo dalgaları ya da güneş enerjisiyle şarj edilebileceğinin altını çizdi.

Cho ve doktora öğrencileri, buluşlarını dün İtalya’nın Sorrento kentinde düzenlenen Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’nün 2009 Mikro Elektro-Mekanik Sistemler Konferansı’nda tanıttılar. (aa)

Suyla çalışan geminin laboratuvar videosu

Editör: TE Bilişim