31/12/2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği" için ilk Genelge dün Bakan Cahit Turhan imzası ile yayınlandı. 

Genelgede Türk. Boğazları bölgesinde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün hem kılavuzluk hem de römorkörcülük hizmetlerini birlikte vermeye devam edeceği belirtiliyor.

Genelgede ayrıca özelleştirme ile imtiyaz hakkı elde etmiş olan kuruluşlar da yine kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerini birlikte verebilecek. 

Genelgede ayrıca yönetmelikte sözü edilen A, B ve C tipi hizmet sahalarının hangi sahalar olduğu ve bu sahalara hangi tesislerin dahil oldukları da belirleniyor. 

Buna göre, İzmit Körfezi, Ambarlı, Nemrut Körfezi, İskenderun Körfezi ve Gemlik Körfezi, römorkörcülükte A hizmet sınıfına dahil oldu. 

Kılavuzlukta A hizmet sınıfı ise İzmit Körfezi, Nemrut Körfezi ve İskenderun Körfezi ile sınırlı kaldı. 

Yönetmelik gereği A sınıfı kılavuzluk hizmet belgesi için en az 24 kılavuz kaptan, B sınıfı kılavuzluk hizmet belgesi için en az 8 kılavuz kaptan, C sınıfı kılavuzluk hizmet belgesi için en az 2 kılavuz kaptan istihdamı gerekmekte. 

Römorkörcülükte ise asgari değerler A sınıfı için 6, B sınıfı için 2 ve C sınıfı için ise 1 olarak belirlenmiş.

Hizmet izin süreleri de sınıflara göre değişiyor. A sınıfında 20 yıl, B sınıfında 15 yıl, C sınıfında ise 10 yıl süreli hizmet izni verilecek. 

Editör: TE Bilişim