Türk Denizcileri ve Gemi Adamları Zor Durumda

Türk gemi adamları Hollanda'nın yeni çıkardığı uygulama olan 'Blue Carpet nedeni ile Avrupaya vizesiz gidemiyor. Bu durum gemilerinde mürettebat değişimi yapması gereken denizcilik şirketlerinii çok zor duruma sokuyor.

Konuya ilişkin Denizhaber olarak Mercan Denizcilik Personel Müdürü Kapt Muharrem Gümüş ile yaptığımız görüşmede uzun süredir denizci şirket olarak yaşadıkları 'Türk gemiadamının Avrupa'ya gitmek için vize alma zorunluluğu' konusunda çektikleri sıkıntıları anlattı.

Muharrem Gümüş, gemilerinin Avrupa'da kira altında çalıştığı için personel değişimlerinin tamamının yurt dışında yapıldığını, önceki senelerde Fransa ve Hollanda üzerinde aracı personel firmaları ile bu konu üzerinde zorda olsa çözüm sağlandığını ancak 1 Kasım 2010 tarihinden itibaren Hollanda'nın vizesiz gemi adamının uçuşuna izin vermeyeceğini bildirip, 'blue carpet' adı altında bir uygulama yapacağını bildirdiğini fakat bu uygulama hakkında konsoloslukların ya da herhangi bir yetkilinin bilgisi olmadığını söyledi.

Gümüş, 5 Ocak 2010 tarihi itibariyle ise Fransa göçmenlik bürosunun Endonezya ve Flipinli gemiadamlarının ülkeye girişini kısıtlamış olduğunu, fakat bu kısıtlamanın sebebini anlayamamakla birlikte Türk gemiadamlarını da kapsadığını söyledi.

Yaşanan bu sıkıntılardan dolayı tüm Türk denizadamlarının ve denizci şirketlerin zor durumda olduğunu dile getiren Gümüş, özellikle kimyasal tankerlerin limanlarda kalma süresinin 1 gün olduğunu bunun da gemiadamının vize alabilmesi için yeterli süre olmadığını, Türkiye de vize almanın zaten zor olduğunu  ve bu kısıtlı sürede vize almanın imkansız olduğunu söyledi. Gümüş sözlerine şöyle devam etti: 'İspanya kesinlikle vizesiz gemi adamı uçuşuna izin vermeyip kasım başında noel tatili nedeniyle vize başvurularını kapamıştır. 1 Aralıktan yılbaşı sonuna kadar uçak bileti aldıgımız firmalardan gelen ifade İspanya konsolosluğunda bu göreve bakan  1 kişi oldugu, vizeninde 15 günden önce verilmeyecegi konusunda idi. Portekiz de ki acentalar dönem dönem vizesiz kesinlikle personel gönderilemeyecegi ısrarla ifade etmekteler her ne hikmetse bu aralarda Ok to board dedigimiz garanti mektubu ile personelin Portekiz limanlarında katılışına izin vermektedirler sanırım krizden dolayı bu aralar buna müsaade etmekteler. Almanya limanlarında bazı acenta mutlaka vize alınması gerekliliğini isterken diğer bir acentada vizesiz yalnızca Ok to board ile personelin Almanya da gemiye katılabilecegini beyan etmektedir. Avrupanın  en büyük liman kenti olan  Hollanda yaptıgı vize uygulaması ile bizleri içinden çıkılmaz bir duruma düşürmüştür. Tabi akabindede Fransa Hollandayı örnek alarak bir takım yaptırımlara girişmiştir. Hangi denizcilik firmasına isterseniz sorabilirsiniz yurt dışında personel degişimi bizler için  eziyetken şimdi bu çıkan anlamsız uygulamalar ile işkenceden farksız hale gelmiştir.'

Gümüş, şirketler olarak personeller için acenta ve yetkili makamlara verdikleri garanti mektubunda bu şahısların kendi sorumluluklarında  olduğunu ve tüm masrafları karşılamakla yükümlü olduklarını yazılı olarak teyit ettiklerini, Personel müdürleri olarak  karşılıklı gemiadamlarına uygulanacak geçici transit veya kısa süreli uçuş izni gibi bir uygulamanın Avrupa daki ilgili makamlarla görüşülüp hayata geçirilmesini talep ettiklerini söyledi.

Gümüş,  'Konuyu özetle ele alacak olursak kendi çabalarımızla bu zamana kadar aracı kurumlar üzerinden Garanti Mektubu ile gemilerimize yurt dışında personel gönderebildik, Avrupa da bir çok ülke vize uygulamasına geçmiştir ve denizcilik şirketlerini sıkıntıya sokmuşlardır. 3 günde vize verdiklerini iddaa ederek denizcilik firmalarından personellerine vize almalarını istemektedirler fakat 3 gün içerisinde vize verebilen konsolosluk yoktur olsa dahi randevu alınabilmesi ilgili evrakların tamamlanıp konsolosluga teslim edilmesi işlemi 2 gün sürmekte ve büyük zaman kaybına sebep olmaktadır.' dedi.

Muharrem Gümüş, son olarak bu konuda yurtiçi ve yurtdışı yetkilileri ile sürekli iletişim halinde olup bir çözüm yolu aradığını ancak kendisine bu konuda kesin bir bilgi verilmediğini ve bu konunun Türkiye'deki tüm denizci şirketlerini ve denizadamlarını çok büyük sıkıntıya soktuğuna önemle değindi.

Alaattin Kurt: 'OK TO BOARD işlemleri bitti, ciddi sıkıntılar yaşıyoruz'

Konuyla ilgili DenizHaber'e açıklamada bulunan Arkas Denizcilik Personel Müdürü Kaptan Alaattin Kurt ise; Hollanda’nın tarafında yıllardır yürürlükte tutulan OK TO BOARD ile sınırda vize alma işlemi biz denizcilik şirketleri için can simidi değerinde bir uygulama iken alınan karar ile bu uygulama Ekim-2010’da  kağıt üzerinde olmasa da pratikte durdurulduğunu, bu tarihten sonra sınırlı da olsa Fransa’nın desteğinin sürdüğünü ancak Fransa’nın da sessiz sedasız bu uygulamayı kaldırılacağı haberini almış durumda olduklarını bildirdi.

Kaptan Alaattin Kurt; DTO tarafından yayınlanan bir sirküler ile Hollanda’ya gidecek gemi adamları için “OK TO BOARD” işlemlerinin daha sıkı bir şekilde uygulanacağının belirtildiğini, ancak belirtilen uygulamanın sıkılaştırılması ifadesinin, mevcut uygulamanın durdurulması anlamına gelmediğini düşünürken, 12.10.2010 günü KLM Havayolları’ndan gelen bir duyuru ile adı geçen havayolu şirketinin Shengen Vizesi olmadan, sınırda vize almak üzere Hollanda’ya seyahat etmek isteyen gemiadamlarının uçağa kabul edilmemesi kararını aldıklarını öğrendiklerini söyledi.
 
Kira esası ile Türkiye uğraksız seferler yapan gemilerinin konteyner tipi gemiler olması nedeni ile limanlardaki kalış sürelerinin bir günü geçmediğine değinen Kurt, özellikle, Avrupa ülkeleri tarafından gemiadamlarına uygulanan sıkı vize rejiminden dolayı vize alımında çok ciddi sıkıntılar yaşandığından, sektöre soluk aldıran tek yolun personelin “OK TO BOARD” ile gemilere katılışları sağlamak olduğunu vurgulayarak; OK TO BOARD işlemine son verilmesiyle birlikte çok sıkıntılı bir döneme girildiğini belirtti.


  

 

 

 

Editör: TE Bilişim