Panama, denizci Şadan Kaptanoğlu’na emanet

Kaptanoğlu, şapkalarına bir yenisini daha ekledi. Geçen yıl IMO tarafından “Uluslararası Denizlerin Genç Lideri” seçilerek ödülünü İngiltere Prensesi Anne’in elinden almıştı.

Panama’nın Türkiye’de iki fahri konsolosu oldu. 2007 yılından bu yana Akaretler’deki adresinde Panama ile ilgili bütün legalizasyon ve noterizasyon işlemlerini yapan tek kurumun başındaki Hatice Güleç, bundan böyle sadece İzmir’den sorumlu olacak. Türkiye’de İzmir dışındaki tüm illerde ise 11 Mart 2009’dan beri Şadan Kaptanoğlu tam yetkili.

Kaptanoğlu Holding AŞ ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu, şapkalarına bir yenisini daha ekledi. Geçen yıl Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından “Uluslararası Denizlerin Genç Lideri” seçilerek ödülünü İngiltere Prensesi Anne’in elinden alan Kaptanoğlu, birikimini iki ülke denizciliğinin  gelişimi için harcayacak.

Göreve talip olmadığını özellikle ifade eden Şadan Kaptanoğlu, “Hem Panama’dan, hem de uluslararası kıramayacağım kişilerin ricasıyla bu görevi kabul ettim. Panama Fahri Konsolosu Eczacı Hatice Güleç, inanılmaz bir özveriyle, onursal bir diplomat olarak mükemmel işler yaptı. Ben eczacılık yapamam ama, denizci olmayan bir hanımefendi imkansızı başarmıştır. Sayın Güleç, Panama’nın İzmir’deki konsolosluk görevini yürütmeye devam ediyor, onun dışında Türkiye’nin diğer bütün illerinde ise ben görevliyim. Koordinasyon içinde işlerimizi yürüteceğiz” diye konuştu.

“Gönlümdeki sıralamanın birincisi hep Türk bayrağı”

Türkiye ile Panama arasında diplomatik bir bağlantı kurulmamasına karşın Panama’nın, Türkiye’ye karşı çok ilgili bir ülke olduğunu belirten Kaptanoğlu,

“Bu bağları kurabilmek için elimden geleni yapmaya çalışacağım. Ülke, çok önemli bir kanala sahip, dünya denizcilik filosunun da önemli kısmını temsil ediyor. Ancak, benim gönlümdeki sıralama her zaman öncelikle Türk bayrağıdır. Amacım, Panama özelinde dünyadaki Türk armatörünü öne çıkarmak olacaktır. Panama, şu anda Türkiye’nin daha önce muhatap olduğu ‘kara liste’ kabusunu yaşıyor. Büyük bir çabayla da çıkmaya çalışıyorlar; inanıyorum ki çıkacaklar. Panama’ya gittiğimde, Türkiye’nin bu konudaki tecrübelerini de Panamalı yetkililerle paylaşacağım. Denizci ülkeler mümkün olduğu kadar kol kola ilerlemek durumundadır” açıklamasını yaptı.

Panama bayrağında gemisi olan Türk armatörleriyle bir araya gelip tek tek konuşmaya çalışacağını da vurgulayan Panama Fahri Konsolosu Şadan Kaptanoğlu, böylece sorunlarını daha yakından tanıma imkanına kavuşacağını ve hızlı çözümler yaratabileceğini sözlerine ekledi. 

Hangi işlemler yapılıyor?

Panama Fahri Başkonsolosluğu, diğer konsolosluklardan oldukça farklı. Vize ya da Panama vatandaşlarının Türkiye’deki işlemlerinin dışında özellikle birçok denizcinin uğrak yeri konumunda.

Panama bayraklı gemilerde en alt birimden en üst kademeye kadar çalışan tüm kişilere orada çalışabileceğine dair yetki belgelerini Fahri Konsolosluk veriyor. Gemi personelinin askerlik işlemlerini, askerlik yapmamışlar da, tecillerini yapabiliyorlar. Panama ile ilgili her konuda onay mercii İzmir ve İstanbul Altunizade’deki merkez olacak.

Ayrıca gemilerin üçer aylık uzatma sertifikalarını da Fahri Konsolosluklar hazırlıyor. Firmalar, bir gemi almaya karar verdiğinde o geminin kalite kontrolü; uygun olup olmadığı konusunda da denetçi gönderebiliyorlar. Sertifikaların hazırlanması, bayrak değişimi ve daha sonraki tüm legalizasyon ve noterizasyon işlemleri de yine buralarda gerçekleştiriliyor. 

Panama Fahri Konsolosluğu’nun adresi:
Fahrettin Kerim Gökay Cad. No:18 A Blok kat 1-3 Altunizade 34662 Üsküdar - İstanbul
Tel: 0216 – 531 74 12
web:
www.panist.org

Editör: TE Bilişim