Bilindiği gibi, SSM icra komitesi'nin 18 aralık 2008 tarihli kararı ile konu geminin tedariki için müsteşarlık görevlendirilmiş ve tedarik çalışması yetkili daire başkanlığı tarafından derhal başlatılmıştır. Tedarik yöntemi, süreci ve ihale takvimi, işbu

Bilindiği gibi, SSM icra komitesi'nin 18 aralık 2008 tarihli kararı ile konu geminin tedariki için müsteşarlık görevlendirilmiş ve tedarik çalışması yetkili daire başkanlığı tarafından derhal başlatılmıştır.

Tedarik yöntemi, süreci ve ihale takvimi, işbu yazımızın konusunu oluşturmayacaktır.

Süreç  müsteşarlığın sitesinden izlenebilir. Şimdi, sıkıcı bir teknik konuyu biraz da mizahi bir uslup ile aktarmaya çalışalım.
 
6 metre çapındaki  streamer tamburlarını, en sonunda ana güverteye yerleştirebildik, yahu...Dile kolay geliyor; hem iki boyutlu ve hem de üç boyutlu sismik arama yapabilme (seismic data acquisition) ve tek streamer'i de 16 km yayabilme/çekebilme.
 
Nedir bu sismik arama, nedir bu streamer, kardeşim?...diye soracak olursanız; en basitinden, deniz içinde gürültü oluşturacak hava topları atışlarının (gülle yerine yüksek basınçlı hava atan) deniz dibi yüzeyine çarpıp yansımasının, doktor stetoskopu gibi cihazlar tarafından dinlenmesi ve kaydedilmesi! stetoskopun ucundaki diyaframlı zımbırtıya, biz hidrofon diyoruz. (mikrofon'dan galat) Bu hidrofonları taşıyan -ve tabii ki suda batmayan- kablolu hortumlara da streamer diyoruz. Tahmin edeceğiniz gibi, onlarca stetoskop deniz yüzeyine yakın yüzmekte.
 
Şimdi bizim gemimiz Allah'ın izniyle, yavaş yavaş tamburlarından bu streamer'ları önce yayacak ve sonra da ilgili hızla giderken deniz içine hava topu atışlarını ilgili aralıklarla yaparak, bir akciğer uzmanı hassasiyetiyle, öksürttüğü hastanın ciğerlerini dinleyecek...Bu dinlemeyi ise, streamerlara monte edilmiş hidrofonlar yardımıyla yapacak.
 
İki boyut, üç boyut meselesi ise; hamile kadınların ilk 6 aylarında ultrasonla izlenerek, tahmini doğuma 10 gün kala -son atış- renkli dopler çekimi ile özdeş. Yani biz tüm offshore Türkiye'nin YÜZBİNLERCE millik iki boyutlu ultrasonunu çekeceğiz. Bu datayı yorumladıktan sonra ise, öngörülen yerlerde üç boyutlu renkli dopler'ini alacağız.

Bunu da kendi öz gemimiz ile yapacağız!
 
Arkadaş, biz bu petrolü çıkaracağız!