Mevlana'nın Yolundan Giden Denizci

DenizHaber, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesinde önümüzdeki Perşembe günü yapılacak seçimlerin nabzını tutmaya devam ediyor. Bu kez konuğumuz Başkan Geza Dologh.

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ile DenizHaber Dış Haberler Editörü Eylül Çetinkaya görüştü.

Geza Dologh; bizi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özden Çokdeğer, Yönetim Kurulu Aday Üyeleri Bülent Onural ve Yusuf Öztürk ile karşıladı. Dönem içerisindeki faaliyetlerin anlatıldığı küçük bir kitapçık hazırlanmış.

Kitapçığa göz attığımızda "Denizci Millet, Denizci Ülke" ana fikri çerçevesinde bütün çalışmalara DTO İzmir olarak destek verildiğini görmek mümkün.

Denizcilik sektörünün getirisinden daha fazla yararlanabilmek için Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi olarak her fırsatta denizciliğin Devlet politikası olması, teşvik ve destek görmesi gerektiğinin, denizciliğin sadece ticaret anlamına gelmediğinin, aynı zamanda kültür, refah, kardeşlik ve bilgelik demek olduğunun altı çizilmiş.

Yapılan faaliyetler 12 başlık altında toplanmış. Bunlar:

  1. Denizciler sektör toplantılarında biraraya getirildi: DTO İzmir Şubesince Her yıl düzenlenen sektör toplantılarında denizciler biraraya gelerek sorunlarını tartıştılar. Toplantılar Aliağa, Ayvalık, Dikili, Kuşadası ve Çeşme'de düzenlendi.
  2. Deniz sevgisi ödüllendirildi: Çocuklara denizi sevdirmek ve bu sevgiyi yaygınlaştırmak amacıyla DTO İzmir Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen "İlköğretim Okulları Resim ve Kompozisyon Yarışması" düzenlendi.
  3. DTO İzmir Şubesi Medya Yarışması: Yarışma her yıl haber, İnceleme-Araştırma, Röportaj ve Fotoğraf dallarında düzenleniyor.
  4. Körfez Çiçek Açıyor: Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yelken Kupası yarışları düzenledi.
  5. Denizcilik ve Rotary sunumları yapıldı: Gelen talepler üzerine Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh tarafından deniz ticareti ve sektörün gelişimi ile ilgili sunum yapıldı.
  6. Kanun ve Yönetmelikler takip edildi: Çeşitli mevzuatlarla ilgili aksayan noktalar gerek İdareler, gerekse bakanlıklar nezdinde yapılacak yazışmalar nezdinde yazışmalarla takip ediliyor.
  7. Eğitim Konferansları sürdürüldü: DTO İzmir Şubesi ve 9 eylül Üniversitesi bu alanda işbirliği yaparak pek çok konferanslar düzenlediler.
  8. Zabitan sıkıntısının giderilmesi için çalışmalarda bulunuldu.
  9. Tersane yeri arayışları devam etti.: Ege Bölgesi'nin en büyük eksiği ve sorunu olan tersane ihtiyacının giderilmesi hususunda Ulaştırma bakanlığı'nın ve Denizcilik Müsteşarlığı'nın yaptığı çalışmalar takip edildi.
  10. Deniz temizliği ve Deniz Sevgisi anlatıldı: TURMEPA ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmalar yürütüldü.
  11. EXPO 2015 fuarının İzmir'de yapılması için çalışmalar yapıldı.
  12. Denizcilik medyası haberle desteklendi.

Faaliyetler kitapçığını da inceledikten sonra Geza Dologh ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile söyleşimize başlıyoruz. Diğer aday Hakkı Toros ile yaptığımız söyleşide olduğu gibi, yine noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz.

GEZA DOLOGH VE YÖNETİM KURULU ADAYLARI BÜLENT ONURAL, YUSUF ÖZTÜRK VE MEVCUT YÖNETİM KURULU ÜYESİ L. ÖZDEN ÇOKDEĞER ile DENİZHABER'İN YAPTIĞI RÖPORTAJ

Denizhaber: Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Geza Dologh: 1945 yılında İstanbul’da doğdum.İlk ve ortaokulu İzmir Saint Joseph, liseyi de İstanbul Saint Josef’te okudum. 1967 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zooteknik bölümünde tamamladım. 1983 yılına kadar Roche İlaç Fabrikası’nda Yem Katkıları Departmanının Satış Müdürlüğü görevini yürüttüm. 1983 yılında Arkas grubunda Başkan Yardımcısı olarak işe başladım. 1989 yılından beri Deniz Tic. Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı olarak Arkas grubunu temsilen görev yaptım. 2000 yılının başında Arkas Holding İcra Kurulu üyeliğine atandım. 2001 yılında halen yürütmekte olduğum Deniz Tic. Odası İzmir şubesi yönetim kurulu başkanı olarak göreve seçildim. 2005 yılında yönetim kurulu seçimlerinde tekrar başkanlık unvanına layık görüldüm. 2005 tarihinden itibaren Arkas grubundaki aktif görevimden emekliye ayrıldım ve halen Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Danışmanlığı görevini yürütüyorum. Almanca, Fransızca, İngilizce biliyorum. Voleybol federasyon yönetim kurulundayım.


Uluslar arası çalışan kişilerin dil bilmesi çok önemlidir. Hongkong politeknik üniversitesinden 2 prof. Geldi. Panele katıldık. Açılışı İngilizce olarak yaptım. İzmir Deniz Ticaret Odasını tanıtmak için Hamburg a ve Brüksel e gittim.

"Kişisel Değil Oda Adına Hareket Ettim"

Denizhaber: Size bazı eleştiriler yöneltildi. Bunlardan bir tanesi de ‘Benmerkezci’ hareket ettiğiniz. Benmerkezci mi hareket ediyorsunuz?

Geza Dologh:  Benim bütün ropörtajlarımda basından da takip edebilirsiniz. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh diye konuşurum . Ben kendi kişisel reklamımı neden yapayım. Ben kendimi Arkas'ta ispat ettim. EMES çalışıyorsa büyük katkım var. Benim için hala Ziraatçidir deseler bile EMES ziraatle mi uğraşıyor? Arkas Ziraatçilik mi yapıyor. Benim bir şirketim yok ki kime ne ispat edeceğim. Buradan bir menfaatim yok. Şahsi bir çıkarım yok. Reklama da ihtiyacım yok. Expo sürecine Geza Dologh olarak katılmadım o dönemde çok çalıştıysam da, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi olarak katıldım. Ben bugün İzmir Kalkınma Ajansının yönetim kurulu 2. Yedek Üyesiysem Dologh olarak üye değilim Deniz Ticare Odası İzmir Şubesi Geza Dologh olarak 2. Yedek üyeyim. Gelecek Meclis Başkanımız bayan olsun istiyoruz. Zaten biliyorsun Maerskin Yöneticisi Yusuf Öztürk de deniz işletmeciliği yüksek okulu mezunlarından. Halihazırda bir acentada çalışıyor. Takımımız bu. Bugün listeyi verebilirim kim var kim yok diye. Hakkı Bey gibi kadromu saklamaya gerek duymuyorum.

Dün bir arkadaşım bana telefon etti Geza başkan ben sana kızıyorum dedi.niye dedim. Biz 2001 yılında ne rahattık..millete yönetime gelin diye yalvarıyorduk. Sen birden çıtayı yükselttin hergün denizcilik hakkında bir yazı çıkıyor gazetelerde bir sürü insanın bu işe talebi arttı.

Denizhaber:Çalışmayı özendirici bir hale getirdiniz yani. Peki bir diğer nokta Siz son seçimlerde bu seçime son kez katıldığınızı söylemiştiniz. Fikrinizi değiştiren şey nedir öğrenebilir miyiz?

Geza Dologh: 3 ay önce İstanbulda yönetimde Halim başkan bu dönemin çalkantılı bir dönem olduğunu biz de bu yüzden tüm şube başkanlarım değişmeden bizde merkezde değişmeden devam etmek istiyoruz. Size ihtiyacımız var çünkü sıkıntıya gireceğiz. Biz deneyimli bir ekiple bu işe girmek istiyoruz dediler. Bunun üzerine ben hayır dedim. Bunun üzerine Şadan Kaptanoğlu geldi tekrar görüştü. Hatta eşimle de görüştü devam edeyim diye.

"Baskılara değil aklıma dayanamadım yeniden aday oldum"

Denizhaber: Baskılara dayanamadınız öyle mi?

Geza Dologh: Baskılara dayanamadım değil aklıma dayanamadım. Ben neden istemedim çünkü ben belirli bir yaştayım. Ama aklıma dayanamadım. Burası kimsenin tapulu malı değil. Peki diyelim ki hiçbiri değil. Ben yeniden vazgeçtim yapmıyorum. Ne olacak dönekliğim mi meydana çıkacak ne olacak. Ben devam etmeye karar verdim. Çok hoşuma gitti. Ne olacak?

Denizhaber:Ama insanlarda şöyle bir izlenim yaratıyor bu durum. Geza bey daha önce seçilmişti. Oyumuzu bir dönem daha istiyor bir dönem daha verelim kendine haksız menfaat sağladı durumu ortaya çıkabilir bunu düşündürebilir. İnsanlar bir dönem daha onu seçelim son dönem nasılolsa diye düşünmüş olabilirler.

Geza Dologh: Ben bu son dönemim diye bunları seçimden sonra söyledim. Öyle bir şey düşünmeleri sözkonusu değil. Seçimden sonra ilk teşekkür konuşmasında bunu söyledim. Ben Arkası temsilen buradayım. Ben arkasta 83 ten beri yönetim kurulu üyesiyim. Ben orada başkan danışmanıyım. Arkas holding başkan danışmanıyım. Dolayısıyla orada şeklen göründüğüm filan yalan..Hakkı bey kendi şirketinde şeklen görünüyor. Dışarıdan müdür.

İki ayrı seviyeden bahsediyoruz. Bir arkas holding yönetim kurulu üyesi olarak katılıyor biri dışarıdan müdür olarak katılıyor. Bu aradaki farkı üyeler herhalde anlarlar.

"Binaya ayırdığımız para Piri Reis'e gitti"


Denizhaber: Biraz sizin geçmişte yaptığınız çalışmalardan bahsedelim. Deniz Ticaret Odasına yer kazandırılacaktı böyle bir sözde verilmiş. Buranın yeni yönetim binasıyla ilgili çalışmalardan projelerden bahsetmişsiniz. Hatta onları da gördük. Hatta bakan bey desteğini açıklamış. Ama bugün baktığımızda o konuda yapılmış bir şey görmüyoruz. Niye gerçekleşmedi bu proje.? 2 trilyon para ayrılmış.


Geza Dologh: biz her şeyi bitirmiştik . TCDD'den burasının bize tahsis edildiğine dair yazılarda var. Ve TCDD Genel Müdürlüğüyle biz pazarlığa giriştik. Neyin pazarlığı? 3 katta bana 2 oda, 5. Katta bana 3 oda vereceksin. TCDD'ye vereceksin diye. Yok 3 oda olmasın  iki oda olsun, 2 oda olmasın bir oda olsun pazarlığına girişmişken, birden bir yazı geldi burası özelleştirmenin içine kondu. Geza burası özelleştirildi diye bir yazı geldi. Buna ne yapılabilir?şimdi burada benim kabahatim ne ?

Denizhaber: Yeni bir yer bulmamak?

Geza Dologh: Şimdi bu yer nerdeydi biliyor musunuz. Liman içerisinde bulunuyordu. Kültür merkezinin çaprazında kalıyordu.

DenizHaber: Peki İzmir Limanı özelleşince size tahsis edilen yer de elden gitmiş oldu. Ya orası için ayrılan 2 milyon TL ye ne oldu?

Geza Dologh: 2 milyon kalmadı. Piri reis üniversitesi kuruldu. Orası için para gerekiyordu. 1 milyon tl Piri Reis universitesine gidiyor.

Denizhaber: Bu harcamaya merkez mi karar veriyor, burası mı karar veriyor.


Geza Dologh: Merkez karar veriyor. Burada para yokki. Bizim hesapta o para görünüyor. Ama bu sene o para Piri Reis universitesine tahsis edildi. Bundan dolayı bir şey olmadı yanlış anlama. 2 trilyonuda bir anda vermeyecektik zaten. Orayada bir bina yapılacaktı bina da peyderpey olur 1 ay içinde yapılmaz. Benim İstanbulla aram çok iyi. Bazı isimleri bana karşıymış gibi göstermeye çalışıyorar. İşte bakın Selçuk Onur yayınlamış birlikte çekilen fotoğrafımızı. Örneğin Eşref Cerrahoğlu diyorki Geza biz sana karşı olsaydık biz bu işin arkasında dururduk sana da bu konuda bilgi verirdik. Bizim sana çok ihtiyacımız var.

 "Ekibimizin yaş ortalaması 40'ı Geçmez"

Denizhaber: Gençleri önplana çıkarmak konusunda ne düşünüyorsunuz?

Geza Dologh: Hakkı beyle aramızda 2 yaş fark var. Fakat bizim kadromuzda çok yaşlı bir kadro değil zaten. Bizim yönetimin yaş ortalaması tahminimce 40 ı geçmez. Bir de yaşlı göreceli bir kavram .bugün bir basın kuruluşunu ziyaret ettiğimde bu laf açıldı. Bülent kaptan çok güzel bir laf söyledi. Biz geza başkana yetişemioruz akşam Ankarada sabah İstanbulda öbürgün bir bakıyoruz Stuttgart'a gitmiş İzmir limanıyla ilgili konferans vermeye. Birde belli bir dönemden sonra Yusufla bizim beraberliğimiz 8 sene oldu. İlk 2001 deki yönetim kurulundaydı. 2005 te istanbula meclise gönderdik Yusuf Öztürk'ü şimdi de tekrar geri çağırdık yönetime girecek. Yusuf'la ilgili eğer onada genç demiyorsak daha kim genç olabilir ki. Bunların argüman olarak kullanılmaması gerekir. Rekabet güzel bir şey. Mertliği elden bırakmamak lazım. Benim burada bir avantam yok. Arkadaşlar bana diyorlar ki sen buradan gidersen bu odanın hali ne olur. Fransızcada bir deyim vardır. Mezarlıklar ikame edilemez insanlarla doludur. Burada ne olacakki 2001 de ne idiyse DTO 2011 de de o olur. Vali bey bile seçimden bahsederken ben gidiyorum dediğimde nereye gidiyorsun İzmir'i kime bırakıyorsun dedi. Başkanlar kurulunda eskiden DTO temsil edilmiyordu şimdi DTO temsil ediliyor izmirde. Her ayın ilk pazartesi başkanlar kurulu toplanıyor. Başkanlar kurulu oda başkanları, kuruluş başkanları, sanayi iş adamları derneği başkanları, ege sanayici iş adamları derneği, İSİAD'da da danışma kurulu üyesiyim. Sanayici iş adamları derneğinin danışma kurulu üyesiyim. Bir de ben muhakkak odacılığın bir eğitim gerektirdiğini söylüyorum. Dün biri aradı beni yön. Kuruluna alın dedi. Yok dedim. Toplanın bir karar alın kendi aranızda yönetim kurulunda. Türklimde biz bunu yaptık. Dedim ki Türklim dernek burası oda. Bir yasayla yönetiliyor. 5174 sayılı yasayla. Her yerde aynı yasa uygulanıyor. Bu odacılığı bilmek lazım.

"Küçük olsun ama benim olsun" 


Denizhaber: Gemi mühendisleri odası İzmir şubesi etkinliklerine destek vermediğiniz iddia ediliyor. Bu konuda neler diyeceksiniz? Odayı ön plana çıkarmadıkları için desteklemediğiniz konuşuluyor.


Geza Dologh: Bunu söyleyen niyeti belli bazı medyacılar. Ben o toplantıda binali beyle çekilmiş fotoğrafı getirebilirim. O toplantıda çekilmiş çünkü Binali bey o toplantı için gelmedi. Binali bey ondan sonra Expo toplantısı yapılacaktı Binali beyle kolkola gittik biz o toplantıya. Gemi mühendisleri odasıyla ortaklaşa pek çok panel düzenledik bugüne kadar. (Geza bey bahsettiği gazetecinin bir Akademisyeni aracı koyarak kendisine Odanın düzenlediği Medya Yarışmasında ödül verilmesini talep ettiğini, kendisinin buna tarafsız jürinin karar vereceğini söylediğini reddettiğini, gazetecinin husumetinin buradan kaynaklanabileceğini anlatıyor.) Gemi mühendisleri odası geçen sene 1 Temmuz'da burada maket kayıklar yaptı. İlk giden ben oldum oraya. Çünkü denizle ilgili. Dedikki beyler biz üstünde çalışıyoruz denizcilik üst kurulu kurduk. Denizcilik üst kurulunda vali bey var, Emekli Koramiral Lütfü Sancak var, DTO var. İzmirde yapılacak tüm denizcilik faaliyetlerinin orada koordine edilebilmesi için kurduk bu üst kurulu. Çünkü denizcilik bayramında basit bir tören dışında hiçbirşey yapılmıyor. Bunu 1 aya yayalım. Çeşitli şeyler yapalım. Ben gittim mesela İzmir belediyesiyle konuştum. Konak pier den pasaporta kadar olan bölümü komple kapatalım ve deniz yemekleri yapılan yerler olsun orası. İzmirin daha denizci görünmesini yaygınlaştırmak için. Bu faaliyetin içinde dedik ki maket kayık yapıp yüzdürmeyle ilgili. Projenin sorumlusu gemi inşaat mühendisleri diye yazdık. Gemi inşaat mühendislerinden ertesi gün bize bir yazı geldi. Bizim projemize neden sahip çıkıyorsunuz diye. Biz sahip çıkmıyoruz. Biz sadece gemi denizcilik faaliyetinin içine bunuda koyalım. Sorumlusu da gemi inşa mühendisleri odası olsun diye. Yani herhalde fazla öne çıkmak rahatsız ediyor. Yapmayalım . eskiden olduğu gibi kısa bir tören olsun. Ne gerek var festivale filan diye. Öyle bir şey oldu maalesef. Küçük olsun benim olsun.

Denizhaber: görüş alınmadığı için tepki gösterilmiş olabilir mi?iletişim kopukluğu mu var arada?


Geza Dologh: Görüş almamıza gerek yokki. Biz böyle bir şeyi zaten teklif ediyoruz. Benim projemi buraya koyma desin. Biz onları çağırdık Bergama gemisinde toplantı yaptık. Toplantıya bile gelmediler. Tüm denizciler olarak meclisimizi orda yaptık. Ege Bölgesi sanayi odasından temsilci geldi,ticaret odasından temsilci geldi,belediyeden temsilci geldi,İzdeniz'den temsilci geldi, herkes orada kendi fikrini söyledi. Fakat onlar davetli oldukları halde gelmediler. Bizde cevabını verdik cevabını verince konu kapandı. Ben bunu anlamıyorum. DTO sahip çıksa ne olur sahip çıkmasa ne olur. Kendini öne sürse ne olur? Düşünün lütfen! Denizcilik ve deniz aşkımdan başka ne avantam olabilir. Ben 83 yılından beri arkasta en üst yerlerdeydim. Kişisel tatmin zaten orada var. Arkas konteynır taşıyorsa, EMES varsa bu adamın da burada biraz payı vardır değil mi? İlk gemi alındığında ben teslim aldım o gemileri.buradaki kişisel tatmin halt etmiş Arkasla kıyaslanırsa.

Yön. Kurulu Üyesi Adayı Yusuf Öztürk: Bir kurumda tabikii yapılan işlerde başkan öne çıkacak. Başkan öne çıkmıyorsa başka biri öne çıkıyorsa zaten orada bir sorun vardır. Başkanlık müessesi budur. Bu son 6-7 senedir deniz tic. Odası sizler sayesinde tanıtıldı. Medya sayesinde.medyayla yaptığımız işbirliği sayesinde.bundan önce deniz tic. Odasının yerini bilen mi vardı. Taksiye bindiğiniz zaman bile kimse yerini bilmiyor. Artık herkes yeni yeni deniz tic. Odasını tanımaya başladı.

Geza Dologh: Sitesi bu kadar güncel olan başka odalar var mı? Bizim site dolu bir site. Önümüzdeki hafta denizcilik faaliyetleri çıkarıyoruz. Ve Hakkı bey de oradan öğrenipte faaliyetlere katılıyor. Kanunlar tüzükler güncel. Bizim kadromuz var. Ben buraya geldiğimde 2001 de ne basın danışmanı vardı, ne hukuk danışmanı vardı. Hiçbirşey yoktu. 89 dan 2001 e kadar başkan yardımcısıydım. 2001 den beri başkanım. Hukuk işlerinizi nasıl çözüyorsunuz diye sorduğumda bana verilen cevap bir hukukçuyu çağırıyoruz bir yemek esnasında konuşuyoruz konuyu. Böyle profesyonel olmayan gayri ciddi bir yaklaşım vardı. Şimdi bizim hukuk danışmanımız basın danışmanımız var.

"Bizde alkış geleneği yok. Bunu herkes bilir"

Denizhaber: 45dk faaliyet raporu okundu kimse alkışlamadı konusunda çıkan spekülasyonlara ne diyeceksiniz?

Geza Dologh: Bizde İzmirde hiçbir odada alkış yoktur. Yok öyle bir şey. Zaten 45 dakika sürmedi 17 dakika sürdü alkışlama diye bir şey yok.


Denizhaber: Böyle bir adetin olmadığı bilinmiyor mu peki?


Geza Dologh: Bilmediği o kadar çok şey var ki. Bana soruyorlar İstanbulda DTO İzmir şubesinin kaç meclis üyesi var? İstanbulda hangi komitelerdeyiz?


Denizhaber: Hakkı Bey Meclis toplantılarına alınmadığından bahsediyor. Buna ne diyeceksiniz?


Geza Dologh: benim burada çalışan arkadaşlarımı tehdit edipte ben sizi kovduracağım buradan iyiki gelmedi çünkü orada rahatlıkla telefon açıp (kaba sözcükler söyleyen) diyen adam meclis toplantısında da öyle bir şey diyebilir. Ben meclisteki arkadaşlarıma sordum. Hayır dediler.


Yön. Kurulu Üye Adayı  Bülent Onural: Meclis toplantılarına meclis üyeleri ve davet edilenler katılır. Herkese açık olduğu zaman o zaten meclis toplantısı olmaz. başkalarıda izlese o umuma açık bir toplantı olur.bu bir meclis toplantısı onu alıp başkasını almazsanız ayrımcılık olur. Kimlerin katılacağı belli. Ya da herhangibir konuyu danışacağınız kişileri zaten davet edersiniz. Herkes oraya giremez. O zaman niye seçim yapılıyor ki!?

Denizhaber: Önümüzdeki dönemle ilgili yapmayı düşündüğünüz yeni projeleriniz var mı?

Geza Dologh: bundan 4 sene önce bana bu konuyla ilgili projelerin ne deseydiniz benim bir tane projem vardı bina projem. O devam ediyor zaten. Fakat projeler zaman içinde gelişiyor. Bu benim son dönemim artık yasal olarak istesemde katılamam. En fazla 2 dönem. Ben 2005 te seçildiğimde web sayfamızı güncel yapacağım deseydim öyle bir fikrim yoktu. Olaylar öyle gelişti. Denizcilik üst konseyi toplayacağım deseydim olmazdı çünkü öyle bir fikir yoktu. Bu bir süreç. O süreçte meydana gelen gereklilikler zaten size proje yaptırır. Mesela liman sorunlarını çözeceğim diyorlar. Nasıl çözecekler? Kaç tane sorun çözmüşler bir sorun bakalım. Ben kaç tane sorun çözdüğümü sana verebilirim. Ben hiç kimseden sözlü bir talep istemiyorum. Ve bir kişi desin ki benim yazıma yanıt gelmedi desin..

Denizhaber: Mesela az önce dedinizki Halim Mete bana dedi ki kriz ortamındayız...

Geza Dologh: Sadece bana demedi yönetim kurulunda herkese söyledi. Tecrübeli kişilere ihtiyacımız var. Dolayısıyla İzmir DTO Geza Beyle yola devam etsin.

Denizhaber: Peki bu kriz ortamında projeyi somut olarak soruyorum. Denizcilik sektörü içinde nasıl yararlı olmayı düşünüyorsunuz.?

Geza Dologh:  Bu kriz ortamında bi kere çok dengeli bir bütçe yapmak durumundayız.çünkü gelirimiz azalacak onu biliyorum. Oda olarak....

Denizhaber: Ben oda olarak değil İzmir denizciliği olarak soruyorum.

Geza Dologh: İzmir denizciliği olarak  ben sana şimdi 8 tane marina yapacağız diyeyim. Bu projeler palavra. Bunlar günlük şeyler. Marina için benim girişimlerim var.

"Gel vatandaş gel güzel limanım var mı diyeceğiz?"

Denizhaber: İzmir limanına gemi girişleri azaldı %20lik bir düşüş var daha da azalacak bu azaldığı zaman ne olacak buradaki lojistik destek veren firmaların acentaların denizcilik firmalarının orada iş yapan herkesin geliri düşecek ve bir kriz oluşmayacak mı? Gerçi burada sizin de yapacağınız çok fazla da bir şey yok ama...

Geza Dologh: Düşüş %20 değil daha fazla. %30 düşüş var. Geçenlerde Taha beyle görüşüyordum yeni belediye başkan adayıyla Ak Partinin denizcilikte limanı çalıştıracağız dedi. Taha nasıl çalıştıracağız dedim. ‘Gel vatandaş gel güzel limanımız var mı’diyeceğiz biz buraya gelen her yabancı denizciyle konuşuyoruz. Bu zaten benim asli vazifem. Ben bunu proje olarak sunmam ki. Ayıp olur. Bu benim zaten görevim.ben bunu 8 senedir yapıyorum zaten. Bunu yapmıyor diyen yalan söyler. Denizcilik  firmalarıyla, armatörlerle problem olduğunda, yeni limanı alan hachison şirketiyle  burada bu odada, tüm üyelerle biz defalarca oluşabilecek sorunları konuşuyoruz.
Mesela bu toplantıları ayarlayan düzenleyen koordine eden acentalarla görüşen Özden hanım.... Her ne kadar ben ‘benmerkezli’! yürütsemde!! 45 kişilik bir toplantı yaptık. Kim bilecek ? Bilen biliyor. En önemli yardımcısı Yusuf akyüz burada toplantılara katıldı. Ve bu odanın üyesi değildi bu adam. Ama katıldı toplantılara. Biz odanın üyesi değilsin çık dışarı diye bir şey söylemiyoruz. Denizci herkes bizim. Odanın üyesi olsun veya olmasın hiç fark etmez. Buyursun gelsin.

Denizhaber: Gemisökümcüleriyle ilgili çalışmalarınız oldu mu?

Geza Dologh: Oldu tabiî ki. Onların sorunlarıyla ilgili Ankaraya gittik. Ankarada bir konuşmamız oldu ama sökümcülerin istediği hatta dün Akbaşoğluylada görüştüm. Bir sürü yatırım yaptık ama müsaade etmiyorlar. Oraya tersane veya onarımda olabilir. Ben istemiyorum diyorlar.  Çandarlıda da olacak. Bundan 2 ay önce geldi bizim gemi inşa mühendisleri odasından Emrah beyle görüştüler. Burada 3-4 yer tespit ettiler. O proje üzerinde şimdi çalışıyorlar. Diğer bir şeyde tekne imalatçıları üzerine. Tekne imalatçıları bir şey yapamıyor edemiyor. Tekne imalatçılarının sorunu çözüldü. Gidin tekne imalatçıları başkanıyla görüşün. Bizim çözdüğümüzü size açıklıkla söyler.

Denizhaber: Yani bunu İzmir DTO çözdü diyorsunuz?

Geza Dologh:  DTO şöyle çözdü. Önce Cengiz beyle görüştüm birlikte gidildi. Halim beyle görüştüm birlikte gidildi. Ve sorun çözüldü gibi. Aslan bilgi ile birlikte çözüyoruz. Nitekim geçen dönem karşı tarafta olan hukuk bu dönem bizi destekliyor.

Denizhaber:  İstanbul ile ilişkileriniz iyi ama bunun 2 şıkkı var. İlişkileriniz iyi olduğu için her hakkı alabilirsiniz ya da iyi olduğundan bugüne kadar alamadığınız bir hak, istediğiniz bir şeyin yapılamadığı gibi bir durum oldu mu?

Geza Dologh: Tahsisatta olsa problemimi anlattığımda sorun çözülüyor. Bunun olumlu etkileri oluyor. Ben 83 ten beri Arkasta 2 numaraydım ve Arkas'ı yönettim ben. Dolayısıyla ben her zaman söylüyorum ben burasını oda gibi değil şirket gibi yönetiyorum. Çünkü ben şirket yönetimini biliyorum. Ve iyi biliyorum. Aynı bir şirket mentalitesiyle yönetiyorum. Benim burada mesaim 5 te bitmez. Saat 8 e- 9 a kadar burada çalışıyorum.

"3 alacağım varsa 5 lazımsa bana 5 verirler"

Denizhaber: Yani istanbuldan alacağımız bir hak varsa yeri geldiğinde bunu söke söke alırız diyorsunuz.

Geza Dologh: Fazlasıyla alırız.beni kırmazlar beni hiç kimse kırmak istemez. 3 alacağım varsa 5 lazımsa bana 5 verirler. Şunuda söyleyeyim ben ilk başlarda çok konuştum bunları.ben böyle çalışıyorum beğenmiyorsanız alın odanın anahtarı burada. Ben bunu zamanında dedim İstanbula.Dediler ki hanede deli var. Ama her isteyişin bir şekli vardır. Şimdi odanın geliri %30 düşmüş. Ben burada koskoca bir balo yapacağım. Olur mu? Ben bunu teklif edemem. Ve benim yönetimim illa teklif et diyorsa buyur sen söyle. Aklın yolu bir. Ama ben geçen sene bütün Türkiyeye 20 tane optimist dağıttım. Neden peki? Denizciliğe rağbet artsın diye.

Denizhaber:  Bugün seçilecek belediye başkanının denizci danışmanı olması lazım diye gazetede  bir söyleminiz vardı.

Geza Dologh: Ne çabuk çıkmış. Benim gazetecilerle aram çok iyidir. Benim cep telefonum 24 saat açıktır ve her isteyen  ulaşabilir. Başka yerlerden yalan yanlış duydukları haberleri yazmaktansa açıp bana sorsunlar. Aptalca bir şey yazacağınıza bana sorun akıllıca bir şey yazın. Bütün gazetecilere bunu diyorum.

"Hakkı Toros 118 iş değiştirmiş"

Denizhaber:  Sizin önümüzdeki dönemle ilgili başka söylemek istedikleriniz var mı?

Geza Dologh:  Siz ayrılmadan önce 6. Kata çıkalım. Hakkı bey’in galiba kiralayacaklar diye bir söylemi var. Faaliyet raporu açıklanırken alkışlandı alkışlanmadı kim ne dedi bu kadar biliyor ama onunda 6. Katta yeni meclis salonunda yapıldığının farkında değil. Demek ki kopyalar iyi verilmemiş. Meclis zaten orada yapılıyor. 2 ayrı yerden bahsediyor ama orada yalnızca meclis salonu var başka bir şey yok. Yani çalışmalarımız yine burada oluyor 6. Katta değil. Başkanın odası yine burada. Ayrıca ‘ben başladığım bir işi sonuna kadar götürürüm’ diye bir şey söylemiş. Acaba hangi işi sonuna kadar götürmüş bir araştırın lütfen. Ben demiyorum denizciler diyor. 118 tane iş değiştirmiş. Ben hayatımda 2 iş değiştirdim. Birincisi Roche firmasında satış müdürlüğü yaptım onun sonrasında 23 senedir arkastayım. Bunun yanı sıra ben her zaman şunu söylüyorum. Deniz ticaret odasına ben bir şey verdim. Ama hiçbir zaman deniz ticaret odasını da inkar etmedim. Ama ben çok şey kazandırdım DTO'ya. İzmirlilere sorun. Bugün gittik bir görüşmeye. ‘Başkanım senden önce biz deniz ticaret odası nerdeydi bilmezdik’ diyorlar.

Basın Danışmanı Nuran Can: Ekonomi gazeteceliği yaptım ben. O dönemde aynı şeyleri yaşadım. Gazeteci nerde olduğunu bilmez mi? Burayı bilmiyordum ben. Çünkü randevu istediğimizde görüşmeye başka yere gidiyorduk buraya gelmiyorduk. Gaze bey seçildikten sonra biz deniz tic. Odasının yerini öğrendik.

Geza Dologh:  kadrosunu açıklamama nedeni terbiyesizce üstlerine gidiliyormuş. Benim terbiyesizlikle alakam yok.ben hiç kimseye bir şey demedim kimseye karşıda kaba bir söz söylemedim.

"Dernekler bu işe karıştırılmamalı"

Yönetim Kurulu Adayı  Bülent Onural: Şimdi şöyle bir görüntüde var belki çok fazla vurgulanmıyor bu dönem ama geçen dönemlerdeki seçimlerde  Hakkı beyin  bir hareketinin İTÜ Denizcilik Fakültesinin mezunlar derneğinin  hareketi gibi gösterildi. Buna başta ben tepki koydum.(Bülent Onuralp kendisi de İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunu)  Bu dönem öyle bir şey yapılmıyor çok dikkat ediliyor. Olması gerekende bu ama gene bunun altında yatan böyle bir mezunlar derneğinin bir deniz ticaret odasını alternatif liste oluşturarak talip olması gibi bir ruh yatıyor altında. Bu geçen sene özellikle vurgulandı. Aday olan Hakkı bey olduğu için o çıkartıyordu bu tür şeyleri. Böyle lanse ediliyordu. Bu çok rahatsız edici bir şey. Çünkü ben de o derneğin hem İzmir şube başkanlığını yapmış, çok ciddi o dönemde o ekiple yapılan işlerde katkılarda bulunduğunu düşünen bir dönemin başkanlığını yapmış ve halende aktif üyesiyim o derneğin ve o okul mezunuyum. Kurucusu Hakkı bey derneğin ama ben başkanlığını yaptım. Dolayısıyla böyle bir olayın yapılabilmesi sözü edilebilmesi için en azından dernekten bir izin alınması böyle bir yol izlenmesi lazım fakat o bile yanlış çünkü dernek böyle şeylere üyelerinin görüşünü almadan böyle bir yapılanma ve girişim içinde olamaz, olmaması da lazım.  Çünkü o dernekte o okul mezunu olan bir sürü kişi var çeşitli gruplarda mesleklerde çalışıyorlar. DTO gibi adı üstünde deniz ticaret odası denizcilik erbabının odası ve bir sürü dernekten oluşuyor. Denizcilikle ilgili değişik branşlardan oluşan bir mozaik yapı. Bu yapı içinde böyle bir görüntü oluşturmak ve derneğe de okul mezunlarının destek olmasını beklemek yanlış. Geçen sefer böyle bir beklenti vardı. Okul mezunuysan bu harekete destek vermek zorundasın, okulların oluşumu, hareketi gibi gösterildi. Fakat böyle bir şey yok. Ben bir şirkette çalışıyorum buraya şirketler seçime giriyor. Ve ben o şirketin oy kullanmakta olan temsilcisiysem şirket adına oy kullanıyorum kendi adıma değil. O şirketin bir görüşü varsa şuna oy kullanmak zorundasın diyorsa ona oy kullanacaksın. İster okul mezunu ol ister olmaz. Okul mezunu olmakla deniz ticaret odasının seçimleriyle ben bir alaka kuramıyorum. Bu dönem öyle bir şey vurgulanmıyor. Doğrusu da bu. Geza bey grubunda belkide benim okul mezunu olan daha çok kişi var. Ama bu vurgulanmıyor.

Denizhaber:  Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Geza Dologh: Ben yıllardır empati yapmayı çok iyi öğrendim.empatiyle sorunu çözüyorsun.ben onun yerinde olsaydım bende farklı davranmazdım. Çünkü odayı hiç bilmiyorlar. Yasayı hiç bilmiyorlar. Ben sürekli 5174 sayılı yasayı ezbere biliyorum. Kafamdan sayfayı çevirip 42. Maddeyide söyleyebilirim. İşi bu benim. Ben çantamda yasayla dolaşıyorum. O bilmiyor bu tür şeyleri. Ben mevleviyim aynı zamanda.Mevlana der ki "Gel! Ne olursan ol, yine gel... İster kâfir ol, ister ateşe tap, ister puta... İster yüz kere tövbe etmiş ol, ister yüz kere bozmuş ol tövbeni... Bizim kapımız umutsuzluk kapısı değil, nasılsan öyle gel."  Ben her zaman öyleyimdir yeter ki gel. Buyursunlar gelsinler . Teklif ettik diyorlar. Nerde ne zaman kime teklif etmişler bir sorun bakalım.

"Burada Belediye Başkanı seçmeyeceğiz"

Denizhaber: Proje konusunda sizden somut bilgiler alamadık. Ne diyeceksiniz?

Geza Dologh: İlerde bu odada film yapılması gerekiyorsa filmde yapılır. Her şey yapılır. Bu kitapları bana sorsaydın 4 sene önce bunları bastıracağım deseydim yalan söylemiş olurdum bilmiyordum çünkü. Lafla her şey söylenir. Görünür projeden bahsedelim. Biz, Tersane için, ege bölgesi sanayi odası, gemi inşaat mühendisleri odası  ve biz her sene panel yapıyoruz. O panele de beyefendi geldi orada Halim Meteye ileri geri laflar etti. Burada sadece laf üretiyorsunuz başka bir şey yaptığınız yok dedi. Halim Mete lütfen dışarı çıkarmısınız dedi. Ondan sonra meclise niye alınmıyorum diyor. Panelde bunları yaptı. Tabiî ki yine çalışacağız, tekne imalatçılarının yerinin sağlanması için bugüne kadar çalıştık yine çalışacağız tekne imalatçıları değil yeni bir liman için bir proje çıkacak onada destek vereceğiz. Mesela marina, pasaportta marina olmaz abi. Ama marina projesi var mı var. Biri bostanlıda,biri inciraltında. Belediyeyle konuştum. Ben genel müdür olmayacağım ki oraya. Koç grubu yapmak istiyor setur marina yapmak istiyor. Ama bunları proje olarak söylemenin benim için bir anlamı yok. Bunlar zaten benim asli görevim. Burası belediye başkan seçimi değilki. Benim yaptığım belli herhalde bunu kimse inkar edemez. Odanın nerden nereye geldiği belli. Ben daha ne anlatayım ki. Bu dönem benim son dönemim yan gelip yatacağım hiçbirşey yapmayacağım demiyorum. Burada bir broşür çıkarıp şunu yapacağım bunu yapacağım demenin bir anlamı yok bana göre. Ben kendimi ispat etmişim. Ben yine aynı performansla akşam 9 a kadar burada çalışacağım.

Denizhaber: Kriz konusunda ne diyeceksiniz. Ne zaman çıkarız krizden?

Geza Dologh: gördüğünüz gibi 2 gündür BDI yükseliyor. Ama BDI nin yükselmesi bir şey ifade etmiyor. Dün Erdoğan çok güzel bir konferans verdi. 10 gün önce amerikadaydı. Biz iktisatçılar BDI nin yükselmesi tekrar 1 ay sonra aşağı inip tekrar yükselirse artık devamlı yükselir dedi. Ben kalben söylüyorum, biz denizciler için kriz haziran ayında biter diye umuyorum. Tabi bugün hep konuştuk dün 200.000dolar olan kira 2000 dolara düştü filan. Her zaman bir soru soruyorum ben . 200.000dolar mı doğru bugün 2000 dolar mı doğru. İkisi de doğru değil. Ben Sanayi Bakanına toplantıda bunu söyledim. Başkanlar kurulunda. Sayın bakanım bizim vücutlarımız kortizonla nasıl şişiyorsa piyasa öyle şişirildi. Geza başkan bu lafını bakanlar kurulunda kullanacağım dedi. Nitekim kullandıda.

"Denizcilik medyası genelde iyi"

Denizhaber: Denizcilik medyasını nasıl buluyorsunuz? Mesela 2005 e kadar denizcilik haberi veren ortada sadece Türk Kılavuz Kaptanlar Derneğinin bir sitesi vardı. Şimdi 5-6 tane var.

Geza Dologh:  Çok iyi ilgide çok fazla artıyor. Bunların içinde çürük elmalarda var tabi onlarda olacak. Ama ben genel olarak iyi görüyorum.
Ben 1983-84-85 yıllarında ekonomi sayfaları hürriyette 2 den fazla değildi. Şimdi 8-10 sayfa ekonomi sayfası var ve denizcilik yazıyor. Geçen gün Hürriyette bizim Faruk okuyucunun çok güzel bir beyanatı vardı motorlu taşıtlar vergisiyle ilgili. Denizcilikle ilgili birçok haber yeralıyor. Tabi ayrı bir sayfa olması Perşembe rotası olması, referansın Cuma günü denizcilik yapması çok güzel. Bunlar dikkat çekiyor. Bence denizcilikte çok güzel gelişmeler var. Daha geniş bir alana yayıldı. Yani illa denizciliğe girmen için rize tarafından olman gerekmiyor. Eskiden böyle bir konsept vardı. Artık değişti. Bu denizcilik yayınları buna çok fazla fayda sağlıyor.

Denizhaber: Son bir soru: son yıllarda çok sayıda tersane yapıldı 125 i geçti sanırım. Bunların geleceğini parlak görüyor musunuz?

Geza Dologh:  bence gelecekleri çok parlak. Çünkü türkiyede tersanecilik emek yoğun bir iş. Emekte ucuz. Türkiyede hala ucuz. Kimyasal tankerde biz bir marka olduk. Tersanecilik Türkiye’ye yakışan çok güzel bir elbise. Bu kriz geçtikten sonra tekrar ortaya çıkacak. Biz egede tersane istiyoruz diye yafta açıyoruz burada.

Denizhaber: Neden olmuyor?

Geza Dologh: Yer tespit edilmesi lazım. Buraya yapacağız denmesi lazım. Devlet henüz bir yer göstermiyor. Bir yer tespit edilecek tabi bundan sonra. Bizde bu konuda gerekli baskıları yapıyoruz oda olarak.

Denizhaber: Geza Bey, Sayın Yönetim Kurulu Üyeleri, DenizHaber olarak sizlere çok teşekkür ediyoruz.

Diğer aday Hakkı Toros ile yapmış olduğumuz röportajı okumak için TIKLAYINIZ


FOTOĞRAFLAR

Geza Dologh; Mevlana felsefeseini ortaya koyan Derviş figürlü heykelciği görüşmemiz müddetince masanın üzerinde bulundurdu...

Geza Dologh, görüşmede hazır bulunan Sitemiz Yazarlarından Kaptan Cahit İstikbal'e DTO İzmir Yayınlarından "İzmir'den bakışla Türk Ticaret-i bahriyesi ve Mübadele Gemileri" ve "Denizciye Göz Kırpan Sevdalar: Deniz Fenerleri" adlı kitapları hediye etti.

Geza Dologh; DTO İzmir Şubesinin mevcut bulunduğu Muzaffer Bey İşhanı'nın 6. katında yeni kiraladıkları dairede oluşturdukları Meclis Salonu'nu ve gemi pruvası şeklinde tasarlanmış kürsüsünü bizlere gösterdi.

DTO İzmir'in yeni meclis salonu. Soldan Sağa: Cahit İstikbal, Geza Dologh, Yönetim Kurulu Adaylarından Bülent Onural; DenizHaber Dış Haberler editörü Eylül Çetinkaya, Yön. Kur. Bşk. Yrd. L.Özden Çokdeğer, Yönetim Kurulu Adayı Yusuf Öztürk, DTO Basın Danışmanı Nuran Can.

DTO İzmir'in yeni meclis salonu. Soldan Sağa: Cahit İstikbal, Geza Dologh, Yönetim Kurulu Adaylarından Bülent Onural; DenizHaber Dış Haberler editörü Eylül Çetinkaya, Yön. Kur. Bşk. Yrd. L.Özden Çokdeğer, Yönetim Kurulu Adayı Yusuf Öztürk, DTO Basın Danışmanı Nuran Can.

Başkan Geza Dologh; Eylül Çetinkaya'ya yeni yaptırılan Meclis Salonu'nun bitişiğindeki Meclis Başkanı Odası'nı gezdirdi.

Editör: TE Bilişim