Türkiye’nin güney sınırlarını olası Suriye saldırısına korumak için NATO’nun 4 Aralık’ta göndermeyi kararlaştırdığı Patriot hava savunma sistemlerinin intikali sürüyor. Hollanda hükümeti ve meclisinin gönderilmesine onay verdiği Patriotları taşıyan gemi, Pazar Günü İskenderun Körfezi'ne geldi.

7 Ocak’ta Hollanda’nın Eemshaven Limanı'ndan yola çıkan ''Louise Russ'' adlı 18 bin grostonluk geminin İskenderun Limanı'na yanaşması bekleniyor. Hollanda’dan getirilen füze bataryaları Adana’ya yerleştirilecek.

Almanya'nın Türkiye'ye yolladığı iki hava savunma bataryası ise Pazartesi günü İskenderun Körfezi’nde olacak. Patriotları kuracak Alman askeri personel ise Pazar günü, İncirlik'teki 10. Tanker Üs Komutanlığı'na ulaştı. Büyük bir bölümü Hava Kuvvetleri personelinden oluşan birliğin Türkiye gönderilecek yaklaşık 240 asker arasında lojistik, komuta kontrol, sağlık ile nükleer-biyolojik-kimyasal silah savunma alanlarında destek verecek eleman bulunuyor.

ABD tüm personel ve ekipmanı Ocak sonuna kadar Türkiye’ye gönderecek

Adana ve Kahramanmaraş’a yerleştirilecek ikişer Patriota ek olarak Gaziantep’e de iki füze bataryası monte edilecek. Bu bataryalar ve onu kuracak personel ise Amerika Birleşik Devletleri’nden gelecek. 

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü George Little, 8 Ocak’ta yaptığı basın toplantısında 400 asker ve ekipmanın yarısının Türkiye’ye gönderildiğini, geri kalan teçhizat ve personelin ise Ocak ayı sonuna Gaziantep’te olacağını açıklamıştı.

Türkiye’de ise Patiot karşıtı eylemler sürüyor.  İstanbul, Ankara, Gaziantep, Sivas ve Çanakkale’de düzenlenen mitinglerde hem Patriotların Türkiye’ye getirilmesine hem de Türkiye’nin Suriye’deki savaşa müdahil olmasına karşı çıkıldı.

Patriotlara tepki sürüyor

En büyük miting İstanbul Kadıköy’de yapıldı.  DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) düzenlediği mitinge Halkların Demokratik Kongresi, ÖDP, EMEP, TKP, Halkevleri ve CHP de destek verdi.
Mitingde konuşan TTB Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, “ülkemizde İncirlikteki atom bombalarını, Kürecik’teki füze kalkanını, şimdi de Patriot füzelerinin yerleştirilmesini olağan karşılamamız, hatta alkışlamamız gerektiğine inanan AKP iktidarı var. Ancak bilinmelidir ki bu ülke emperyalist çıkarlarla, halkların çıkarlarını ayırmayı çok önce öğrendi” dedi.

Gaziantep’teki mitingde konuşan TTB Başkanı Özdemir Aktan ise savaşla insanın asla yan yana duramayacağını vurguladı. TTB Başkanı, bu Patriotların sadece Suriye için yerleştirilmediğini biliyoruz. Önümüzde büyük Ortadoğu savaşının planlarının yapıldığını adım adım görüyoruz ve Patriotları istemiyoruz” diye konuştu.

TTB Başkanı: Sağlık personelleri Suriyelileri tedaviye zorlanıyor

Aktan, Türkiye’nin her yerinden birçok sağlık personelinin zorla Kilis, Gaziantep ve Hatay’a gönderildiğini ve buralarda kayıtdışı olarak Suriye’den gelen hastaları tedavi etmeye zorlandığını iddia etti.

Saadet Partisi’nin Hatay’da düzenlemek istediği miting ise Valilik engeline takıldı. Bir basın toplantısı düzenleyerek iptal kararı eleştiren Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, ''Yasaklanan mitingimizi düzenlemekteki amacımız İslam Dünyası ve Türkiye üzerinde oynanan oyunlara dikkat çekmekti'' dedi.
Editör: TE Bilişim