Kontrol Sende !

Hakan Elektrik tarafından geliştirilen High Tech adlı yazılımla, geminizi dünyanın herhangi bir yerinden kumanda etmeniz artık mümkün.

Elif Akın/FORBES

Fİ İN PATRONU BERNIE ECClestone, Tuzla' daki ProteksanTurquoise Tersanesi' nin hangarına girdiğinde uzun süredir tamamlanmasını beklediği megayat tüm ihtişamıyla karşısında duruyordu.

Görünüşte bir eksiği yoktu ama Ecclestone, yatı son bir kez suda test etmek ve Hakan Elektrik tarafından geliştirilen High Tech yazılımını denemek istiyordu.

Yazılım teknenin İnternet üzerinden yönetilmesini sağlayacaktı.

Suya indirilen 58 metrelik Petara' yi tersanedeki bilgisayardan yönetebildiğim görünce ilk başta inanmadı.

Bunu, yazılımın bu bilgisayarda yüklü olması nedeniyle yapabildiğini düşünüyordu.

Hemen telefona sarılıp İngiltere' deki ofisini aradı.

Sekreterine gerekli İnternet adresini ve numarayı verip soğukkanlılıkla olacakları beklemeye başladı.

Kıyıdaki yatının binlerce kilometre öteden yönlendirilmekte olduğunu gördüğünde gözleri adeta yuvalarından fırlayacaktı.

Ahmet Zurnacı ve ekibinin başarısına şapka çıkaran Ecclestone, İstanbul' dan umduğundan fazlasını almanın mutluluğuyla ayrıldı.

Zurnacı, Hakan Elektrik' in genel müdürü." Bizim için çok iyi bir reklam oldu" diyor.

Beş yıllık bir çalışmanın ürünü olan High Tech' i ilk kez 2004' de Petara ile görücüye çıkarmış.

Ardından bir İngiliz için Türkiye' de yaptırılan 54 metrelik Talisman C ve Rusya' dan sipariş edilen 50 metrelik Odessa megayatlarına monte etmiş.

Rize doğumlu 39 yaşındaki Zurnacı, meslek lisesi mezunu bir teknisyen.

İçinde ukde kalan üniversite eğitimini alamasa da 19891995 arasında konuları İngilizce' den bilgisayara, elektronikten denizciliğe uzanan 16 kursa devam ederek kendini geliştirmiş. O zaman tüm parasını gece kurslarına harcayan Zurnacı, geleceğine yaptığı bu yatırımın meyvelerini şimdilerde fazlasıyla alıyor.

High Tech, Zurnacı' nın ilk göz ağrısı. Arge' si için 475 bin Euro harcanan sistem, insansız makine dairesi standartlarında faaliyet gösteren alarm paneli ve kontrol ünitesinden oluşuyor. Marifeti ise gemi ve yat sahiplerine teknedeki her şeyi ofislerinden izleme olanağı vermesi. High Tech yazılımı isim ve şifre girilmesiyle İnternet üzerinden gemi sistemine bağlanıyor. Bu bağlantıyla makine ve jeneratörler, tank seviyeleri, hidroforlar, su ısıtıcıları, devridaim pompalan, jeneratörler, ana şalterler, motorlar, kapılar, yangınsintineyakıtpis su devreleri uzaktan izlenebiliyor ve bunlara komut verilebiliyor. Sistem teknedeki tüm faaliyetleri arşivleme yeteneğine de sahip. Bu sayede tıpkı uçaklardaki kara kutunun yaptığı gibi herhangi bir hatanın gelişim grafiğini izlemek mümkün.

Her gemi için kişilerden ve sistemden doğabilecek yaklaşık 5 bin 500 hatanın analizi de tanımlanmış.

Böylece sürekli izlenmesi gereken noktalar belirlenip buralara optik okuyucular yerleştirilmiş.

Bu da sistemin çevrimiçi olduğu sürece kullanıcının hataları izleyebilmesine ve herhangi bir alarm durumunda müdahale etmesine olanak veriyor.

High Tech Ahmet umacı sistemlerinin fiyatı 15 bin ila 150 bin Euro arasında değişiyor. Zurnacı High Tech' i ortaya çıkardıktan sonra köşesine çekilmemiş, daha portatif, güçlü ve İnternet üzerinden erişilebilen bir ana dağıtım panosu geliştirmiş. Bu panoda isteğe bağlı olarak iki, üç hatta dört jeneratör aynı anda kullanılabiliyor. Normal şartlarda yaklaşık dört ayda teslim edilen bir ana dağıtım panosu Zurnacı' nın geliştirdiği tekniklerle üstelik tüm testleri yapılmış ve sertifikalandırılmış biçimde bir haftada teslim edilebilecek.


High Tech sistemi gibi bu pano da ilk olarak ProteksanTurquoise Tersanesi' nde yapılmakta olan 53 metrelik bir megayata yerleştiriliyor. Zurnacı' nın şu sıralar yoğun bir programı var. 60 kişilik ekibiyle 2012' ye kadar harıl harıl çalışacak ve bu iki sistemi 12 tekneye uygulayacak. Ayrıca şu anda Koç Ailesi için RMK Tersanesi' nde yapılmakta olan Nazenin V' in tüm elektrik aksa ^ mı da Hakan Elektrik ekibi tarafından düzenleniyor.

Zurnacı" Hedefimiz Türkiye değil" diyor.

Bu çok doğal. Zira ürünleri dünya denizlerinde dolaşıyor.

F O R B E S ¦ Ocak, 2008

Editör: TE Bilişim