Sammy Ofer'in İsrail merkezli şirketi OFER BROTHERS bünyesinde olan Aksay Denizciliğe ait, M/T ECE isimli kimyasal madde taşıyan tankerin, önceki gün Malta bandıralı bir yük gemisiyle çarpışarak batması sonucu Manş Denizi'nde kirliliğe neden olduğu açıklandı.

Fransız denizcilik yetkilileri, Türk şirketi Aksay Denizcilik'e ait Ece adlı kimyasal madde taşıyan geminin batmasının ardından Fransız ve İngiliz denizcilik makamlarının Manş Denizi'nin bazı kesimlerinde akaryakıt kirliliği tespit ettiklerini belirttiler.

Fransız makamları, buna karşılık Fransa'nın Cherbourg kenti açıklarında taşıdığı 10 bin ton fosforik asitle 70 metre derinliğe batan Türk gemisindeki yükte bir kimyasal kirlilik belirlenmediğini kaydettiler.

Yetkililer, Manş Denizi'nde ciddi bir kimyasal kirlilik beklenmediğini, asit fosforik maddesinin deniz suyuyla çabucak çözüneceğini ifade ettiler.

Buna karşılık, çevre koruma dernekleri, asit fosforiğin yüksek yoğunluklu tehlikeli bir madde olduğunu ve gemi batığının yüzlerce metre çevresindeki bitki ve hayvan örtüsünü yakacağını savundular.

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü de Türk gemisinin batışını doğrulayarak, Marshall Adaları bayraklı Ece isimli gemi ile Malta bayraklı yük gemisinin yabancı olmaları nedeniyle Türk Denizcilik İdaresi ile herhangi bir bağının bulunmadığı belirtmişti.

Açıklamada, geminin kaptanı dahil 17'si Türk, 5'i Filipinli toplam 22 kişi olan tüm personelin kurtarıldığı, sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedilmişti.

(Ofer Brothers'a bünyesindeki Aksay Denizciliğe ait M/T ECE isimli kimyasal tankerin batış görüntüleri için alttaki linke tıklayınız)

http://www.sky.com/shared/videoasx/0,,tanker_1230-31200-bb,00.asx

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim