Kılavuz Kaptanlar Erika-3 Paketinden memnun

Lloyd’s List gazetesinde bugün çıkan Justin Stares imzalı habere göre, kılavuz kaptanlar, Brüksel’in deniz güvenliğiyle ilgili yaptığı son hukuksal düzenlemeyi memnunlukla karşıladılar. Brüksel’in yeni paketinde kılavuz kaptanlara deniz güvenliğiyle ilgili yeni sorumluluklar getiriliyor.

Avrupa Kılavuz Kaptanlar Birliği (EMPA)  Erika-3 paketinini içerdiği yeni düzenlemelerden “tümüyle memnun” olduklarını ifade ediyorlar. Bu düzenlemeler, kılavuz kaptanlara gemilerin eksik ve kusurlarını tespit etmede daha geniş bir rol öneriyor.

EMPA  Genel Sekreteri Chris Lefevere; “Biz bu düzenlemeden tamamen memnunuz ve ve işbirliği yapma arzusundayız” diyor. “ Bizler kendimizi sörveyör yerine koymak amacında değiliz ancak gerçek şu ki limana gelen bir gemiye çıktığımız zaman köprüüstünde bulunduğumuz müddetçe bazı eksiklikleri görmemiz de mümkün”

“Örneğin; eksik bir haritayı veya kötü durumdaki seyir donanımlarını fark edebiliriz” Mevcut AB Hukuksal düzenlemeleri halen kılavuz kaptanların eksiklik gördüğünde rapor etmesini zorunlu kılmakta.  Fakat Erika-3 paketiyle getirilen bir yönerge kılavuz kaptan tarafından verilecek raporun gereğinin yapılması konusunda kurallar içeriyor.

Bu yönerge aynı zamanda zorunluluğu liman kılavuz kaptanları dışında, örneğin açık deniz kılavuz kaptanları ve transit trafikte çalışan kılavuz kaptanlara da getiriyor.

Mevcut hukuksal düzenlemeyi daha sıkı hale getirme fikri İspanya kıyıları açığında meydana gelen Prestige felaketi sonrasında ortaya çıktı. “Prestige kazası gösterdi ki Baltık açıklarında açık deniz kılavuz kaptanları hukuksal altyapının belirsizliği nedeniyle gerekli raporları vermemişlerdir”  Komisyonun açıklayıcı Erika-3 metninde böyle denilmekte.

Ancak, bununla birlikte, öneri küresel ölçekte kabul görmüyor. Tanker sahipleri birliği INTERTANKO bu fikre karşı çıkıyor.

Birlik, yaptığı açıklamada “INTERTANKO, açık deniz kılavuz kaptanlarına ve transit geçiş yapan gemilerde görev alan kılavuz kaptanlara aksiklikleri rapor etmeleri için hukuki mecburiyet konulması önerisine karşıdır. Kılavuz kaptanların yapmaları gereken özel ve temel bir görev vardır ve bundan sapmamalrı gerekir. Kılavuz kaptanlar sörveyör niteliğine sahip değillerdir. Bu fikirler, aynı zamanda yanlış rapor sonrası tazminat sorumluluğunun kimde olacağı gibi, ya da var olan bir eksikliğin rapor edilmemesi sonucu tazmin sorumluluğun kimde olacağı gibi soruların da ortaya çıkmasına neden olacaktır” dedi.

Önerilen kuralların, liman devleti konusundaki komisyon direktifinin bir parçası olarak AB içerisinde hukuksal geçerlilik ve bağlayıcılık kazanabilmesi AB Bakanlar Konseyi ve AB Parlementosundan onay alması gerekiyor.

Kaptan Lefevere; “Kılavuz kaptanlar olarak önümüzdeki hafta bir diğer AB hukuksal düzenlemesinin, -Liman hizmetlerine giriş direktifinin- başarısız olması için lobi çalışması yapacağız” diyor. “Şimdi  direktife karşı çıkan endüstrinin bütün kurumlarıyla masanın aynı tarafında olmaktan memnunuz."

Kılavuz kaptanlar AB Komisyonunun kılavuzluğu bütünüyle bir güvenlik hizmeti olarak görmek yerine ticari olarak görerek rekabete açma yönündeki planlarına karşı çıkmaktalar.

Kaynak: Lloyd's List

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim