Murat Kul: "Denizlerimize zarar verecek kişilere engel olalım"

15 Nisan 2020 itibarıyla Gırgır ve Trol ile yapılan balık avcılığı sezonu sona erdi. İMEAK Deniz Ticaret Odası Balıkçılar Komitesi Başkanı ve Kul Balıkçılığın sahibi Murat Kul Denizhaber.com'a sezonu değerlendirdi, 

“15 Nisan’dan itibaren denizlerde Gırgır ve Trol ile yapılan balık avcılığa sona eriyor”

Kul, 15 Nisan’dan itibaren denizlerde Gırgır ve Trol ile yapılan balık avcılığının sona erdiğini ve Eylül ayına kadar bu yasağın devam edeceğini ifade etti. Kul, küçük ölçekli kıyı balıkçılarının balık avına devam ettiğini ve bununla birlikte uluslararası sularda Tombik, Gobena, yazılı orkinos, Orkinos (Ton Balığı) avcılığının bakanlık onanıyla devam ettiğine işaret eden Murat Kul sözlerine şöyle devam etti.

“Teknelerimiz 15 gün içinde hazırlıklara başlayıp 15 Mayıs’tan sonra Akdeniz’e açılacak”

 “Teknelerimiz 15 gün içinde hazırlıklara başlayıp 15 Mayıs’tan sonra Akdeniz’e açılacaklar, gıda ihtiyacının devam etmesi ve yurtdışında gönderilen bazı balık türlerinin de ekonomiye katkısı nedeni ile bakanlık tarafından verilen izin ile devam edilecektir. Gıda ihtiyaçlarının da karşılanması bakısında denizlerimizde de çalışmalarımız devam edecektir. Geride bıraktığımız sezonda Palamut avcılığında hayal kırıklığına uğradık fakat Hamsi, balıkçıların yüzünü güldürdü bu yıl denizlerimizde 650.000 ton Hamsi balığı avlandı. Ayrıca istavrit olsun diğer çeşitler olsun iyi bir sezon geçirdik gönül isterdi ki Palamut da olsun ancak kısmet diyoruz ve yeni sezonu beklemeye koyuluyoruz. Fabrikalarımızı balıkların çoğalması ve korunması bakımından kapatıyoruz. Hiç bir kazanç göstermeden 4,5 boyunca denizlerimizi nadasa bırakıyoruz.”

“Yekililerden istediğimiz denizlerimize zarar verecek kişilere engel olmaları”

“Bu 4.5 aylık süre zarfında yetkililerden istediğimiz denizlerimize zarar verecek kişilere engel olmaları. Şuan kıyı balıkçılarımız ve yetiştirici arkadaşlarımız çalışmamakta ve buna karşın bazı yürütülen kampanyalar mevcut.  Şuan yaşadığımız virüs ortamında sağlımız için Omega3 zenginliği açısından balıklarımızı tüketmenizi öneriyorum. Balıkta, diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine, doymuş yağ yerine doymamış yağ asitleri denilen Omega3 yağ asitleri bulunur. Omega3, vücudun üretmediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağdır. Özellikle soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı Omega3'ten oldukça zengindir. Omega3; kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğinin yanı sıra gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Tezgahlarda fiyatlar zaman zaman değişiyor ancak balık için gerçekten ne ucuz ne de pahalıdır diyebiliyoruz. Sonuçta yakalanırken maliyetleri artıyor. “

Son olarak denizleri temiz tutmamız gerektiğine dikkat çeken Kul, bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesine vurgu yaparak balıkçılık sektörünün buna bağlı olduğunu ifade etti.

Denizhaber.com

Editör: TE Bilişim