Mısır, Süveyş Kanal Geçiş Ücretlerini Dondurdu

Süveyş Kanal İdaresi, transit geçiş ücretlerini süresiz dondurduğunu duyurdu.

Denizcilik sektörünü tam anlamıyla etkisi altına alan küresel ekonomik kriz ve Aden Körfezi'ni haraca kesen Somali'li korsanlar Mısır'ın önemli gelir kaynağı olan Süveyş kanalı'nı vurdu. Geçişler azalınca Kanal İdaresi, çareyi geçiş ücretlerini döndurmakta buldu.

Mısırdaki kimi denizcilik kaynakları dondurmayı da yeterli bulmayıp Süveyş geçiş ücretlerinde indirime gidilmesini öneriyorlar. Büyük denizcilik şirketleriyle görüşme yoluna gidip geçiş ücretlerinde %25 lik indirime gidilmesi önerilmekte.

Kanal İdaresi'nin geçiş ücretlerini dondurduğu ve bir artırıma gitmeyeceği dün resmen Kanal İdaresi Başkanı Ahmet Ali Fadel tarafından açıklandı.Fadal, yaptığı açıklamada bu yıl kanal trafiğinde dünya ekonomisinin durumuna bağlı olarak %7 lik bir düşüş beklediklerini söyledi. Fadel, Aralık ayında geçiş yapan gemi sayısında %20 lere varan düşüş gözlemlendiğini belirtti.

2008 yılında Süveyş kanalını kullanan toplam 21.080 adet geminin Mısır'a 5,11 milyar dolar bıraktığı tahmin ediliyor. Gemi sayısına bölündüğünde bir geminin ortalama 242.000 ABD Doları ücret ödediği ortaya çıkmakta.

Ahmed Ali Fadel, Süveyş geçiş ücretlerinin Mısır için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirterek geçiş sayılarının düşmesini önlemek için indirime gidebileceklerinin işaretlerini verdi.

Editör: TE Bilişim