Olay Gemi Varış Limanına Ulaşmak Üzere

Kenya hükümeti,  geçen hafta Somalili korsanlar tarafından serbest bırakılan silah yüklü   geminin  Perşembe günü Mombasa limanına gireceğini söyledi..

Hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, askeri kargo yükü boşaltıldıktan sonra  askeri üsse taşınacak.

Kenya silahları taşıyan gemi MV Faina'nın, 12 Şubat Perşembe gününe kadar Mombasa limanına girmesi bekleniyordu. Silahlar boşaltılmasından sonra askeri üsse taşınacak.  Gemiden kargoların boşaltılması işleminin  basın tarafından görüntülenmesine izin verilecek.

Silahların al-Qaida gibi terör gruplarının elinde yok olacağına dair uluslar arası bir endişe söz konusuydu. Korsanların gemiyi ele geçirmesiyle ortaya çıkan silahların hangi ülkeye ait olduğu konusunda Ukrayna hükümetine ulaslararası baskı yapılmıştı..

Çeşitli ülkelerin deniz kuvvetlerinden birkaç savaş gemisi, silahların Somalili isyancıların elinde kalmadığını görüntülemek için orada hazır bulundular.

Kargo gemisinin varış yeri, bugüne kadar  birçok tartışmanın konusu oldu. Somali suları, dünyanın en tehlikeli suları arasında anılıyor. Şimdi kıyı boyunca gemilere eskortluk yapan uluslararası  savaş gemilerinden oluşan  filo devriyesi var.

Bugüne kadar ticari gemilere yapılan saldırıların çoğu Yemen ve Kuzey Somali arasındaki Aden Körfezinde meydana geldi. Burası Süveyş kanalını Avrupa ve Asya’ya bağlayan gemilerin kullandığı başlıca güzergah.


Kaynak:xinhua.com

Editör: TE Bilişim