DÜNYANIN EN BÜYÜK YATI PLATİNUM

Dünyanın en büyük 10 özel yatı arasında Savarona dördüncü sırada... 160 metrelik 'dünyanın en büyük yatı' Platinum'un ise bu yıl denize inmesi bekleniyor. İngiliz Independent gazetesi dünyanın en büyük özel yatlarının listesini yayımladı. 10 yatın bulunduğu listede şu an ünlü armatör Kahraman Sadıkoğlu'nun sahip olduğu, Atatürk'ün yatı Savarona da var. Savarona 'en büyükler' listesinde dördüncü sırada yer alıyor. Yat sahibi olan insanların her geçen gün arttığını yazan gazete bunun gerekçesini şöyle açıklıyor: Süper zenginlerin sayısında hızlı bir artış var. 2004'te trilyonerlerin sayısı 587'ydi. Bu rakam bir önceki yıla oranla 64 kişi daha fazla... İşte dünyanın en büyük özel yatları ve özellikleri:

1. PLATINUM: Dubai Veliaht Prensi Raşid el- Maktum'a ait 160 metre boyundaki yat halen yapım aşamasında. Bu yıl denize inmesi beklenen süper yatta sinema, tiyatro, spor salonu, yüzme havuzu, SPA, jet-skiler için özel bir garaj ve denizaltı bulunuyor. Platinum'un yapımına 1996'da Brunei Sultanı'nın kardeşi Prens Jefri Bolkiah'ın talimatıyla başlandı. Prens'in ekonomik sorunlar yaşaması yüzünden daha sonra, bugünkü sahibi Şeyh Raşid el-Maktum'a satıldı. Yatın 120 milyon sterline mal olacağı belirtiliyor.

2. RISING SUN: Oracle bilgisayar şirketinin kurucusu ve yöneticisi Larry Ellison'a ait. 138 metre uzunluğunda. Fakat şu an satılık. 200 milyon doları verebilecek kişi Rising Sun'ın yeni sahibi olacak.

3. OCTOPUS: Microsoft'un ortağı Paul Allen'a ait. 2003'de Almanya'nın Bremen kentinde Lürssen Tersaneleri'nde yapıldı. Değeri 200 milyonun üzerinde. Yatın içerisinde sinema salonu ve müzik stüdyosu var. Ayrıca 2 helikopter ve 12 metre boyunda bir de denizaltı bulunuyor. Helikopterler için pist te mevcut. Güvertesinde ise basketbol sahası ve konser alanı bulunuyor. 7 adet güvertesi bulunan yatta 58 mürettebat görev yapıyor. Boyu 124.6 metre.

4. SAVARONA: Türk Klasbahis armatör Kahraman Sadıkoğlu'na ait. 124.36 metre boyunda. Ünlü Brooklyn Köprüsü'nü inşa eden mühendis John Roebling'in torunu Emily Roebling tarafından 1931'de yapıldı. Atatürk rahatsızlığı nedeniyle kendisine alınan yatı sadece altı hafta kullanabildi. 1979'da çıkan bir yangında büyük hasar gördü. Daha sonra satışa çıkarılan Savarona, 1989'da 49 yıllığına Kahraman Sadıkoğlu ve Japon ortağına kiralandı. İkili 24 milyon dolara aldıkları yatı jet sosyetenin hizmetine sundu. Sadıkoğlu bir süre sonra ortağının da payını alarak yatın tek sahibi oldu. Savarona'nın içinde 19 suit bulunuyor. Bazılarının genişliği 50 metrekareye ulaşıyor. 90 derece yatmadıkça batmayacak şekilde tasarlanmış. Haftalık kiralamanın bedeli 280 bin dolar.

5. ALEXANDER: 2003'te ölen Yunanlı işadamı John Latsis'in ailesine ait. 121.9 metre uzunluğunda. Yata misafir olan isimler arasında geçtiğimiz günlerde evlenen İngiliz veliaht prensi Charles ve çiçeği burnunda eşi Camilla da var. 60 kişiyi ağırlayabilen yatın bir günlük kira bedeli 100 bin dolar.

6. ATLANTIS II: Yunanlı armatör Stavros Niarchos'a ailesine ait 115.7 metre uzunluğunda yatta helikopter ve yüzme havuzu bulunuyor.

7. PELORUS: Rus trilyoner Roman Abramovich'e ait. Abramovich, aynı zamanda İngiliz futbol kulübü Chelsea'nin de sahibi. 115 metre uzunluğunda. Abramovich yatı 100 milyon euro nakit ödeyerek aldı.

8. LE GRAND BLEU: Bu yat da Rus trilyoner Roman Abramovich'in. İçerisinde yüzme havuzu bulunan yatın uzunluğu 112.8 metre. 90 milyon değerindeki yatta helikopter de bulunuyor. Abramovich bu yatı özel arkadaşlarını ağırlamak için kullanıyor.

9. LADY MOURA: Suudi işadamı Nasser El Raşid'e ait. 104.8 metre uzunluğunda. İçerisinde 20 metre uzunluğunda yemek masası bulunuyor.

10. CHRISTINA: Yunanlı armatör John-Paul Papanicolau'ya ait. Yatı Aristotle Onassis ailesinden satın alarak 54 milyon dolara restore etti. Boyu 99.1 metre.

Denizhaber.Com

Editör: TE Bilişim