klim değişikliğinin etkisiyle Arktik Okyanusu giderek jeopolitik ve askeri bir tiyatroya dönüşüyor.
NATO, bölgenin gelişen ortamına uygun bir savunma adaptasyonunun yapılandırılmasına yardımcı olmak amacıyla Arktik Okyanusu'ndaki araştırma gezilerini artırdı. Geçtiğimiz hafta, NATO Bilim ve Teknoloji Örgütü'nün Denizcilik Araştırma ve Deney Merkezi'nden (CMRE) bilim insanları ve mühendisler, iklim değişikliğinin Kuzey Kutbu'ndaki etkisini değerlendirecek iki yeni birleşik araştırma misyonuna başlamak üzere Norveç'in Tromsø limanına geldi.
İlk araştırma misyonu olan NREP24'te (İskandinav Tanınan Çevre Resmi), bilim adamları Barents Denizi'nin merkezindeki ses yayılımındaki değişikliklere odaklanacak.
Diğer misyon olan ACO24 (Arktik İklim Gözlemevi), deniz biyolojisi ve su hareketleri de dahil olmak üzere aynı bölgedeki uzun vadeli çevresel koşullarla ilgili verileri toplayacak. Görevler 8 Haziran – 12 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
İlk kez araştırma alanı, Atlantik ve Arktik su kütlelerinin buluştuğu ancak karışmadığı bir bölge olan Barents Denizi Kutup Cephesi olacak. Kuzey Kutbu'nda meydana gelen çevresel değişikliklere karşı oldukça hassas olan bu kutup cephesinde etkinin tam boyutu henüz bilinmiyor.
NATO, 2017 yılında Arktik Okyanusu'nun farklı kısımlarındaki değişiklikleri değerlendirmek üzere çok yıllı bir oşinografi araştırma projesi başlattı. Bu yılki NREP 24, çok yıllı projenin en son yinelemesidir. Fransa, Norveç, Hollanda, İngiltere ve ABD'den ortak kurumların katılımıyla NATO'nun Müttefik Dönüşüm Komutanlığı (ACT) tarafından finanse ediliyor.