"Koyunları Alıp Teknede Oturacağız"

Show'a katılan firmalardan Elegan Group yönetim kurulu başkanı İstemi Turanlıgil ile DenizHaber.Com adına Fulya Tekin İstikbal  röportaj yaptı.

2001 senesinde yatçılık sektörüne giriş yapan Elegan Yatçılık, Elegan Group yönetim kurulu başkanı İstemi Turanlıgil’ in deniz tutkusu ve mimari deneyimi sonucunda İstanbul Tuzla ‘da toplam 2000 metrekarelik bir alan içersinde ürettiği 18-33 metre arasında değişen lüks motor yat modelleri ile mega yat sınıfında kısa sürede sektörün öncüsü konumuna gelmiş.

Elegan Yatçılık yat üretimine, zarif ve rafine dış tasarımı, olağanüstü ferahlığı ve eşsiz performansı ile benzersiz bir yat deneyimi sunmak üzere tasarlanan ve hali hazırda üretimi yapılan Giant 62 ve Giant 100 modelleri ile devam ediyor.

Avrasya Boat Show’da Elegan Yatçılık Yönetim Yönetim Kurulu Başkanı İstemi Turanlıgil ile fuar ve kriz üzerine mini bir söyleş gerçekleştirdik.

DenizHaber: Fuarda hangi ürünleriniz var,  özellikleri  ve fiyat aralıkları nedir.? Ürünleriniz bildiğimiz kadarıyla yerli üretim .

İstemi Turanlıgil: Evet bizdeki şu an fuarda teşhir ettiğimiz şişme botlarımız hariç, yerli üretim. Tuzla ‘da kendi tersanelerimizde üretiyoruz.18.5 metre bir  teknemiz var. Bu lobster troller karışımı bir teknedir.Dizaynı tamamen bana aittir. Dışı ve içi. Şu an onu fuarda onu teşhir edebiliyoruz. 18.5 metreyi. 30 metrelik yatımızı ise mini bir havuzda yüzdürüyoruz. Şu anda Ataköy Marina’da duruyor.Kendisi orjinali. Fuar alanına sokamadığımız için maketini yüzdürüyoruz. Zaten fiberglass olarak 2 tane tekne üretiyoruz.

Eskiden ahşap tekneler üretiyorduk Ahşap lamine tekneler. Ondan tamamen vazgeçtik. Şimdi 2 tip Giant 62 ve Giant 100’ü üretiyoruz. Biz sipariş üzerine tekne üretmiyoruz, hazıra üretiyoruz sonra satıyoruz. 30 metre range de senede 1 tekne üretebiliyoruz. Kapasitemiz ona müsait. Giant 62 den de 4 adet.Yani tersane kapasitelerimiz bu. Bunu arttırabiliriz diye düşünüyorduk, yani önümüzdeki senelerde ama tabi bütün bu düşüncelerimiz krizden öncesine aitti. Çünkü dediğim gibi biz müşteri siparişine göre tekne yapmıyoruz, hazır yapıyoruz sonra satıyoruz. Ama bu aşamada 2 senede 1 tekne üretiriz diye düşünüyorum. Şu an elimizde stok da var. 30 metrelik teknemizden 2 adet, 18.5 metrelik teknemizden 1 adet. Bu bayağı bir stok sayılır, maliyet açısından.

Onları da satma çabasındayız, satacağımıza da inanıyoruz. Çünkü 30 metre rangedeki teknenin alıcısı zaten krizden etkileniyorsa veya etkilenmişse dünya battı demektir esasında çünkü o kapasitedeki  insanlarda yani tek zevki için 6.5 milyon avro verecek birisi yani belirli bir servete sahip olması gerekir. Milyon avroluk bir servete sahip olması gerekir. O sebeple bu insanların krizden etkilenmeyeceklerini ve teknelerimizi satabileceğimize inanıyorum.

DenizHaber: Teknelerinizin fiyat aralığı nedir?

İstemi Turanlıgil: Dediğim gibi 30 metrelikler 6/6.5 milyon avrolar civarı. Küçük olanı ise 1milyon 400 bin avro. Elimizdeki stoklar dışında imalatta da teknelerimiz var, ama şu anda imalatı yavaşlatmış durumdayız.Bayağı yavaşlattık.Çünkü biz de ürküyoruz. Hazıra imal ettiğimiz için kendi sermayemizi kullanıyoruz bu işte. Yani insan bu şekilde nereye kadar dayanabilir ki.

DenizHaber: Peki efendim bu dönem tekne almak isteyenlere fırsatlar var mı? Sizde veya diğer firmalarda..Bazı firmalar çeşitli indirimler sunuyor.

İstemi Turanlıgil: O teknelerin alıcısı ile bizim alıcımız bir değil. Biz 6-6.5 milyon avroluk yatlarda nasıl bir indirim yapabiliriz ki, Fakat orda bir firma 100 bin avroya bir tekne satıp 10 bin avro da indirim yapabiliyorsa bu müşteri açısından bir önem arz eder. Fakat 6.5 milyon avroluk bir teknede 500 bin avroluk bir indirim pek bir şey fark etmiyor. Fakat bizde de şu var: Bu fuarda sergilediğimiz teknenin f iyatını 1milyon 400 bin avro yerine 900 bin avro ya indirdik, çünkü bu bizim ilk teknemiz ve fuarlarda gezdirdik. Yunanistan’a, Cenova’ya, Barceleno’ya  gitti, fuarlara katıldı. Sadece bu ürünümüzde alıcı için bir indirim fırsatı var.

30 metre range de 2 farklı teknemiz var.Biri 33 m diğeri 30 m. Birisi beyaz 33 m lamine üzerine epoksi kaplı fiyatı 4milyon 800 bin avro , diğeri de yeni çıkan 30 m  bu tamamen epoksi, lacivert renkte fiyatı 6.5 milyon avro. İkisinin dizaynları farklı, Ataköy Marina’da yan yana duruyorlar.

DenizHaber: Bu seneki fuarı nasıl değerlendiriyorsunuz? Geçmiş yıllara göre krizi de göz önüne alırsak bu yıl durum nasıl?
 
İstemi Turanlıgil: Bence bu sektör krizden yüzde yüz etkilendi. Kim ne derse desin. İsterse şu kadar  tekne sattım, hiç fark etmez, 80 tane satacakken 8 tane satmıştır. Onlar %90 etkilenmiştir biz % 100 etkilendik. Başkası belki % 80 ama bunun altında daha az etkilenen yok. Bu iş tamamen etkilenmiştir. Mesela eskiden burada bir sürü Rus alıcı olurdu, Kazak alıcı olurdu, Mısırlı, İtalyan, İngiliz alıcı olurdu. Bu sene kimse yok.  Türkler de  tam yeni yeni kendi ülkemizin üç yanının denizle çevrili olduğunu fark edip, tekne almaya başlamıştık ki, bunu da kriz sonlandırdı.

DenizHaber: Peki bu düzelmeyecek mi sizin görüşünüz nedir.?

İstemi Turanlıgil: Mutlaka düzelecek. Düzelmemesi diye bir şey yok. Düzelmediği taktirde herkes mezrada oturacak. Biz de teknede oturacağız. Nuhun gemisi gibi koyunları da alıp teknede yaşayacağız. Su elektrik bedava ama yakıt parası var tabi.

DenizHaber:  Elegan grup Yat üretimi dışında hangi dallarda faliyet yapıyor?

İstemi Turanlıgil: Elegan grup olarak mobilya imalatı, ithalatı; otel, motel, villa dekorasyon işlerimiz var, Dubai ve Kazakistan’da 2 mobilya mağazamız var, yurtdışında iş yapan inşaat şirketimiz var.

DenizHaber: Son olarak gelecek için planlarınız nelerdir?

İstemi Turanlıgil: Her sanatçının gönlünde nice aslanlar yatar, yani yeni projeler. Ama para olmadan sanat da olmuyor.Dolayısıyla krizin bitmesini bekliyoruz.

İstemi Bey bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim