CASPro. “Professional Chartering & Shipbroking” Sertifika Programı

Armatörlük, Gemi Kiralama, Gemi İşletme ve Acentelik hizmetleri nitelikli, saygın ve kazancı yüksek sektörler olarak bilinmektedir. Ancak eşdeğer oranda finansal ve yapısal riskleri de içermesinden dolayı çok dikkatli hareket edilmesi gereken alanlardır. Maalesef ülkemizde bu konuda yeterli düzeyde başvuru kaynağı olmadığı için kurumlar taşıdıkları riskleri ve maliyet kalemlerini net olarak görememektedirler. Bundan dolayı armatörler, acenteler ve brokerlerin konunun ticari ve hukuksal boyutunu tam olarak kavramadan sözleşmelerin altına imza attıkları ve olası bir uyuşmazlık halinde şirketlerine maddi ve manevi açıdan önemli zararlar vermekte oldukları görülmektedir.

Finansal ve operasyonel anlamda iyi bir planlama yapmak ve sözleşmelere hâkim olarak iş akışını yönetilebilmek için tüm işletmelerde teorik ve pratik altyapının oluşturulması gerekmektedir. Ayrıca, ilgili bölümlerin yeterli bilgi düzeyine ve uluslararası deneyime sahip kişiler tarafından yönetilmesi sağlanmalıdır. Fakat gerek bu alandaki ciddi eğitim eksikliği gerekse tekellerinde yürüyen sistemin korunması adına bazı kurumların bilgi ve tecrübelerini çevrelerindeki insanlara aktarma konusunda yaşadıkları tereddütler bu alanda yetenekli ve donanımlı yöneticilerin yetiştirilmesinin önündeki en önemli engeller olarak karşımıza çıkmaktadır.

Özellikle kuru yük ve tanker piyasasında bu engellerin aşılabilmesi, asgari maliyetlerle azami faydanın sağlanabilmesi ve denizcilik firmalarımızın tüm dünyada saygın ve kazançlı bir konuma yükselebilmesi için profesyonel bir kurumda belirli bir disipline bağlı kalarak verilen eğitimlerin önemi ve değeri sektörde rol alan herkes tarafından kabul görmektedir. Firmalar da artık mesleki anlamda yeterliliklerini aldıkları eğitimler ve Sertifikalar ile kanıtlayan profesyonellere ilgili birimlerinde yer ve sorumluluk vermektedirler.

Eğitim konusunda Türkiye’de yakın zamana kadar profesyonel anlamda bireylerin ve kurumların gelişimine katkı sağlayacak bir organizasyon bulunmadığı için sektör çalışanları ve kariyerini bu alanda şekillendirmek isteyen herkes yurtdışındaki programlara başvuruyordu. NBA Turkey (National Business Academy-www.nba-turkey.net) ülkemizde bu alandaki eksikliği önceden görerek bunu giderme yolunda kayda değer adımlar atan ilk kurum olmuştur. Bir araya getirdiği sektör uzmanları ve oluşturduğu zengin müfredat doğrultusunda düzenli olarak tekrarladığı CASPro. “Professional Chartering & Shipbroking” eğitimleri ile denizcilik sektörüne profesyonel gemi brokerleri (shipbroker) kazandırmaya devam etmektedir.

Denizcilik sektöründe ekonomik canlanmanın yaşandığı bugünlerde kendinize ve kariyerinize yatırım yapmak, rakiplerin bir adım önünde olmak her zamankinden daha önemli bir konu haline gelmiştir. Bu yönde hareket eden bireyler ve kurumlar sağlam adımlarla sektörün iyileşmesine, gelişmesine ve yeniden şekillenmesine öncülük etme fırsatını da yakalamış olacaklardır…

Editör: TE Bilişim