Rumlar, Akdeniz'de petrol aramaya başlayınca TPAO düğmeye bastı! Hedef, dev bir gemi yapmak, 2012'ye kadar sismik kazılara başlamak.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmalarına başlaması Ankara'yı harekete geçirdi. Akdeniz'in uluslararası ihtilaf olmayan sularında petrol ve doğalgaz aramaları için sismik çalışmaları tamamlayan milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), önümüzdeki aylarda sondaj için ihaleye çıkıyor. Böylece Akdeniz'de ilk uluslararası petrol çalışmalarına başlanması planlanıyor.

KARADENİZ ÖRNEĞİ GİBİ

Akdeniz'de, kıyıya yakın yerlerde çalışmaların yapıldığını aktaran TPAO kaynakları, "Sismik ihaleleri bitirdik. Akdeniz'in iki ve üç boyutlu sismik yapısı çıkarılıyor. İlk etapta ihtilaflı olmayan uluslararası sularda sondaj çalışmalarına başlayacağız" değerlendirmesi yaptı. Hedef ise Karadeniz'de olduğu gibi dünya devi enerji şirketleri ile Akdeniz'de de 2012'de ilk kuyuyu kazmak. Petrol rezervlerine ulaşmak.

EN BÜYÜK GEMi

* MTA'nın gemisi 90 m. uzunluğu ile dünyanın en büyük sismik gemilerinden olacak.
* Yaklaşık 100 milyon Euro'ya mal olacak.
* Deniz tabanına inen gemi, yerin 15 km altına kadar röntgen çekecek.
* Son teknoloji ile inşa edilecek gemiye Skorsky helikopterleri de inebilecek.
* Gemide yaklaşık 60 personel çalışacak.

DÜNYAYA MESAJ

Ege sorununda uzun süre gündemde kalan "Hora-1" gemisinin ardından MTA, yeni dev bir gemi hazırlıyor. Kıbrıs'ta, Rumların gaz aradığı bölgeye MTA'nın yeni satın alacağı sismik geminin gönderilmesi planlanıyor. 90 metre uzunluğunda sayılı gemilerinden olacak MTA gemisi sayesinde Türkiye, Akdeniz'de bayrak göstererek Rumların yer altı kaynaklarının tek sahibi olmadığını vurgulamayı amaçlıyor.

Editör: TE Bilişim