Orfoz'un Nesli Tükeniyor

Akdeniz'e kıyısı olan Avrupa ülkelerinde avlanması yasak olan orfoz balığı, Türkiye'de aşırı avcılık, küresel iklim değişikliği ve olumsuz çevre koşulları gibi nedenlerle tehlike altında...

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, doğal kaynakların korunmasının, insanların yaşamını sürdürebilmesi bakımından son derece önem taşıdığını söyledi.

Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasının büyük bir şans olduğunu belirten Gücü, ancak bu şansın, normalin üzerindeki avcılık, küresel iklim değişikliği, deniz kirliliği ve kıyılarda hızla süren yapılaşma gibi olumlusuzluklar zinciriyle, hızla yok olmaya yüz tuttuğunu ifade etti.

Olumsuz gelişmelere paralel olarak karadaki bazı türler gibi denizlerdeki canlı popülasyonlarının azaldığını anlatan Gücü, "Bu türlerin korunması ve devamlılığının sağlanması için toplumun her kesiminin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir" dedi.

Gücü, balık çeşidi açısından fakir olan Akdeniz'de, tekir, barbun, sinarit ve lagos gibi türlerde ciddi azalmalar görüldüğünü, Akdeniz'de balık stoklarının hızla azaldığını belirtti.

Bu arada, Doğal Hayatı Koruma Vakfı da orfoz popülasyonunu devamını sağlamak üzere hazırladığı posterlerle konuya dikkat çekmeyi hedefliyor.

Editör: TE Bilişim