Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) tarafından 7 Eylül 2016 tarihli ve 29824 sayılı Resmi Gazetede “GEMİADAMLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” yayımlandı. Değişikliklerle önemli yenilikler getiriliyor. 

Gerek sektör, gerekse Türk gemiadamları tarafından olumlu karşılanan Yönetmelik değişiklikleri ile,   disiplinsiz ve olumsuz referans oluşturabilecek gemiadamlarının sistem içerisinden çıkarılmasının sağlanması, böylece Türk gemiadamlarının kalitesini yükseltilmesi ve Uluslararası piyasada daha aranır duruma getirilmesi hedefleniyor. 

Değişikliklerden bazılarını ve en önemlilerini sizler için inceledik. 

Önemli değişikliklerden bazıları

UDH Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğünce Gemi Adamları Yönetmeliği’nin kapsamı genişletilerek;“gemiadamlarına uygulanacak disiplin işlemleri ile gemiadamlarına ilişkin denizcilik eğitimi veren kurum ve kuruluşlara yönelik idari yaptırımlar” da Yönetmelik kapsamına dâhil edildi.

Yönetmeliğe konulan EK-10 ve EK-11. maddelerle “Gemiadamları Disiplin Komisyonu ve Gemiadamlarına ilişkin idari tedbirler” düzenlendi. EK-12 ve EK-13. maddelerle ise “Gemiadamları eğitimi veren gerçek veya tüzel kişilere ilişkin idari tedbirler ve yaptırımlar” düzenlenmiş oldu.

Yönetmelikteki Ek:10 ve Ek 11. Maddelerle getirilen Gemiadamları Disiplin Komisyonu, toplamda 7 kişiden oluşuyor. İdare, denizcilikle ilgili meslek kuruluşları, işçi sendikaları ve işveren sendikaları temsil edilir. İdare dışında kalan temsilciler Müsteşar tarafından seçilir ve 2 yıl süreyle görevlerine devam ederler.

İki yılsonunda Müsteşar yeniden aynı temsilcileri görevlendirebiliyor. Disiplin kurulunun yaptırımları da Yönetmeliğin ek 11. Maddesinde belirlenmiş. Hangi hallerde yaptırım uygulanacağı da belirlenen bu maddeye göre idare, yaptırımları uygularken gemiadamlarının kusurluluk derecesini, ihmal ve kasıt hallerini de dikkate almak zorunda.
Buna göre İdare; ihtar veya yeterlilik belgesini 6 aya kadar askıya alma yaptırımlarını şu hallerde uygular:

• Denizcilik örf ve adetlerine, teamüllere, denizcilik terbiyesine, çalışma disiplinine uygun olmayan davranışlar

• Görevi ihmal

• Kasıtlı kötü davranışlar

İdare; ihtar, yeterlilik belgesini 6 aya kadar askıya alma, bir alt yeterliğe indirilme, belirli konularda yeniden eğitime tabi tutma yaptırımlarını şu hallerde uygular. Ayrıca idare bu yaptırımların bir veya birkaçının beraber uygulanmasına karar verebilir:

• Sadakat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışlar

• Mesleki yetersizlik

İdare; ihtar, yeterlik belgelerini 6 aya kadar askıya alma, yeterlik belgelerini bir alt yeterliğe indirilme, belirli konularda yeniden eğitime tabi tutma, yeterlik belgesinin iptali veya denizde çalışmaktan men etme yaptırımlarının bir veya birkaçının beraber uygulanmasına karar verebilir:

• Denizde can ve mal emniyetinin sağlanmasına yönelik geminin sevkine ve teknik idaresine ilişkin kusurlar

Türk veya yabancı uyruklu gemiadamlarının yeterlik belgesi, uzmanlık belgesi, belge kanıtı, gemiadamı cüzdanı, uygunluk onay belgesi ve eğitim belgelerinin sahtecilik yoluyla elde edildiğinin anlaşılması halinde bu belgeler iptal edilir. Belgeler yurt dışından temin edilmişse belgelere el konulur ve ilgili idareye bildirimde bulunulur. Kişi sahtecilik suçundan aklanana kadar gemiadamı işlemleri yapılmaz.

Gemiadamının mesleki yetersizliği (EK11D) Belgesi askıya alınmış gemiadamının gemide görev yaptığı tespit edilirse belgesi iptal edilir ve 2 yıl boyunca Gemiadamları Yönetmeliği kapsamındaki hiçbir belge düzenlenmez. Ayrıca suç duyurusunda bulunulur. Sağlık durumundan kuşku duyulan ya da hasta olduğu bildirilen gemiadamlarına sağlık yoklaması yapılabilir.

Yönetmeliğin EK-12 ve EK-13. maddelerle ise “Gemiadamları eğitimi veren gerçek veya tüzel kişilere ilişkin idari tedbirler ve yaptırımlar” düzenlenmiş oldu.

Buna göre Gemiadamları hakkında eğitim ve sınav ile ilgili gerekleri yerine getirmeyen; İdare tarafından yetkilendirilmediği halde gemiadamı eğitimi veren, vermeyi taahhüt eden, yazılı veya görsel basın yoluyla duyuru yapan veya amatör denizci belgesi dâhil herhangi bir gemiadamı belgesi düzenleneceğini vaat eden denizcilik eğitim kurumları ile ilgili ciddi yaptırımlar gündemde.

Yazarımız Fatih Yılmaz'ın konuyla ilgili açıklayıcı yazısını okumak için TIKLAYINIZ.
Editör: TE Bilişim