Nükleer Krizi Türkiye Yönetecek

Kuzey Kore'nin önceki gün ikinci dünya savaşı sırasında ABD tarafından Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan bombalara eşdeğer güçte yer altı nükleer denemesi yapması, Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Zira BM Güvelik Konseyi üyesi Türkiye, Kuzey Kore'ye yönelik Yaptırımlar Komitesi Başkanlığı'nı sürdürüyor. Ayrıca önümüzdeki hafta BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı'nı Rusya'dan devralacak. Bu durumda Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ndeki mesaisinin önemli bir kısmını Kuzey Kore olması bekleniyor.

Başkentler alarmda

Dünya başkentlerindeki nükleer kriz alarmı ise sürüyor. BM Güvenlik Konseyi acil toplantı yaparak Pyongyang yönetimini sert kınarken ABD Başkanı Barack Obama, Güney Kore ve Japonya liderlerini gece telefonla arayarak, ülke güvenlikleri için güvence verdi. ABD, 2006'daki nükleer deneme sonrasında Bush yönetiminin aldığı sert yaptırım kararlarından daha fazlasını uygulamaya koymak istediği belirtildi. Ancak Obama yönetimi daha ağır yaptırımlar için BM Güvenlik Konseyi'nde bu kararları destekleyecek Çin ve Rusya'nın yardımına ihtiyaç duyuyor.

Çin ve Rusya zorda
Kuzey Kore'nin üç yıl sonra ikinci bir deneme yapması Rusya ve Çin'i de zor durumda bıraktı. Daha önce Kuzey Kore'ye uygulanacak yaptırımları yumuşatan Çin, komşusunun açık nükleer denemesinin kendisini memnun etmediğini belirtti. Rusya'dan da yaptırımların sorunu çözmeyeceği, diplomasi ve müzakerelere açık kapı bırakılması gerektiği açıklaması geldi. Kuzey Kore ise eleştirilere bir açıklama ve nükleer denemeden bir gün sonra iki kısa menzilli füze denemesiyle yanıt verdi. Resmi haber ajansı KCNA, ordunun ve halkın "savaşa" tam hazırlıklı olduğunu duyurdu.

Yaptırım gelebilir
Anlaşmaya varılması halinde Kuzey Kore'yi daha ağır yaptırımlar bekliyor.
* ABD tekrar terörü destekleyen ülkeler listesine alabilir.
* ABD, 2006'da alınan ancak uygulamaya konmayan BM Güvenlik Konseyi kararını devreye sokarak Kuzey Kore'ye giriş çıkış yapan tüm gemilerin durdurulması ve aranmasını sağlayabilir.
* Çin, ülkeye enerji ve gıda naklini sona erdirebilir.

Dünyadan tepki yağdı
ABD: Bunu uluslararası hukukun vahim bir ihlali ve güvenliğe tehdit olarak kabul ediyoruz. Bu yüzden güçlü yaptırımlar için çabalıyoruz. Japonya ve Güney Kore: Nükleer deneme uluslararası topluma karşı vahim bir tehdittir. İtalya: Kuzey Kore katı yaptırımları hak ediyor. Aramızda bölünürsek Kuzey Kore'ye şaka yapmadığımızı gösteremeyiz. Fransa: BM kararlarına meydan okuyan Kore bedel ödemeli. Asya ve AB dışişleri bakanları: Nükleer denemeyi kınıyoruz. Bu deneme, BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlalidir.

Editör: TE Bilişim