Gemiden 1.4 milyar dolar geliyor, ama ulaştırma açık veriyor

TÜRKİYEnin uluslararası tescilli yatçılık ve su sporları fuarı "İstanbul Boat Show" birbirinden pahalı yatların fiyat rekabetiyle başladı.

Değerinin 1 milyon pounddan fazla olduğu iddia edilen İngiliz yapımı 21 metre uzunluğundaki Princess fuarın en pahalı motor yatı olurken onu Türk yapımı 18.60 metre ile 1 milyon Euro'luk Giant izledi.

Fuarda 100 bin dolara da mütevazi  bir yat bulmak mümkün. Hürriyet ve CNN Türk'ün ana sponsorluğunda İstanbul Fuar Merkezi'nin 9, 10 ve 11 inci satanlarında dün başlayan İstanbul Boat Show aynı fuar merkezinin 1. ve 2'nci saklılarında süren Avrasya Boat Show'a karşılık "Bildiğiniz Boat Show" sloganıyla başladı.

HİÇ YATLA GEZMEDİM:

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener fuar açılışında yaptığı konuşmada daha önce hiç yat seyahati yapmadığını belirterek, "Dünyanın nadide köşelerini yatla dolaşmaktan daha büyük mutluluğu bu fuarda hissetmek mümkün. Bende bunu yapıyorum" dedi. Şener, şunları söyledi: "Fuarcılık ilk günden itibaren belli bir sektörün gelişmesi için temel mekanizmalardan biri oldu. Aradan geçen 150 yılın ardından bu fuarda da aynı amaç söz konusu."

ULAŞTIRMA AÇIK VERİYOR:

Ulaştırma Müsteşarı İsmet Yılmaz'ın 2002'de 400 milyon dolar olan gemi ihracatının 2006'da 1 milyar 450 milyon dolara yükseldiğini söylemesine karşılık Abdüllatif Şener, Türkiye'de denizcilik adına önemli adımlar atıldığını ancak cari açık tablosunda ulaştırmanın son birkaç yılda eksi verdiğini hatırlattı. Abdüllatif Şener, "Maalesef deniz nakliyesinde sorunlar var. İthal ve ihraç ürünleri yerli gemiler yerine yabancı gemilerle taşınıyor. Deniz nakliyesinde Türkiye'nin uluslararası camiada aranan bir ülke olmalı. Diğer ülke ürünleri de Türk gemilerivle taşınmalı" diye konuştu.

NİYET VAR PARA YOK:

Fuarınaçılışının ardından yatları inceleyen Başbakan Yardımcısı Şener, Türk yapımı 1.5 milyon Euro'luk Giant'a hayran kaldığını belirtti. Yatların çok pahalı olduğunu söyleyen Şener, "Yerli yatlar yabancılara göre daha ucuz kalıyor" dedi. Şener, "Alıcı mısınız?" sorusuna, "Niyetim olsa da param yok" yanıtını verdi.

HÜRRİYET PROJE ORTAĞI:

İstanbul Boat Show'a girişte iskele içinde bir yat dizaynında hazırlanmış Deniz Hürriyettir standı katılımcıları karşılıyor. Hürriyet Gazetesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Tcmuçin Tü-zecan ilki geçen yıl yapılan Akdeniz'in en büyük açık deniz yarışma bu yıl Hürriyet'in proje ortağı olduğunu söyledi. Tüzecan, İstanbul'u Akdeniz'in yelken şehri olmasını istediklerini belirtti.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi, Yeliz ÖZ
Yayın Tarihi: 18 Şubat 2007 Pazar

Editör: TE Bilişim