Güney Norveç'teki Frier Fiyortunda sessizce seyir halinde olan Yara Birkeland, sıradan küçük bir gemiye benziyor.
Ancak yıl sonuna kadar gemideki mürettebat sayısı beşten ikiye indirilecek ve her şey yolunda giderse iki yıl içinde geminin köprüsü kaldırılacak ve gemide hiç mürettebat olmayacak.
O zamana kadar 80 metre uzunluğundaki geminin dümeninde olacak olan Kaptan Svend Ødegård, BBC'ye "Özerklik yolunda büyük adımlar atıyoruz. Orada çok fazla kurulu teknoloji var, bu mevcut gemilerde yok." dedi. 
Sonunda Yara Birkeland, su kaynaklı engelleri tespit edip sınıflandıracak yapay bir zekaya veri besleyecek radar ve kameralar da dahil olmak üzere sensörlerin yardımıyla gezinecek.
Kaptan, "Durumsal farkındalığımız var - geminin yanında, önünde ve kıç tarafında kameralar var. Yolunu değiştirip değiştirmeyeceğine karar verebilir."diye açıklıyor.
Kaptanın işi karaya, 80 km'den (50 mil) daha uzak bir operasyon merkezine taşınacak ve burada birkaç gemi aynı anda potansiyel olarak izlenebilecek. Gerekirse, insanlar hızı ve rotayı değiştirmek için komutlar göndererek müdahale edebilecekler.

Gübre devi Yara'nın sahibi olduğu Yara Birkeland, firmanın Porsgrunn yakınlarındaki devasa fabrikasından Brevik limanına kadar son birkaç aydır haftada iki kez yelken açıyor.  13km (8 mil) güzergah boyunca veri toplayan gemi 100'e kadar konteyner taşıyor.

Projenin teknoloji sağlayıcısı Kongsberg, Norveçli bakkal toptancısı Asko ve Ålesund yakınlarındaki dördüncü, küçük bir konteyner gemisi ile Oslo Fiyortunda pille çalışan iki otonom mavna üzerinde çalışıyor.

An-Magritt Ryste, director for next generation shipping at Kongsberg Maritime
Kongsberg Maritime'da yeni nesil denizcilik direktörü An-Magritt Ryste. "Teknolojinin bir kısmı zaten uzun yıllardır var. " diyor
Bayan Ryste'e göre, balıkçılıkta, yolcu feribotlarında ve askeri gemilerde otonom navigasyonun kullanılmasına da ilgi var.

Editör: Nermin İstikbal