Pandemiden bunalanlar mavi tura koşuyor. Tur düzenleyen şirket yetkilileri, “Mavi tur otellere göre daha hesaplı. Bu nedenle tekne kiralamada yerli turist yabancıları geçti” dediler.

Mavi tur pazarının büyüklüğü gece konaklamasız hizmet veren teknelerle birlikte yıllık 1 milyar doların üzerine çıkıyor. Koronavirüs pandemisi etkisiyle oldukça güçlü bir dönüş yapan mavi tur tatilleriyle tekne/yat pazarı da giderek büyüyor.

Pandemi öncesinde Türkiye’de tekne kiralama seçeneğinde talebin yüzde 70’i yabancı turistler tarafından oluşturuluyordu. Pandemiyle birlikte bu oran tam tersine döndü. Artık tatilleri için tekne kiralama seçeneğini öne alan yerli turistler, geniş aile ya da arkadaş gruplarıyla mavi tura çıkıyor. Bu sayede 2020 yazından bu yana tekne kiralamaların yüzde 70’i yerli turist tarafından yapılır oldu.

MALİYET HESABI YAPILDI

Türkiye’de 2 binin üzerinde gece konaklamalı mavi yolculuk teknesi, 3 bin 300 civarında ise gece konaklamasız saatlik hizmet veren tur teknesi bulunuyor. Dünyada ise gece konaklamalı yat kiralama pazarının büyüklüğü 20 milyar doları aşıyor. Günlük kiralanan tekneler ile denizlerde gerçekleşen cruise harici diğer deneyimler de hesaba katıldığında bu büyüklük 65 milyar dolar seviyesini geçiyor.

Tekne tatili tercih eden yerli turistlerin diğer seçenekleri arasında 5 yıldızlı oteller ve villa kiralama modelleri var. Online tekne kiralama platformu Viravira.co CEO’su Baran Yıldırım, bu açıdan turistin maliyet hesabını yaptığını belirterek, “Akaryakıt ve marina ücretleri bizim açımızdan bilançonun negatif tarafında ancak fiyat artışları şu an yat turizmine olumlu yansıyor. İkame ürünler olan yurtdışı paket tur, 5 yıldızlı otel ve villa fiyatlarında ciddi artışlar var. Lüks tatil konsepti olarak bilinen tekne turizminde kişi başı günlük fiyatlar diğer alternatiflerin altında kalıyor. Kişi başı haftalık 5 bin liradan başlayan fiyatlarla tekne kiralamak mümkün. Ayrıca tatil bütçesinin en önemli kalemlerinden olan restoran harcamalarını yapmak veya beach giriş ücretlerini ödemek durumunda kalmıyorsunuz” dedi.

2022 yılında yurt içi talebin olumlu görünümünü korumaya devam ettiğini anlatan Yıldırım, Rusya ve Ukrayna dışındaki pazarlardaki ciddi toparlanmaya da dikkat çekiyor. Yıldırım ayrıca, artan talebin hem ticari, hem de bireysel tekne satın alma eğiliminde de oldukça önemli artışları getirdiğini ifade ediyor.

‘POTANSİYEL ÇOK YÜKSEK’

Yelkenli teknelerden guletlere, katamaranlardan motor yatlara kadar geniş hizmet çeşitliliği sunan yat turizminin Türkiye turizminin yükselen değeri olduğunu vurgulayan Rudder & Moor Pazarlama Direktörü Can Topçu, “Türkiye bu konuda gelişmekte olan pazarlar arasında her geçen sene yer almaya devam ediyor. Türkiye’nin kıyı uzunluğu 8 bin kilometre üzerinde olmasına rağmen kişi başına düşen tekne sayısı diğer ülkelere kıyasla beklenenden daha az. Almanya’da 184, İtalya’da 68 kişiye bir tekne düşerken Türkiye’de her 2 bin kişiye bir tekne düşüyor. Buna rağmen Türkiye’nin doğal coğrafi özellikleri, uluslararası pazara yakınlığı ve yat turizmine yönelik çalışmalar sayesinde sektörün potansiyeli her sene daha da artıyor” diye konuştu.

Bu tatil modelinin yükselmesinin önemli nedenlerinden birinin Kovid-19 nedeniyle ihtiyaç duyulan izole tatil imkanı olduğunu hatırlatan Topçu, “Pandemi birçok sektörü kötü yönde etkilemiş olsa da yat kiralama ve tekne sektörü genel olarak bu olumsuz gidişattan etkilenmedi” diye konuştu.

BAYRAM HAFTASINDA YÜKSEK DOLULUK

Baran Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre, bayram haftası doluluk oranı yüzde 95 seviyesinde. En çok tercih edilen destinasyonlar sırasıyla yüzde 44 ile Göcek, yüzde 16 ile Bodrum ve yüzde 15 ile Marmaris var. Bu bölgeleri Fethiye ve Bozburun takip ediyor. Yıldırım, “Bu yıl da Kurban Bayramı’nda tatilcilerin tercihi tekneden yana oldu. Rezervasyonlarda büyük yoğunluk var. Teknelerin ortalama doluluk oranı yüksek sezon dönemi için yüzde 70’leri aşmış durumda. 15 Haziran ve 15 Eylül arasındaki yüksek sezonda doluluk oranı yüzde 90’ın üstünde olacaktır. En çok tercih edilen tekne tipi gulet oldu. Sıralama yelkenli ve motoryat olarak devam ediyor” dedi.

Editör: CAHİT İSTİKBAL