Sayın Okurumuz;Lokantacılık faaliyetinden dolayı ortaklık olarak faaliyet göstermekte olduğunuzu, ortaklarınızdan birine ait olan aracı, ortaklık adına kiralayarak işyerinizde kullanmak istediğinizi belirtilerek, ortaklığın ve ortakların ne şekilde vergil

Sayın Okurumuz;

Lokantacılık faaliyetinden dolayı ortaklık olarak faaliyet göstermekte olduğunuzu, ortaklarınızdan birine ait olan aracı, ortaklık adına kiralayarak işyerinizde kullanmak istediğinizi belirtilerek, ortaklığın ve ortakların ne şekilde vergilendirilecekleri hakkında bilgi talep etmektesiniz.

Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.

Kollektif ortaklıklarda ortakların adi veya eshamlı komandit ortaklıklarda komandite ortakların ortaklık kârından aldıkları paylar şahsi ticari kazanç hükmündedir.

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri, işletmenin ticari kazancından indirilebilmektedir.

Buna göre, ortaklarınıza ait aracın ortağı olduğunuz adi ortaklık tarafından kiralanması karşılığında, ortaklar tarafından elde edilen gelirin ticari kazançlarına dahil edilmesi ve kiralama yoluyla edinilen söz konusu aracın işte kullanıldığının ispatı halinde ise anılan araca ilişkin giderlerin safi kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentilerinin kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hüküm altına alınmıştır.

Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. Bina ve arazide emsal kira bedeli yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanununa göre belirlenen vergi değerinin %5 idir.

Diğer mal ve haklarda emsal kira bedeli, bu mal ve hakların maliyet bedelinin, bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlendirilmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin %10 udur.

Ticari kazanç yönünden gerçek usulde gelir vergisine tabi ortağın söz konusu aracının ticari işletmesine dahil olması halinde, ortağı bulunduğu adi ortaklığa kiraya verdiği araç dolayısıyla elde ettiği gelirin ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, ortağın özel mülkiyetindeki aracı kiraya vermesi ve bu araç için ortaklıkça nakden veya hesaben kira ödemesinde bulunulmaması, başka bir ifade ile hesaplarda kiranın gider olarak gösterilmemesi durumunda ise, söz konusu aracın emsal kira bedelinin tevkifata tabi tutulmaması gerekir.

Ancak bu durumda, aracın emsal kira bedelinin beyan sınırını aşması halinde araç sahibi ortak tarafından tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan gayrimenkul sermaye iradı olarak yıllık beyanname ile beyan edileceği tabiidir.

Buna göre, ticari kazanç yönünden gerçek usulde gelir vergisine tabi ortağın söz konusu aracının ticari işletmesine dahil olması halinde, ortağı bulunduğu adi ortaklığa kiraya verdiği araç dolayısıyla elde ettiği gelirin ticari kazanç olarak vergilendirilmesi ve kira ödemeleri karşılığı fatura düzenlenmesi, diğer halde özel mülkiyetindeki aracı kiraya vermesi ve bu araç için ortaklıkça nakden veya hesaben kira ödemesinde bulunulması durumunda ise ortaklık tarafından ortak adına gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir.