Dümeni kilitlenen kuru yük gemisi, Şehir Hatları vapurunu ikiye bölüyordu. Faciayı, birkaç metre ötesindeki 90 metrelik gemiden kaçmayı başaran Kaptan Hilmi Terzi önledi. Soğukkanlı kaptan, 500 yolcuyu son anda kurtardı...
      Üsküdar İskelesi'nde yolcu alan Şehir Hatları vapuru, İstanbul Boğazı'ndan geçtiği sırada dümeni kilitlenen Barbuda bandıralı kuru yük gemisinden son anda kurtuldu. Faciayı, soğukkanlı davranarak gemiyi iskeleden uzaklaştırmayı başaran Kaptan Hilmi Terzi önledi.
      Karadeniz'e çıkmak üzere dün Boğaz'dan geçiş yapan "Prenses Aba" adlı 90 metre uzunluğundaki kuru yük gemisi, saat 11.00 sıralarında Üsküdar açıklarına geldiği sırada arızalandı. Dümeni kilitlenen gemi, Üsküdar Vapur İskelesi'ne doğru sürüklenmeye başladı.
     
     Bir yolcu denize atladı

      Bu sırada Beşiktaş-Üsküdar seferini yapan ve yolcu almaya başlayan "Kızıltoprak" vapurunun kaptanı Hilmi Terzi, durumu fark ederek yolculardan sakin olmalarını istedi. Ancak uyarı işe yaramadı. 500 yolcu panikle kaçışırken, korkudan denize atlayan bir yolcu da görevlilerin yardımıyla kurtarıldı.
      Olay anında soğukkanlılığını kaybetmeyen Kaptan Terzi ise gemisini yolcularla birlikte iskeleden uzaklaştırarak, kuru yük gemisinin birkaç metre önünden kaçmayı başardı. Kuru yük gemisi ise iskeleye çarpmadan durdu, ancak sürüklenmeye devam etti. Şemsi Paşa Camii'ne doğru sürüklenen gemi, Salacak'taki VTS radarının önünde durduruldu.
     
     'Yardımcım bile kaçtı'

      Kaptan Terzi, bir an geminin üzerlerine doğru geldiğini fark ettiğini belirterek, "Bu sırada yolcu binmeye devam ediyordu. Yolcuların tekrar tahliyesiyle vakit kaybetmek yerine gemiyi süratle açığa almayı düşündüm. Ancak yolcular panikten beni dinlemedi. Yardımcım bile indi. Geminin çarpmasına birkaç metre kala gemiyi açığa aldım. Çok büyük bir facianın eşiğinden döndük" dedi.
      Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Kaptan Salih Orakçı ise geminin Tuzla'dan Kerçe'ye gittiğini belirterek şunları söyledi:
      "Kuru yük gemisinde kılavuz kaptan bulunuyordu. Arıza sırasında gemideki kılavuz kaptan hemen VTS'yle bağlantı kurdu. Bu sırada VTS sistemi de geminin rotasından çıktığını fark ederek, bir römorkörü yardıma gönderdi. Römorkörümüz 5 dakika içinde geminin bulunduğu noktaya ulaştı. Hemen sahil ile gemi arasına girdi. Böylece geminin sahile çarpma ihtimali ortadan kaldırıldı. Bu gemilerde emercensi dümen donanımı vardır, kaptan emercensi dümen donanımını devreye sokuyor ve demir atarak gemiyi durdurmayı başarıyor." Orakçı, kılavuz kaptanın VTS durumu bildirmesinin hemen ardından Boğaz trafiğinin yavaşlatıldığını da söyledi.

Kaynak:Gökhan KARAKAŞ-Milliyet

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim