Sisi’ye ‘Ro-Ro’ talebi

Türk ticareti için hayati önem taşıyan Ro-Ro taşımacılığı anlaşmasının, Mısır tarafından yenilenmeyeceğinin bildirilmesi, Türkiye’yi zor durumda bıraktı.

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, iki ülke arasındaki kriz nedeniyle deniz yoluyla yapılan ihracatın darbe yemesinden hükümet, Dışişleri görevlilerini Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin ulaştırmadan sorumlu danışmanını ikna etmek için görevlendirdi. Mısır’ın ikna edilememesi halinde gündeme gelecek Süveyş Kanalı güzergahı, gemi başına yarım milyon dolar ek maliyet getirecek. ekonomi bakanlığı, olası güzergahlar konusunda İsrail’i de masaya yatırdı.

Mısır üzerinden yapılan Ro-Ro taşımacılığı mutabakat zaptının, Mısır hükümeti tarafından 24 Nisan 2015’ten sonra yenilenmeyeceğinin belirtilmesi, ufukta krizin belirmesine neden oldu. Ekonomi Bakanlığı, bir zirve düzenleyerek ihracatçılarla biraraya geldi.

Milliyet’in aldığı bilgiye göre deniz yoluyla yapılan ihracatın darbe yemesinden kaygılanan hükümet, Dışişleri görevlilerini Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin ulaştırmadan sorumlu danışmanını ikna etmek için görevlendirdi. Sisi’nin danışmanına gidecek olan Türk diplomatlar, bu hattın Suriye’yle ilişkilerin kopması nedeniyle alternatifsiz olduğunu belirterek, Ak Parti yönetiminin tepkili olduğu Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’den anlayış beklediklerini ifade edecek. 500 bin $ ek maliyet Dışişleri görevlilerinin Mısırlı yetkililerle temaslarından olumsuz yanıt alınması olasılığına karşı ilk akla gelen Süveyş kanalı oldu. Kanaldan geçiş maliyetinin gemi başına 400-500 bin dolar olduğunu belirten sanayiciler, hükümetten teşvik istedi, ancak Ekonomi Bakanlığı bu talebe sıcak bakmadı.

İsrail gündeme geldi...

Alternatif güzergahlar arasında İsrail de gündeme geldi. İsrail, Süveyş kanalından çok daha kısa bir güzergah sunması ve daha ucuz taşıma maliyeti sunması nedeniyle masaya geldi. Ancak, iki ülke ilişkileri açısından ikna edilmesi zor bir ülke görüldüğü için İsrail şimdilik rafa kaldırıldı. Perde arkasında bu tartışmalar olurken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise sorular üzerine konuyla ilgili olarak, “Mısır’la bakanlar arasında her konuyu görüşebilir haldeyiz. Ro-Ro ile ilgili çözüm bulacağımıza inanıyorum. Bulamasak bile başka güzergahlarla ilgili çözümlerimiz var. Ama Mısır halkı ve Türk halkı iki dost millettir. bugün yaşanan şeylerin normal mecrasına döneceğine inanıyorum” açıklaması yaptı. Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi arabistan arasında taşıma sağlayan anlaşma, yaklaşık 8 bin araçlık ihracat kapasitesi sağlıyor. Bu hat sayesinde yaş sebze-meyve ve tesktil gibi ürünler tüm Ortadoğu ülkelerine satılıyor.

Editör: TE Bilişim