Büyükşehir'den Petkim Sürprizi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Petkim’deki planlama yetkisini elinden alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açtığı davayı “sürpriz bir kararla” geri çekeceğini duyurdu.

Başkan Aziz Kocaoğlu, “Milyarlarca liralık yatırıma engel olabileceği endişesiyle, yerden göğe kadar haklı olduğumuz bu davadan feragat ediyoruz. Ancak Bakanlığın tüm yetkileri kendinde toplayan ve sadece masa başında plan yapan bu zihniyetiyle mücadelemiz sonuna kadar devam edecek” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, SOCAR’ın Aliağa Petkim Yarımadası üzerine kuracağı yatırım konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin plan yapma yetkisini elinden alarak bölge planlarını “özel proje alanı” ilan eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açtıkları davayı geri çekeceklerini açıkladı. Bu kararı vermelerinin tek gerekçesini “İzmir’e gelecek çok önemli bir yatırımın önünü kesmemek” olarak özetleyen Başkan Kocaoğlu, “Sadece olağanüstü hallerde kullanılması gereken bir maddeye dayanarak yerel yönetimi adeta ‘yok’ sayan Bakanlığın bu keyfi tavrına karşı mücadelemiz, her platformda ve sonuna kadar devam edecektir.

Ancak Petkim’deki olayı ‘kendi özeli içinde’ değerlendirmemizin doğru olacağını düşündük ve bu düşüncemizi kentin kanaat önderlerinden oluşan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu üyeleriyle paylaştık. Onların da bizimle aynı noktada buluştuğunu görünce, davayı geri çekmeye karar verdik. Kurul üyelerinin, yerel yönetimlerin planlama yetkilerine Ankara’dan müdahale edilmesi karşısında gösterdikleri tepki ve verdikleri destek ise bize ayrıca moral olmuştur” diye konuştu.

11 yılda ilk kez oldu

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın Aliağa’da yapacağı yatırımın, İzmir’e tek kalemde yapılan en büyük yatırım olacağının altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Açtığımız davada yerden göğe kadar haklıyız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu bölgeyi özel proje alanı ilan ederek plan yapma hakkımızı ve yetkimizi kendi uhdesine aldı. Biz de hakkımızı-yetkimizi korumak için bölgenin ‘özel proje alanı’ olarak belirlenmesine karşı dava açtık. Ama imar planlarına dava açmadık. Yani yatırımı uygun gördük. Sadece Bakanlığın bize yaptığı bu uygulamaya karşı hakkımızı korumak için dava açtık. Ve biz bu davada sonuna kadar haklıyız.

Ancak iki devlet arasındaki siyasi-ekonomik ilişkileri ve bu yatırımın istihdama, ihracata sağlayacağı katkıları göz önüne aldığımızda, açtığımız bu davanın yatırıma engel olabileceği endişesini taşıdık. Bu nedenle, davadan feragat etme kararı aldık. Kamuoyu çok iyi bilmelidir ki, davadan çekilme kararımız 11 yılda ilk kez yaşanmıştır.

Davayı çekme dilekçesinde de Bakanlığın yaptığı yanlışlar tek tek anlatılacaktır. Yerel yönetimlerin planlama yetkilerinin korunmasını fazlasıyla önemseyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm yetkileri kendinde toplayan ve sadece masa başında plan yapan bu zihniyetle sonuna kadar mücadele edecektir.

Petkim davasından geri çekilmemiz, asla ilkelerimizden taviz vermek şeklinde değerlendirilmemelidir. Bakanlık yanlış yapmıştır. Araziyi özel proje alanı ilan edip bütün yetkiyi kendisine toplayarak Büyükşehir Belediyesi ile Aliağa Belediyesi’ni by-pass etmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hem bu kenti kalkındırmak hem de yatırımların önünü açmak gibi bir görevi ve sorumluluğu vardır. Ama Merkezi Hükümet de ‘kural tanımaz’ tavırlarına artık bir son vermelidir.

Yerel yönetimlerin planlama yetkisine müdahale edilmesi, bu işin bir demokrasi sorunu olduğunu da ayrıca göstermektedir. Belediyemiz, Petkim yatırımının gerçekleşmesi konusunda hem ÇED hem de planlama sürecinde bugüne kadar her türlü desteği vermiştir, vermeye de devam edecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, her konuda yatırımcının yanında ve destekçisidir. Olmaya da devam edecektir.”

Editör: TE Bilişim