Türk Denizcilik sektöründe öncü yatırımları ile bilinen Arkas Holding, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda Türkiye’de ilk defa iç limanlar arasında düzenli konteynır hat servisine başladı. Arkas Holding'in kendi armatörlük şirketi Arkas Konteynır Taşımacılık A.Ş. (Arkas Line) ve entegre taşımacılık hizmeti sunan şirketi Arkas Anadolu Lojistik işbirliği ile hayata geçirilen proje Türkiye'nin dahili taşıp4larda kullanılmayan çok önem|i bir potansiyeli harekete geçirecek.

Kabotaj taşımalarını hem Türkiye ekonomisi hem de yükü olan müşteri açısından önemli avantajlar sağlıyor. Türkiye ekonomisi açısından; karayolunun uzun mesafe yük taşımalarındaki ağırlığını daha kısa mesafeye indirmesi, Türkiye'de farklı taşıma şekillerinin entegre kullanımını sağlayarak nakliye maliyetlerinde de avantaj sağlayarak üretimi desteklemesi ve ayrıca kullanılmayan atıl bir kapasiteyi harekete geçirerek mevcut limanların geliştirilmesi ve yeni liman yatırımlarını teşvik etmesi gibi avantajları bulunuyor.

Bunun yanında müşteriye de bir defada daha fazla yük taşınmasının getireceği fiyat ve kapasite avantajı ile mevsimsel dalgalanmalara bağlı fiyat değişikliğinin olmaması 9ibi birçok avantaj sağlıyor olacak.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, Marport Limanı'nda özellikle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'na denk getirilen ilk kabotaj taşıması nedeniyle gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada "İç limanlarda konteynırla taşıma yapılmasını ilk olarak 1996 yılında konuşmaya başladık. Aynı yıl|arda Türk bayraklı gemi filomuzun temellerini attık. Gemilerimiz teslim alırken bir gün bu gemileri iç limanlarımızda taşıma yapmak için kullanmayı hayal ediyorduk, bu yıl 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda bu hayalimizi gerçekleştirdik. Kabotaj taşımaları sayesinde hem Türk limanları birbirine bağlanıyor, hem de nispeten ana limanlara uzak olan küçük limanların hinterlandından bulunan üreticileri de uygun maliyetli taşıma imkânıyla yurtdışı limanlarına bağlanıyor. Arkas Konteynır Taşımacılık. AŞ (Arkas Line), Teoman A ve Jak A adlı iki gemisi ile İstanbul-Gemlik-İzmir-Mersin rotasında haftalık servis verecek. Projenin ikinci ayağında Karadeniz limanlarından yeni hat açılacak. İstanbul-Gemlik-İzmir-Mersin limanları arasında kabotaj dahilinde haftalık düzenli konteynır servisi yapan gemilerimiz KKTC Gazimağusa limanına da uğrayarak ihracat ve ithalat taşımaları da yapabilecek. Gemilerimizin Gazimağusa limanını uğrak yapması sayesinde Kıbrıs'ın düzenli konteynır servisi ihtiyacına katkı sağlıyoruz. Gemilerin uğrak limanlarına bağlı olarak feeder yük taşıması da yapabileceğiz. Kabotaj yükü ile feeder yükünün bir arada taşınması da artık problem teşkil etmiyor." dedi.

Amaç; müşterinin alışkanlıklarını değiştirmek ve pazarı büyütmek

Düzenli bir servis koymaları nedeniyle müşterilerin zaman içinde bu taşıma modeline alışacaklarını, taşıma alışkanlıklarının değişeceğini ve maliyetlerin azalacağını söyleyen Arkas; "Bugün müşterinin alışkanlığı olmaması nedeniyle kısa vadede bir kar beklentisi içinde değiliz, kabotaj taşımaları zamanla hak ettiği potansiyele ulaşacaktır. Pazar büyüdüğü zaman başka oyuncular da konteynır kabotaj taşıması yapacaklardır." şeklinde görüş bildirdi.

Taşıma modlarının çeşitliliği, fiyat ve kapasite avantajı sağlayacak

Bernard Arkas; "Lojistiğin tek yönetim noktasından en uygun maliyetlerle sağlanması amacıyla taşıma modlarını çeşitlendirmek yani karayolunun yanında demiryolu ve denizyolu taşıma alternatiflerini de sanayicilerin hizmetine sunabilmek için çalışıyoruz. Arkas Anadolu Projesi olarak adlandırdığımız Anadolu'nun sanayi kentlerini limanlarla buluşturma projemizin özünde bu hedef var. Kabotaj hattı düzenli servisi ile karayolu ve demiryolundan sonra intermodal taşıma sisteminin bir ayağını daha tamamlamış olduk. Bunun için karayollarımızda olduğu gibi demiryollarımızın da duble demiryoluna dönüştürülmesi çok önemli. Bu da yapıldığı zaman karayolu, duble demiryolu ve Kabotaj hattı düzenli servisi ile intermodal taşıma sistemi tamamlanarak taşıma maliyeti çok daha ekonomik hale gelmiş olacak." diye ekledi.

Türkiye'de ilk defa konteynırla kabotaj taşıması yapan şirket unvanının da sahibi olan Arkas Anadolu Lojistik, İstanbul, Bursa, İzmir, Mersin, Adana, Kıbrıs ve Gaziantep'teki müşterilerinin fabrikasından aldığı yükleri limanlar arasında taşıyarak karayolu ve demiryoluyla istenilen noktalara ulaştırıyor. Şimdi bunlara iç |imanlar arasında kabotaj taşımalarını da ekleyerek yüksek tonajlı taşımalarda firmanın iş yükünü de azaltıyor. Özellikle tonajı fazla olan ve 20- 30 araçla karayolu kullanılarak birkaç günde tamamlanabilecek bir taşıma, denizyolu ile tek seferde istenilen limana tek elden yapılabiliyor. Yüklerin bozulmadan Ve hasar almadan konteynırla taşınması da müşteriye ayrı bir kazanç sağlıyor.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas; çıkarılan yeni yönetmelikle Kabotaj taşımalarının yapılmasının önündeki engellerin aşılmasını sağlayan ve sektörün beklentilerine karşı duyarlı yaklaşım gösteren Ulaştırma Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığına teşekkür etti.

Arkas Anadolu Lojistik Genel Müdürü Mustafa Çiper; Lojistiğin tek yönetim noktasından en uygun maliyetlerle sağlanması amacıyla taşıma modlarını çeşitlendirip, demiryolu ve denizyolu alternatiflerini de sanayicilerin hizmetine sunduklarını ve kabotaj hattı düzenli servisi ile karayolu ve demiryolundan sonra intermodal taşıma sisteminin bir ayağını daha tamamlamış olduklarını söyledi.

 

 

Editör: TE Bilişim