Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin KOBİ'lerin geciken alacakları nedeniyle işletmeleri iflasa sürüklemeye başladığını belirtti.
 
UND Yönetim Kurulu Başkanı Dinçşahin yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) geciken alacakları artık işletmeleri iflaslara sürüklemeye başladığını belirtti. Dinçşahin, son günlerde kamuoyunun gündemine getirilen KOBİ’lerin geciken alacakları konusunun, 2008 yılı başından bu yana, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından her fırsatta dile getirildiğine dikkat çekti ve özellikle taşımacılık sektöründeki 4 aya kadar uzayan ödemelerin 30 gün ile sınırlandırılması için 15.07.2009 tarihinde Hükümetten resmen talepte bulunduklarını söyledi. Bugüne kadar bir gelişme kaydedilemediğinden yakındı.

"ABD’den yayılan global krizin etkisiyle, büyük firmalar ve kamu tarafından ödemeleri geciktirilen KOBİ’ler giderek daha zor bir sürece girmiştir" diyen Tamer Dinçşahin, özellikle hizmetini yerine getirebilmek için peşin harcamada bulunan taşımacılık sektöründe, hizmet alanların ödemelerini 3-4 aya kadar uzatmalarının sektördeki sıkıntıları iyice arttırdığını ve hizmeti yapılamaz duruma getirdiğini söyledi. Dinçşahin: "Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin faaliyetlerini devam ettirebilmek amacıyla uzayan vadelere “evet” demek zorunda kalmaları yakın bir gelecekte Türkiye’nin dış ticaretinin ve dolayısıyla tüm ülkenin sorunu hale gelecektir."

Avrupa Birliği ülkelerinin 2000’li yılların başında bu tehlikeyi görmüş olup, KOBİ’lerin zarar görmesini engellemek amacıyla bir düzenleme getirdiğini ve  “Karayolu Taşımacılığının Güvenli Şekilde Gelişimi" başlıklı bir yasa ile  konuyu sektörel düzeyde ele alan Fransa’nın uygulaması, IRU (Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği) tarafından da benimsenerek desteklendiğini anlatan Dinçşahin, bu çalışmaya UND'ninde destek verdiğinine değindi.

Dinçşahin,"Taşımacılık sektörünün küresel temsilcisi olan ve 74 ülkede  faaliyet gösteren IRU, AB’deki geç ödemelerin önlenmesine yönelik çalışmasını bütün ülkelerdeki üyelerine göndererek, destek istemiş ve IRU’nun bu çalışması, UND tarafından tercüme edilerek, 15.07.2009 tarihinde Hazine Müsteşarlığı’na sunulmuştur." dedi. Ayrıca  Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile  Ulaştırma Bakanlığı’na sektörle ilgili gelişmelerin ve taleplerin bildirildiği raporlarda, geç ödemeler  sorununu sunduklarını söyleyen Dinçşahin, iş dünyasının en önemli kurumlarından olan TOBB ve TİM'in de konu hakkında bilgilendirildiğini ekledi.

  
"UND, AB’deki yasal düzenleme benzeri bir uygulama için “pilot sektör” olmaya da talepkardır." diyen Dinçşahin, bir yıldan bu yana UND tarafından dile getirilen ve şimdi de artık diğer sektörler ve sivil toplum kuruluşlarınca haklı olarak gündeme getirilen Vade sınırlaması mevzuatının hiç vakit kaybedilmeden Türkiye'de de yasalaşmasının artık kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

7 ÜLKEDE ÖZEL YASA VAR

AB Komisyonu’nun Geç Ödemelerin Sınırlandırılmasına Yönelik Direktifi'nin, şu anda AB içinde farklı uygulamalara tabi olduğunu söyleyen Dinçşahin, "Avrupa Komisyonu’nun Nisan 2009’da verdiği öneriye göre mevcut direktifte, ödeme vadelerini sınırlayan kuralların sıkılaştırılmasını öngören yeni bir onay değişiklik aşamasında bulunmaktadır." dedi. Dinçşahin, yeni haliyle 2012 yılında tüm AB’de yürürlüğe girecek olan direktifin belli başlı gerekçelerini şöyle sıraladı:

2000/35/EC sayılı AB Direktifi

- AB'de her 4 iflastan biri geç ödemelerden kaynaklanıyor.
- Geç ödemeler nedeniyle 450.000 (kişi) iş kaybı yaşanıyor.
- Geç ödemelerin yıllık maliyeti 25 milyara Euroya dayanıyor.

 Ödemelerin yasal çerçevede düzenlenmesi ve geç ödemelerin sınırlandırılmasına yönelik uygulama yapan ülkeler:

- Özel yasa çıkaranlar: Belçika, Fransa İspanya, G.Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Litvanya, Lüksemburg.

- Önceden mevcut olan mevzuat ile direktifi birleştirenler : Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Macaristan, Letonya, Romanya, Slovakya, İsveç.

- Yükümlülükler yasası: Bulgaristan, Estonya, Malta (İş Dünyası Destek Yasası).

- Faizlerle ilgili genel kanun: Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İngiltere ve İskoçya

- Bütünsel reform : Almanya

Editör: TE Bilişim