Oyuncak Ördeklerin Dünya Turu

Binlerce plastik oyuncak ördeğin 15 yıl önce, fırtına nedeniyle bir gemiden Pasifik Okyanusu’na dökülmeleriyle başlayan yolculuğu devam ediyor.

 Ördeklerin bir kısmı, dünyanın yarısını dolaştıktan sonra İngiltere’ye yaklaştı.

AMERİKA’da bir oyuncak şirketine gönderilmek üzere 1992 yılında Çin’de gemiye yüklenen binlerce ördek, Pasifik Okyanusu’nda fırtına nedeniyle denize döküldü ve büyük akıntılara kapılarak ilginç yolculuklarına başladı. Emekli olduktan sonra çalışmalarını bu ördekleri izlemeye ayıran Amerikalı oşinograf (okyanusbilimci) Curtis Ebbesmeyer, Pasifik’te 1992’den bu yana 27 bin kilometre yol kateden 29 bin oyuncak ördeğin bu yaz İngiltere sahillerine varacakları öngörüsünde bulundu.

1992 yılında meydana gelen bu sürpriz kaza yüzünden belki binlerce çocuk, oyuncak ördeğinden mahrum oldu, ancak ördekler bilime büyük katkıda bulundu. Curtis Ebbesmeyer gibi bilim adamları, oyuncak ördekler sayesinde okyanusun büyük akıntılarının ayrıntılı haritalarını çıkarttı. Ördekler önce Kuzey Pasifik turu yaptı, sonra Alaska kıyılarına vurdu. Buradan tüm Kanada ve ABD kıyılarını dolaştı.

Ebbesmeyer, birçok kimsenin imkansız demesine rağmen ördeklerin Kuzey Buz Denizi’ni geçeceğini tahmin etmişti. Ördekler 2001 yılında Titanik’in battığı bölgede de gözlendi.

 15 yıldır bilimadamlarına okyanus akıntıları hakkında çok önemli veriler sağlayan ördekler Titanik’in battığı yerden geçmiş, kutuplara gitmişti. Alaska, Sibirya, Japonya İzlanda ve Kanada kıyılarına vuran bu ördeklere koleksiyoncular 1000 dolar para ödediler. Uzmanlar ördeklerin yolculuklarını bu yıl İngiltere sahillerine vurarak noktalayacaklarını hesapladı.

Alıntı : Haberler.com

Editör: TE Bilişim